Varškės pyragas su „Selga“ sausainiais – tai vienas populiariausių desertų Lietuvos virtuvėje, įsikūręs tarp nostalgiškų vaikystės prisiminimų ir šiuolaikiškos skonių paieškos. Šio pyrago paslaptis slypi paprastume, gardžiai derančiuose sluoksniuose ir nepaprastai subtiliame varškės kremo skonyje. „Selga“ sausainiai čia atlieka maloniai traškios pagrindo rolę, kurią įsimylėjo jau ne viena lietuviška šeima. Šis pyragas puikiai tinka ne tik šventėms ar savaitgalio susibūrimams, bet ir kasdienai, nes pagaminimas labai lengvas, nereikia jokių sudėtingų priemonių, o produktus nesunku rasti kiekvienoje parduotuvėje. Atraskite kartu tradicinio skonio desertą, kuris visada pavyksta ir džiugina kiekvieną šeimos narį!
Ingredientai
- 400 g „Selga“ sausainių (klasikiniai, kakaviniai arba pagal skonį)
- 120 g sviesto (sukietinto, bet nešalto)
- 600 g varškės (geriama 9 %, gerai pertrinta ar smulkinta)
- 250 g grietinės (20 % riebumo)
- 120 g cukraus (pagal skonį galima mažinti ar didinti)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 3 kiaušiniai
- 2 valgomieji šaukštai kukurūzų ar bulvių krakmolo (galima pakeisti tokio pat kiekio miltais)
- 1 citrinos žievelė (nebūtina, bet suteikia gaivumo ir subtilumo)
- Žiupsnelis druskos
- Papuošimui: uogienė, šviežios uogos ar tarkuotas šokoladas (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite sausainių pagrindą: „Selga“ sausainius sutrinkite virtuviniu kombainu arba sudėkite į sandarų maišelį ir sutrinkite kočėlu iki trupinių. Sviestą ištirpinkite ant silpnos ugnies arba mikrobangėje, supilkite ant sausainių trupinių ir maišykite, kol masė pasiskirstys tolygiai.
- Suformuokite pagrindą: Kepimo formą (geriausia – apvalią, 22–24 cm skersmens su nusiimančiais kraštais) išklokite kepimo popieriumi. Masę sudėkite į formą, tolygiai paskirstykite ir gerai suspauskite – pagrindą galite suformuoti šaukšto nugarėle ar delnais. Statykite formą į šaldytuvą bent 20 minučių, pagrindas turi sukietėti.
- Paruoškite varškės kremą: Gerai pertrintą varškę sumaišykite su grietine, abiejų cukrų rūšimis ir žiupsneliu druskos. Sutarkuokite citrinos žievelę (jei naudojate) ir įmaišykite ją į masę. Sudėkite kiaušinius po vieną, kaskart kruopščiai išmaišydami. Galiausiai suberkite krakmolą ir viską dar kartą gerai išmaišykite iki vientisos, purus kremas primenančios struktūros.
- Suklokite varškės sluoksnį: Iš šaldytuvo ištraukite formą su sausainių pagrindu, užpilkite paruoštą varškės masę ir tolygiai paskirstykite ją mentele.
- Kepkite: Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (viršus–apačia). Pyragą kepkite apie 50–60 minučių, arba tol, kol varškės masė bus stangri ir švelniai prisispaudusi, neištaškyta viduryje (gali šiek tiek liūliuoti, bet vėsdama sutvirtės).
- Atvėsinkite: Pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti formai ant grotelių. Vėliau dėkite bent 3 valandoms (geriausia – nakčiai) į šaldytuvą, kad visi sluoksniai sutvirtėtų ir skoniai susilietų. Nepjaustykite dar šilto, nes gali subyrėti.
- Papuoškite ir patiekite: Prieš patiekiant, pyragą galite pagardinti uogiene, šviežiomis uogomis, mėgstamomis uogytėmis ar užbarstyti tarkuoto šokolado. Rekomenduojama pjauti aštriu, įkaitintu peiliu – taip pavyks tobulos formos reziukai.
Naudingi patarimai
Kepant varškės pyragą su „Selga“ sausainiais, verta atkreipti dėmesį į kelias subtilybes, kurios nulems, ar pyragas pavyks puikiai. Pirmiausia – varškės tekstūra: jei jūsų turima varškė yra grūdėta, būtinai ją pertrinkite per sietelį arba sublenderiuokite į vientisą masę. Kuo kremiškesnė varškė, tuo švelnesnis bus pasiruoštas pyrago sluoksnis. Naudojant riebesnę grietinę, pyragas bus minkštesnis ir sodresnio skonio, tačiau, jei norisi lengvesnio varianto, galite rinktis ir 10–15 % grietinę.
Sausainių pagrindui galite naudoti tiek klasikinius, tiek kakavinius „Selga“ sausainius. Taip keisis tiek spalva, tiek poskonis – kakaviniai suteiks šiek tiek karamelinės, šokoladinės užuominos. Sviestą būtina gerai sumaišyti su trupiniais – jei pagrindas atrodo sausas, įpilkite dar truputį ištirpinto sviesto.
Jei kepimo metu viršus labai ruda – uždenkite pyragą folija, kad nesuskrustų. Pabaigoje labai svarbu pyrago neperkepti: geriau, jei jis lieka švelniai vos liūliuojantis centre, nes vėsdamas sustings ir bus kreminis, o ne sausas.
Kad iškepęs pyragas nepriliptų prie kraštų ir nesutrūktų, rekomenduojama apipjauti kraštus plonu peiliu dar jam esant šiltoje formoje.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės pyragas su „Selga“ sausainiais atveria dideles variacijų galimybes mėgstantiems eksperimentuoti. Norite ypatingo akcento? Į varškės masę įmaišykite saują razinų, aitrę šokolado gabalėlių arba mėgstamų marmeladinių vaisių. Gaivumo galės suteikti šviežios uogos: mėlynės, avietės, vyšnios ar trintos braškės.
Pyrago pagrindą galima pagardinti smulkintais riešutais, tarkuotu apelsino žievelės kvapu arba šiek tiek prieskonių, pavyzdžiui, cinamonu ar kardamonu. Norint, kad desertas būtų dar puošnesnis, ant viršaus galite užpilti švelnią uogienės želė, dekoruoti mėgstamais vaisių gabalėliais ar gausiu uogų sluoksniu.
Šį pyragą verta patiekti ne tik su kava ar pienu, bet ir šalia natūralaus jogurto ar plaktos grietinėlės. Mažesnėmis porcijomis jis puikiai tinka ir švediško stalo desertui, o didesnėje formoje – taps šeimos šventės kulminacija.
Jei neturite laiko kepti arba norite vasariško, nekaršto pyrago versijos, galite naudoti tą patį paruoštą pagrindą, varškės masę želatinuoti (įmaišant išbrinkintą ir ištirpintą želatiną) bei pastatyti pyragą sustingti šaldytuve be kepimo. Tuomet gausite gaivią, ne itin saldžią varškės torto variaciją, kuri bus puiki alternatyva karštomis dienomis.
Pyrago gabalėlius galima perlieti tirpintu šokoladu, apibarstyti karamele ar cukraus pudra – dėkite savo akcentą, derinkite pagal progas ir nuotaiką!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.