Veršienos troškinio receptas su bulvėmis ir daržovėmis

Veršienos troškinio receptas su bulvėmis ir daržovėmis

Veršienos troškinys – tai išskirtinio švelnumo, subtilaus skonio ir kvapų kupinas patiekalas, mėgstamas tiek lietuviškoje, tiek daugelio kitų šalių virtuvėse. Šis klasikinis troškinys gaminamas iš jaunų veršelių mėsos, kuri išsiskiria mažesniu riebalų kiekiu ir ypatingu minkštumu. Troškindami veršieną kartu su šviežiomis daržovėmis, prieskoniais ir sultiniu, pasieksite tobulai harmoningą patiekalą – švelnų, aromatingą, sotų, tinkantį tiek šventiniam stalui, tiek jaukiems šeimos pietums. Šiame straipsnyje detaliai aptarsime, kas yra veršienos troškinys, kaip jį pasiruošti namuose, kokių ingredientų prireiks, pasidalinsime žingsnis po žingsnio gaminimo eiga, naudingais patarimais bei variacijomis ir pateikimo idėjomis, kad kiekvienas skaitytojas jaustųsi drąsiai imdamasis šio gardaus patiekalo.

Ingredientai

  • 1 kg veršienos (geriausia kumpis arba sprandinė, supjaustyta stambiais gabaliukais)
  • 2–3 vidutinio dydžio morkos
  • 2 vidutinės svogūnų galvos
  • 2–3 salierų stiebai
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 dideli bulvių gumbai
  • 1 raudona paprika
  • 250 g pievagrybių (nebūtina, bet labai tinka)
  • 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
  • 200 ml sausų baltųjų vyno (galite keisti daugiau sultinio, jei vyno nenaudojate)
  • 600 ml jautienos arba daržovių sultinio
  • 2–3 lauro lapai
  • 3–4 kvapnūs pipirai (arba žirneliais)
  • Šakelė šviežio rozmarino arba čiobrelio
  • Druska, šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 2 valgomi šaukštai miltų mėsos apvoliojimui
  • 3–4 valgomieji šaukštai alyvuogių ar kito neutralaus aliejaus
  • Keli švieži petražolių lapeliai papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Veršienos gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Lengvai pabarstykite druska ir pipirais, apvoliokite miltuose – taip mėsa bus minkštesnė, o troškinio padažas – tirštesnis.
  2. Didelį puodą arba storadugnį troškintuvą įkaitinkite su šlakeliu aliejaus. Kepkite veršienos gabalus dalimis ant stiprios ugnies, kad iš visų pusių apskrustų iki aukso rudumo. Iškeptą mėsą trumpam išimkite į lėkštę.
  3. Į tą patį puodą sudėkite smulkintus svogūnus ir trumpai pakepkite, kol suminkštės ir taps permatomi. Pridėkite griežinėliais arba stambiais šiaudeliais pjaustytas morkas, salierus, smulkintą česnaką, papriką, šiek tiek patroškinkite.
  4. Sudedame pievagrybius (jei naudojate), trumpai apkepame kartu su daržovėmis, kad išgaruotų vanduo ir grybai lengvai apskrustų.
  5. Gryžtame prie mėsos – suberkite ją į puodą prie daržovių, išmaišykite, trumpai pašildykite kartu.
  6. Įpilkite baltąjį vyną, pamaišykite, palikite 2–3 minutėms, kad alkoholis nugaruotų ir atsiskleistų skonio gilumas.
  7. Sudedame pomidorų pastą, lauro lapus, kvapniuosius pipirus, rozmarino arba čiobrelio šakelę. Supilame karštą sultinį – skysčio turi būti tiek, kad apsemtų visą troškinį.
  8. Troškiname ant labai silpnos ugnies, beveik vos verdant, uždengę dangčiu, apie 1,5–2 valandas, kol mėsa suminkštėja. Retkarčiais pamaišome, stebime, ar nepritrūksta skysčio.
  9. Likusių 20–30 minučių iki troškinimo pabaigos suberiame stambiai pjaustytas bulves, išmaišome, verdame, kol jos suminkštėja, bet neištyžta.
  10. Pagal poreikį paragaukite, paskaninkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Jei norisi daugiau sodrumo – įmaišykite šaukštelį sviesto arba grietinėlės.
  11. Išimkite lauro lapus, žolelių šakeles, patiekite veršienos troškinį dubenėliuose apibarstę šviežiomis petražolėmis. Prie jo puikiai dera šviežia balta duona arba kukurūzų košė.

Naudingi patarimai

Rinkitės kuo šviežesnę veršieną – iš jauno gyvulio mėsa yra švelniausia, troskindama išlaiko drėgmę ir subtilų skonį. Gabaliukus pjaustykite didesnius, nes jie, lėtai troškinami, nenutrupa ir išlaiko puikią tekstūrą. Kepdami mėsą ir daržoves, neskubėkite – kuo geriau viską apkepinsite pradžioje, tuo gilesnis bus troškinio skonis.

Vyno galite atsisakyti, tiesiog pridėkite daugiau sultinio, tačiau būtent vynas suteikia patiekalui ypatingo gilumo, subtilios rūgštelės, praturtina aromatą. Sultinį naudokite namuose virtą – iš kaulų, daržovių ar mėsos, taip išgausite visiškai natūralų skonį be priedų. Daržovių pasirinkimą galite papildyti pagal sezoną – tinka pastarnokai, ropės ar briuselio kopūstėliai. Jei norite intensyvesnio aromato, paskaninimui galite naudoti lauro lapus, čiobrelį, šiek tiek imbiero ar net kokį šaukštą garstyčių. Troškinį galima gaminti ir iš anksto – kitą dieną skoniai bus dar sodresni, todėl puikiai tinka pasiruošti iš anksto vakarienei ar pietums su svečiais.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Veršienos troškinį galite pritaikyti pagal savo skonį ir mėgstamus ingredientus. Norite daugiau prieskonių – įtraukite šiek tiek saldžios paprikos miltelių, čiobrelių, ar net rozmarino. Azijietiškai interpretacijai tinka imbiero šaknies griežinėliai, soja ar šiek tiek aštrumo su čili pipirais. Skanaus troškinio variacija – su miško grybais arba alyvuogėmis, kurios suteikia papildomos spalvos ir skonio.

Patiekti veršienos troškinį galite ne tik su bulvėmis ar duona. Puikiai tinka švieži grūdai: kvietinė košė, perlinės kruopos, purus ryžių garnyras arba netgi makaronai. Taip pat troškinys nuostabiai dera su daržovėmis al dente – ypač žaliosiomis pupelėmis ar garuose virtomis morkomis. Šaltam sezonui rekomenduojama patiekti su raugintomis daržovėmis, kad skoniai dar labiau atsiskleistų. Jei norite ypatingo aromato – paskrudinkite duonos riekelę su česnaku ir patiekite šalia. Tai patiekalas, leisiantis improvizuoti, džiuginti šeimą ir svečius bei atskleisti veršienos subtilumą geriausiame šviesoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *