Velykinio torto receptas su maskarpone ir pavasario vaisiais

Velykinio torto receptas su maskarpone ir pavasario vaisiais

Velykinis tortas – tai ypatingas desertas, kuriuo Lietuvos šeimos papuošia Velykų stalą. Šis tortas dažnai simbolizuoja pavasario šventės džiaugsmą: duoda galimybę derinti spalvas, skonius ir kvapus, kurie žadina šventinę nuotaiką. Nors kiekviena šeima turi savą tradiciją, dažniausiai Velykinis tortas pasižymi puriu biskvitu, gaiviais kremų sluoksniais, dažnai puoštas margintais kiaušiniais, pavasario gėlėmis ar subtiliais šokoladiniais papuošimais. Šis desertas nėra tik saldus akcentas – jis sujungia šeimą, primena senas šventines tradicijas ir leidžia improvizuoti kiekvienam pagal savo skonį. Šiame straipsnyje aptarsime, ką reiškia Velykinis tortas Lietuvoje, pateiksime klasikinį receptą, pasidalysime naudingais patarimais ir variacijomis, kad kiekvienas skaitytojas drąsiai galėtų pasigaminti savąjį šventės akcentą.

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai (biskvitui)
  • 150 g cukraus (biskvitui)
  • 120 g kvietinių miltų
  • 30 g bulvių krakmolo
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 300 ml plakamosios grietinėlės (kremui)
  • 250 g maskarponės sūrio (kremui)
  • 100 g cukraus pudros (kremui)
  • 1 citrinos žievelė ir sultys (kremui ir sudrėkinimui)
  • 100 ml pieno arba apelsinų sulčių (biskvito sudrėkinimui)
  • 2–3 kivi, apelsinas, šviežių braškių arba kitų pasirinktinų vaisių (puošimui)
  • Šviežios mėtos, valgomos gėlės, šokolado drožlės (puošimui, pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps labai puri ir padidės mažiausiai dvigubai (apie 5–7 min.).
  2. Sumaišykite miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Persijokite sausą mišinį į kiaušinių plakinį ir atsargiai, silikono mentele, sumaišykite judesiais iš apačios į viršų, kad masė neišgaruotų.
  3. Biskvito masę supilkite į 22–24 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 25–30 min., kol biskvitas taps auksinis ir įsmeigus medinį pagaliuką – jis bus sausas.
  4. Iškeptą biskvitą visiškai atvėsinkite. Tuomet atsargiai perpjaukite į du ar tris lygius sluoksnius.
  5. Paruoškite kremą. Šaltą maskarponės sūrį trumpai paplakite, tada atskirai suplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Sumaišykite maskarponę, grietinėlę, tarkuotą citrinos žievelę ir šaukštą citrinos sulčių. Kremas turi būti purus ir aromatingas.
  6. Pasiruoškite sirupą, skirtą biskvito sudrėkinimui: sumaišykite pieną (ar apelsinų sultis) su šlakeliu citrinos sulčių ir šiek tiek cukraus.
  7. Pirmąjį biskvito sluoksnį lengvai sudrėkinkite sirupu. Tepkite kremu ir laisvai dėliokite pasirinktos uogas ar vaisius. Uždenkite antruoju biskvito sluoksniu, vėl sudrėkinkite, tepkite kremu ir vaisiais.
  8. Viršutinį biskvito sluoksnį patepkite likusiu kremu. Puoškite pasirinktomis šviežiomis uogomis, vaisiais, mėtos lapeliais. Jei norite – pridėkite valgomų gėlių ar šokolado drožlių. Pagal tradiciją Velykoms tortą papildomai galima papuošti spalvotais kiaušiniais arba teminėmis dekoracijomis.
  9. Tortą laikykite šaldytuve bent 3–4 valandas, kad sustingtų, tačiau geriausia palikti per naktį – taip skoniai pilnai susimaišys.

Naudingi patarimai

Velykinis tortas idealiai pavyks, jei laikysitės kelių esminių taisyklių. Kiaušinius prieš plakdami trumpai panardinkite į šiltą vandenį – taip jie geriau suputos, o biskvitas bus puresnis. Miltus būtinai persijokite, kad išvengtumėte gumuliukų ir suteiktumėte tešlai lengvumo. Biskvitą pjaustykite tik jam visiškai atvėsus, kad nesuliptų ir nesutrūktų.

Kremą visada gaminkite iš šaltų ingredientų – taip jis geriau sustings ir gražiai išsiplaks. Jei norite tvirtesnio kremo, galite įmaišyti šiek tiek želatinos, ypač jei tortą puošite sultingomis uogomis arba vaisiais, kurie gali išleisti daugiau drėgmės. Biskvitą recommended sudrėkinti tik tiek, kad jis būtų gaivus, tačiau ne per minkštas – perteklinis drėkinimas gali jį suminkštinti iki košės konsistencijos.

Tortą papuoškite tik prieš serviravimą – taip išlaikysite vaisių ir žalumynų šviežumą. Jeigu Velykoms norite ypatingos išvaizdos, rinkitės margintus kiaušinius (pvz., iš šokolado ar cukraus masės), švelnai įkomponuokite pavasarines gėles (priminkite svečiams, kad jos valgomos).

Variacijos ir patiekimo idėjos

Velykinio torto variacijų tiek daug, kiek šeimų ir skonių! Jei norite kitoniško skonio, tradicinį biskvitą galite keisti aguoniniu, morkų ar net šokoladiniu pagrindu. Kai kurie pasirenka kremo pagrindą iš rikotos sūrio ir jogurto, ypač jei norisi švelnesnio, mažiau riebaus deserto.

Vaisiai ir uogos taip pat keičiasi pagal sezoną: pavasarį ypač populiarios braškės, kiviai, mangai, tačiau drąsiai galite naudoti konservuotas persikus, kriaušes ar vyšnias. Jei norite ypatingo akcento, išbandykite sluoksnį su uogiene arba švelnia rūgštele varškės kremu.

Velykinis tortas gali būti puoštas ir teminėmis dekoracijomis: sviesto kremo zuikučiais, pastilės gėlytėmis, maistinėmis spalvomis margintais kiaušiniais. Mažiems vaikams patiks, jei ant torto pažirs smulkintos šokolado drožlės ar želė saldainiai – šventė bus dar šmaikštesnė!

Patiekiant tortą, šalia padėkite dubenėlį gaivių vaisių arba aromatingos kavos – šventinis pokalbis prie stalo taps dar jaukesnis. O jei norite nepamirštamo įspūdžio, paserviruokite kiekvienai šeimos narei po mažą, asmeninį velykinį tortuką – smalsumas ir susižavėjimas garantuoti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *