Veršienos guliašas – tai klasikinis Vidurio Europos virtuvės patiekalas, pasižymintis švelniu, sultingu mėsos ir aromatingų daržovių skoniu. Šis troškinys kilęs iš vengrų virtuvės, tačiau populiarus visame pasaulyje dėl paprasto gaminimo būdo ir universalumo. Kitaip nei jautienos guliašas, veršienos guliašas išsiskiria subtilesniu skoniu ir lengvesne tekstūra. Šį patiekalą galima patiekti tiek šventėms, tiek šeimos pietums, o jo ruošimas nereikalauja ypatingų įgūdžių. Atradę šį receptą, galėsite mėgautis švelniu troškiniu, kuris džiugins net išrankiausiųjų skonį.
Ingredientai
- 800 g veršienos kumpio ar sprandinės
- 2 vidutinio dydžio geltonieji svogūnai
- 2–3 česnako skiltelės
- 1 didelė morka
- 1 saldžioji paprika (raudona arba geltona)
- 2 v. š. miltų
- 2 v. š. aukštos kokybės paprikos miltelių (saldžiosios)
- 1 a. š. kmynų (neprivaloma)
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 2–3 v. š. saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus
- 700 ml mėsos arba daržovių sultinio
- 1 lauro lapas
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Keli šakelės šviežių petražolių arba krapų (patiekimui)
Gaminimo eiga
-
Paruoškite ingredientus.
Veršieną nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite ją vidutinio dydžio (~2,5 cm) kubeliais. Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morką nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais arba mažais kubeliais. Papriką išimkite sėklas ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Česnaką susmulkinkite arba suspauskite spaustuku. -
Apkepkite mėsą.
Įkaitinkite gilesnę storadugnę keptuvę arba troškintuvę su 1–2 šaukštais aliejaus. Sudėkite veršienos gabaliukus vienu sluoksniu ir pakepinkite, kol apskrus iš visų pusių (apie 5–8 min.). Mėsą išimkite į atskirą indą. -
Paruoškite pagrindą.
Į tą pačią keptuvę, jei reikia, įpilkite dar šiek tiek aliejaus. Suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos (apie 5 min.). Tada suberkite česnaką, paprikos miltelius, kmynus (jei naudojate), trumpai maišydami pakepinkite, kad prieskoniai pradėtų skleisti aromatą. -
Sudėkite daržoves ir pomidorų pastą.
Suberkite morkas bei paprikas, sudėkite pomidorų pastą. Kepinkite dar 2–3 minutes, pastoviai maišydami. -
Grąžinkite mėsą.
Sudėkite apkeptą veršieną atgal į puodą. Apibarstykite miltais, maišykite, kol miltai tolygiai pasiskirstys. Tokiu būdu troškinys bus tirštesnis. -
Troškinkite.
Užpilkite mėsos arba daržovių sultiniu taip, kad visi produktai būtų apsemti. Sudėkite lauro lapą, pagardinkite druska ir pipirais. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki vidutinės/mažos ir troškinkite uždengtame puode apie 1–1,5 valandos, kol veršiena bus visiškai minkšta, o troškinio padažas – tirštas ir aromatingas. Kartais pamaišykite ir, jei reikia, papildykite truputį vandens ar sultinio. -
Užbaikite ir patiekite.
Ištraukite lauro lapą. Paragaukite, papildomai pagardinkite druska ar pipirais. Troškinį permaišykite, apibarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais. Patiekite su pasirinktu garnyru.
Naudingi patarimai
Veršienos guliašas – universaliai prisitaikantis patiekalas, todėl galite keisti, prisitaikyti ingredientus pagal savo skonį ar turimas atsargas. Svarbiausia yra kokybiška veršiena – rinkitės šviežią ar šaldytą, bet visada stenkites parinkti mėsą su trupučiu riebaliukų, kad troškinys būtų sultingesnis. Gaminant svarbu mėsą tik trumpai apkepinti aukštesnėje temperatūroje tam, kad išlaikytumėte jos sultingumą, o troškinimo rūšis užtikrins švelnią struktūrą bei turtingą skonį.
Norint išgauti ypatingą skonį, galima naudoti didesnio aštrumo paprikos miltelius ar įdėti truputį džiovinto čiobrelio, kuris dera su guliašo aromatu. Nepamirškite troškinio ragauti – kiekvienas prieskonis gali būti parinktas individualiai. Jei mėgstate aštriau, įberkite truputį maltų čili ar gardinkite šviežiais žalumynais prieš pat patiekiant.
Jei norite, kad guliašas būtų itin švelnus, paskutines dešimt minučių troškinį galite pagardinti šlakeliu saldžios ar rūgštesnės grietinėlės arba šaukštu natūralaus jogurto. Juos maišykite švelniai, kad troškinys neišsiskirtų. Taip išlaikysite kreminę tekstūrą ir suteiksite šviežumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Veršienos guliašas puikiai dera su įvairiais garnyrais. Dažniausiai patiekiamas su šviežiomis bulvėmis (trintomis arba virtomis), bulvių koše ar virtinukais (pvz., naminiais „kluskais“). Taip pat galima rinktis ryžius, kuskusą, perlines kruopas ar netgi duonos riekelę, jei norite paprastesnio varianto.
Norint paįvairinti receptą, į guliašą galima pridėti šviežių ar džiovintų grybų – jie suteiks dar sodresnį skonį. Kai kas mėgsta vietoj morkų naudoti salierų stiebus ar ropę – taip pat puikiai tinka. Norint gaivesnio, vasariško varianto, galima įmaišyti saują šaldytų žirnelių ar įdėti šviežių žolelių (pvz., baziliko, laiškinių česnakų) prieš pat patiekiant.
Šis guliašas ne tik puikus pagrindinis patiekalas vakarienei, bet ir idealiai tinka pietums į darbą – pašildytas kitą dieną jis tampa dar aromatingesnis. Norėdami pasigaminti didesnį kiekį iškart kelioms dienoms, padidinkite sultinio ir daržovių kiekį.
Patiekiant šį troškinį, verta pabarstyti šviežiomis žolelėmis ar papuošti keliais šaukštais grietinės. Jei norite autentiško potyrio, šalia patiekite tamsią pilno grūdo duoną – taip atrasite klasikinį Vidurio Europos skonį savo virtuvėje.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.