Velykiniai tortai – tai daugiau nei tik skanus desertas ant šventinio stalo. Jie simbolizuoja pavasario pradžią, gamtos atgimimą ir bendrystę, kurią suteikia Velykų šventė. Šie tortai dažnai gaminami naudojant natūralius ingredientus, puošti ryškiomis spalvomis, tradiciniais simboliais, tokiais kaip margučiai, zuikučiai ar žalumynais. Daugelyje Lietuvos šeimų velykiniai tortai yra neatsiejama Velykų tradicijų dalis, perduodama iš kartos į kartą, o receptai gali skirtis priklausomai nuo regiono ar šeimos pomėgių. Tai ne tik desertas – tai istorija, perduodama per skonį ir estetiką, kuri kiekvienais metais suburia šeimą prie vaišių stalo.
Ingredientai
- 6 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 180 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 50 ml pieno
- 100 g sviesto (ištirpinto)
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 3 šaukštai krakmolo (bulvių ar kukurūzų)
- 200 ml grietinėlės (35 % riebumo)
- 250 g maskarponės sūrio
- 150 g uogienės arba vaisių (naudojami vyšnios, braškės, avietės ar abrikosai)
- Velykiniams papuošimams: marginti kiaušiniai, valgomos dekoracijos, pabarstukai
Gaminimo eiga
- Biskvito paruošimas: Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kiaušinius įmuškite į didelį dubenį, suberkite cukrų ir išplakite iki purumo. Plakant lėtai supilkite ištirpintą, ataušusį sviestą, pieną ir vanilinį cukrų. Maltus miltus sumaišykite su kepimo milteliais, krakmolu ir druska. Sausus ingredientus atsargiai įmaišykite į kiaušinių masę, kad tešla išliktų puri.
- Biskvito kepimas: Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą torto formą (apie 22–24 cm skersmens). Kepkite apie 30–35 minutes, kol biskvitas gražiai paruduos ir įsmeigus dantų krapštuką jis išliks sausas. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir atsargiai perpjaunate į du arba tris sluoksnius, priklausomai nuo storio.
- Kremo ruošimas: Grietinėlę išplakite iki standžių putų, tuomet suberkite maskarponę, dar kartą trumpai paplakite, kol masė taps vientisa. Jei norisi saldžiau, galite įplakti porą šaukštų cukraus pudros.
- Torto surinkimas: Pirmą biskvito lakštą dėkite ant tortinės, gausiai aptepkite kremo sluoksniu, užtepkite ploną sluoksnį uogienės arba išdėliokite pasirinktus vaisius. Uždėkite antrą biskvito sluoksnį, lengvai paspauskite, vėl aptepkite kremu ir uždėkite uogienės ar uogų. Pabaikite likusiu biskvitu, visą torto viršų ir šonus išlyginkite kitu kremo sluoksniu.
- Puošimas ir brendinimas: Velykinis tortas puošiamas prieš pat patiekiant. Naudokite spalvotus pabarstukus, valgomus margučius, marcipaninius zuikius ar jaunas žalumynų šakeles simbolizuojančius dekorus. Galite naudoti natūralius džiovintus arba šviežius vaisius, valgomus žiedelius. Prieš patiekiant, leiskite tortui pastovėti šaldytuve bent 3–4 valandas, kad sluoksniai susigertų ir tortas taptų sultingas.
Naudingi patarimai
Gaminant velykinį tortą, svarbiausia nepersistengti su puošmenomis – kartais užtenka kelių ryškių simbolinių akcentų, kad desertas atrodytų šventiškai ir elegantiškai. Jei norite kreminio sluoksnio dar gaivesnio skonio, į kremą galite įmaišyti tarkuotos citrinos žievelės ar kelių šaukštų natūralaus citrinų sulčių – taip pagyvinsite bendrą skonį.
Jei biskvitas išėjo sausokas, galite jį papildomai suvilgyti silpnu cukriniu sirupu, sumaišytu su lašeliu likerio arba apelsinų sulčių. Tai ypač aktualu, jei tortą norite laikyti ilgiau. Maskarponės kremą galima papildyti keliais šaukštais grūdėtos varškės ar riebaus natūralaus jogurto, jei norite šiek tiek kitokios tekstūros. Uogienę galima keisti šviežių trintų uogų sluoksniu – tai suteiks natūralaus rūgštumo ir spalvos.
Velykiniam tortui naudokite tik itin šviežius kiaušinius, o sviestą prieš naudojant visiškai atvėsinkite, kad biskvitas neiškristų ir išliktų purus. Jei neturite maskarponės, galite naudoti riebesnį kreminį sūrį ar grietinę, sumaišytą su trupučiu cukraus pudros ir citrinos žievelės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Velykiniai tortai gali būti labai įvairūs – pavyzdžiui, vietoje paprasto biskvito galima kepti morenginį, morkų ar net šokoladinį biskvitą. Kremą vietoje maskarponės galima gaminti su plakta grietinėle ir rikota, taip pat galima naudoti net varškę, jei norisi lietuviškesnio skonio.
Puošybos variacijoms puikiai tinka marcipaniniai margučiai, valgomos gėlės (violetos, našlaitės, nasturtos), pavasariniai šakelės ar net rankų darbo sausainiai. Vaikai mėgsta, kai tortas papuoštas želė kiaušiniais arba spalvingais vafliais.
Šį tortą patiekite su švelnia kava, šviežiai spaustomis sultimis arba vėsiu pienu – taip subalansuosite saldumą. Šalia galite patiekti ir mažų indelių su uogomis, kad kiekvienas svečias galėtų pasigardinti gabalėlį torto pagal savo skonį.
Jei norisi lengvesnio deserto variantų, galite gaminti „nenuodėmingą” velykinį tortą su bemieliu biskvitu, mažiau cukraus ar net be laktozės – rinkitės augalinės kilmės pieną ir augalinį kremą. Suplanuokite dekoracijas, kad atspindėtų Velykų nuotaiką ir suteiktų unikalumo jūsų stalui kasmet.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.