Vieno puodo kiaulienos troškinys – tai ne tik sotus, jaukus ir itin universalus patiekalas, bet ir puiki išeitis siekiantiems greito bei paprasto sprendimo vakarienei ar sočiai šeimos pietų alternatyvai. Dažnai šį troškinį verta vadinti „komforto maistu“ – jis šildo, suteikia energijos ir leidžia džiaugtis paprastu, bet išties gardžiu maistu. Kaip rodo pavadinimas, visas patiekalas gaminamas viename puode – tai reiškia mažiau indų, mažiau triukšmo virtuvėje ir daugiau laiko drauge. Vieno puodo kiaulienos troškinys puikiai tinka tiek kasdienai, tiek ypatingesnėse progose, kai norisi kažko sotaus, kvapnaus ir ne per daug sudėtingo. Šis patiekalas atskleidžia kiaulienos galimybes drauge su rezultato garantu – sultingumo, minkštumo ir kvapnios daržovių bei prieskonių dermės. Priklausomai nuo pasirinktų ingredientų ar jūsų šeimos mėgstamų skonio užuominų, troškinys gali kas kartą įgyti naujų atspalvių. Dabar kviečiu susipažinti – kas yra vieno puodo kiaulienos troškinys, kaip jį lengvai pasigaminti namuose ir kokie variantai gali tapti mėgstamiausiais jūsų namuose!
Ingredientai
- 800 g kiaulienos mentės ar sprandinės (be kaulo)
- 2 šaukštai aliejaus (saulėgrąžų, alyvuogių ar kito kepimui tinkamo)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 3–4 skiltelės česnako
- 2 morkos
- 2 salierų stiebai (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
- 3 bulvės
- 1 didesnė paprika (raudona arba geltona)
- 400 g konservuotų pomidorų (savo sultyse arba pjaustytų; tinka ir švieži pervirti pomidorai)
- 200 ml sultinio (vištienos, daržovių ar jautienos)
- 2 lauro lapai
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
- 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
- Druska ir malti juodieji pipirai – pagal skonį
- Keli šviežių petražolių stiebai (patiekimui – nebūtina, bet patiekalui suteikia gaivumo)
Gaminimo eiga
- Kiaulieną nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais (apie 3–4 cm).
- Dideliame, storadugniame puode ar troškintuve įkaitinkite aliejų ant vidutinės–aukštos ugnies. Sudėkite kiaulienos gabalėlius ir kepkite, kol iš visų pusių gražiai apskrunda (apie 6–8 minutes). Jei reikia, kepkite keliais etapais, kad mėsa nekrautųsi viena ant kitos ir apskrustų, o ne troškintųsi iš karto. Išimkite apskrudusią mėsą ir trumpam padėkite į šalį.
- Tame pačiame puode sumažinkite ugnį iki vidutinės, dėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol suminkštės ir taps permatomi (apie 5 minutes).
- Sudėkite smulkintą česnaką ir trumpai pakepinkite (apie 1 minutę), kad paskleistų aromatą.
- Suberkite griežinėliais supjaustytas morkas, kubeliais pjaustytus salierus (jei naudojate) ir gabalėliais pjaustytas paprikas. Kepkite, pamaišydami, apie 3–4 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
- Įdėkite atgal mėsą, įmaišykite lauro lapus, rūkytą papriką, džiovintą raudonėlį bei čiobrelius. Trumpai viską kartu pakepinkite, kad prieskoniai paskleistų aromatą.
- Supilkite konservuotus (arba pertrintus) pomidorus, sultinį, suberkite stambiais kubeliais pjaustytas bulves. Viską gerai sumaišykite, užvirinkite.
- Uždenkite puodą, sumažinkite ugnį iki labai silpnos (troškinimui) ir troškinkite apie 1–1,5 valandos. Patikrinkite, ar mėsa tapo minkšta, o daržovės pilnai išvirė. Jei reikia – papildomai įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio, jei troškinys atrodo sausokas.
- Prieš baigiant virti, paragaukite – pagal skonį įberkite dar druskos, pipirų. Pašalinkite lauro lapus.
- Patiekite karštą, apibarstę šviežiomis petražolėmis ar kitomis žolelėmis, jeigu norite gaivumo ir spalvos.
Naudingi patarimai
Kad vieno puodo kiaulienos troškinys būtų tobulas, verta atsižvelgti į kelias svarbias smulkmenas. Pirmiausia – mėsa. Rinkitės sprandinę arba mentę – šios dalys suslėpusios kiek daugiau riebalų nei kumpio ar nugarinės gabaliukai, todėl troškinyje išeis minkštesnė, sultingesnė mėsa. Jei turite laiko, prieš troškinant galite pamarinuoti mėsą su prieskoniais ir šlakeliu aliejaus – skonis bus dar sodresnis.
Daržovės šiame patiekale – jūsų pasirinkimo laisvė. Improvizuokite su sezoninėmis daržovėmis: vasarą tinka pridėti cukinijos, žirnelių, o rudeniop – moliūgo ar pastarnoko. Pomidorų pagrindą galite keisti – naudoti pomidorų padažą, trintus pomidorus ar net šviežius užplikytus, jei jų turite gausiau sezono metu. Sultinys taip pat gali keistis pagal tai, ką turite šaldytuve arba kam ruošiate troškinį – tiks ir daržovių, ir mėsos.
Troškinio tirštumą galite reguliuoti – jei norite tirštesnio, troškinkite be dangčio paskutinį pusvalandį. Jei norisi skystesnio, įpilkite šiek tiek papildomo sultinio ar net šlakelį vandens.
Kiaulienos troškinys puikiai skanėja ir pašildytas, todėl drąsiai ruoškite iškart didesnį kiekį – kitą dieną šis patiekalas bus dar aromatingesnis. Sūdykite saikingai, nes verdant skystis išgaruoja ir prieskonių koncentracija gali stiprėti.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vieno puodo kiaulienos troškinys atviras visų skonių improvizacijoms! Norint išgauti „troškinio su sluoksniuotu skoniu“ efektą, galite pirmiausia kepti mėsą ir daržoves atskirai, o tik tokiu būdu „suklijuoti“ ingredientus į vieną puodą bei troškinti didžiojo gardumo patiekalą viename inde.
Ispaniškam ar rytietiškam skonio akcentui – įdėkite šiek tiek chorizo dešros, rūkytų kiaulienos šoninės kubelių ar šlakelį sojų padažo su imbieru. Norite aštresnio – papildykite aitriąja paprika, čili ar kajeno pipirais.
Troškinio tekstūrą gali keisti ir grūdai: įmaišykite šiek tiek virtų pupelių, žirnių ar net perlinių kruopų. Galite keisti bulves ryžiais arba lęšiais – taip gausite visiškai naują skonį ir kitokią maistinę vertę.
Patiekti siūlau dubenėliuose, pagardinant gaiviais žolelių lapeliais ir šlakeliu gero alyvuogių aliejaus. Šalia tiks juoda arba balta duona, skrudinti duonos traškučiai, gardūs sviestiniai bandeliai ar net kaimiškas batonas. Prie šio patiekalo puikiai dera gaivios sezoninės salotos.
Tiems, kas mėgsta kremiškesnius variantus, prieš baigiant galite įmaišyti šaukštą grietinės ar net trupučiuką grietinėlės – taip troškinys taps dar tirštesnis ir švelnesnis. O veganinį variantą galėsite pasigaminti kiaulieną pakeitę stambių griežinėlių pievagrybiais bei ankštiniais augalais.
Vieno puodo kiaulienos troškinys – išties universalus bei lengvai prisitaikantis prie kiekvienos šeimos stalo ir skonio. Gaminkite su meile, mėgaukitės kartu ir nebijokite eksperimentuoti!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.