Veganiškos picos receptas su daržovėmis ir augaliniu sūriu

Veganiškos picos receptas su daržovėmis ir augaliniu sūriu

Veganiška pica – tai šiuolaikiškas, skanus ir visiškai augalinis patiekalas, puikiai tinkantis tiek veganams, tiek netoleruojantiems laktozės ar besirūpinantiems gyvūnų gerove ir ekologija. Skirtingai nei tradicinė pica, veganiška pica gaminama be gyvūninės kilmės ingredientų: joje nerasite nei sūrio iš karvės pieno, nei dešros, nei kitų mėsos ar pieno produktų. Tačiau toks pasirinkimas nereiškia kompromiso – šis patiekalas išsiskiria spalvingumu, gaivumu ir daugybe skonių, kuriais sužavėsite net ir tuos, kurie kasdien zvalgosi tradicinės picos. Svarbiausia – atrasti mėgstamų daržovių, naudoti geros kokybės augalinį sūrį ir mėgautis sveikesne, aplinkai draugiškesne alternatyva. Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip paruošti veganišką picą namuose, kokius ingredientus rinktis bei kokios idėjos padės paįvairinti šį patiekalą.

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų (geriausia – tipas 550)
  • 150 ml šilto vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 20 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 200 g pomidorų trintos masės (arba trintų konservuotų pomidorų)
  • 1 česnako skiltelė
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių arba baziliko
  • 100 g augalinio sūrio (pavyzdžiui, iš anakardžių, sojų ar bulvių krakmolo)
  • 1 mažas cukinijos gabalėlis, supjaustytas plonais griežinėliais
  • 1 saldžioji paprika, supjaustyta juostelėmis
  • 100 g šviežių pievagrybių ar portobello grybų, supjaustytų
  • 50 g juodųjų alyvuogių, supjaustytų griežinėliais
  • Švieži baziliko lapai (dekoracijai)
  • Pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Į mažą dubenėlį supilkite šiltą vandenį, suberkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite ir palikite 10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi – paviršiuje turi atsirasti burbuliukų.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite mielių tirpalą ir alyvuogių aliejų. Minkykite tešlą apie 7–10 minučių, kol taps elastinga ir nebebus lipni. Jei reikia, įberkite šiek tiek miltų. Uždenkite maišymo indą ir palikite šiltoje vietoje 1 valandai, kad tešla padvigubėtų.
  3. Kol tešla kyla, paruoškite padažą: puode kaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, trumpai apkepkite smulkintą česnaką. Sudėkite trintus pomidorus, berkite raudonėlį arba baziliką, įberkite druskos, pipirų ir virkite ant mažos ugnies 10 minučių, kol padažas šiek tiek sutirštės. Atvėsinkite.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C (jei turite, naudokite picos akmenį arba kepkite ant storos skardos).
  5. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto paviršiaus, lengvai perminkykite ir iškočiokite iki norimo picos dydžio (paprastai – 30 cm skersmens apvalus pagrindas).
  6. Perkelkite tešlą ant kepimo popieriaus. Plonu sluoksniu ištepkite pomidorų padažu, tolygiai paskirstykite.
  7. Pabarstykite 2/3 dalimi veganiško sūrio, tolygiai sudėkite cukinijų, paprikos, grybų, alyvuogių griežinėlius. Ant viršaus užbarstykite likusį veganišką sūrį ir papildomai paskaninkite pipirais ar žolelėmis pagal skonį.
  8. Dėkite picą į gerai įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 12–15 minučių – kol pagrindas dailiai apskrus, o sūris išsilydys.
  9. Iškepusią picą išimkite iš orkaitės, papuoškite šviežiais baziliko lapais ir dar šlakeliu alyvuogių aliejaus, jei norite. Supjaustykite ir patiekite šiltą.

Naudingi patarimai

Veganiškos picos pagrindo tešlą galite pasiruošti iš anksto – net ir dieną prieš, laikyti šaldytuve. Mėgstate traškenančią pagrindą? Prieš dedant ant jos padažą, vos 5 minutėms pašaukite į orkaitę – taip pagrindas važiuos ypatingai traškus. Jei neturite augalinio sūrio – nesijaudinkite, naudokite tarkuotą tofu, anakardžių riešutų užtepą ar net namuose pasiruoštą kremą iš bulvių, morkų, aliejaus ir mielių dribsnių (jų skonis labai primena sūrį). Nepamirškite – picos skonis labai priklauso nuo kokybiško padažo ir gaivių, šviežių daržovių. Žolelių, prieskonių ar net raugintų daržovių įvairovė pavers jūsų picą dar įdomesne. Norite dar sočiau? Galite dėti keptą tempeh, rūkytą tofu ar veganišką dešrelę – rinkitės mėgstamus baltymus!

Variacijos ir patiekimo idėjos

Veganiška pica – puikus kūrybos laukas. Klasikinį variantą galite papildyti keptais baklažanais, artišokais, vytintais pomidorais, brokoliais ar net keptais burokėliais. Norisi itališkos nuojautos? Rinkitės vegan pesto padažą vietoj pomidorinio, o ant viršaus dėkite šviežius špinatus, smulkintus konservuotus alyvuoges ir kedro riešutus. Patiks ir mėgėjams aštresnių skonių: skonį pagyvins marinuoti jalapeno, šlakelis aitrios sriracha padažo ar veganiška dūmų skonio “dešra”.

Patiekite picą su šviežių salotų mišiniu arba kartu su veganišku aioli arba humusu. Mini picos iš tešlos rutuliukų populiarios vakarėliuose ar šeimos šventėse, o picos kampelius galima pamirkyti į avokadų ar saulėje džiovintų pomidorų padažą. Eksperimentuokite ir raskite savo mylimiausią veganiškos picos versiją – nebūtina laikytis klasikinių ingredientų! Svarbiausia, kad gaminimas namuose leidžia kontroliuoti sudėtį ir mėgautis tik jūsų pamėgtais skoniais. Rinkitės sezoninius produktus – taip pica bus ir skanesnė, ir naudingesnė jūsų sveikatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *