Virto kiaulienos liežuvio receptas švelnaus skonio patiekalui

Virto kiaulienos liežuvio receptas švelnaus skonio patiekalui

Virtas kiaulienos liežuvis – subtilaus skonio, universalus ir vis dar nepelnytai retai mūsų virtuvėse naudojamas patiekalas. Šis produktas vertinamas už švelnią tekstūrą, lengvą, šiek tiek salstelėjusį skonį ir aukštą maistinę vertę. Virtas kiaulienos liežuvis gali būti puikus šiltas užkandis, pagrindinis patiekalas arba šaltas užkandis sumuštiniams, salotoms ar užtepėlėms. Jį lengva pagaminti, tačiau svarbiausia laikytis kelių paprastų taisyklių, kad mėsa būtų sultinga ir minkšta. Šiame straipsnyje paaiškinsiu, kaip tinkamai nuvalyti, išvirti ir patiekti kiaulienos liežuvį, pateiksiu keletą variacijų bei patarimų, kad šis patiekalas taptų svarbia jūsų virtuvės dalimi.

Ingredientai

  • 2 vidutinio dydžio kiaulienos liežuviai (apie 500–700 g)
  • 2–3 litrai vandens
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 2–3 lauro lapai
  • 5–8 juodieji pipirai žirneliais
  • 5–6 kvapieji pipirai žirneliais
  • 1–2 skiltelės česnako
  • 1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
  • Šiek tiek saliero šaknies arba stiebo (nebūtina, bet pagardins sultinį)
  • Krapai, petražolės ar kiti mėgstami žalumynai (patiekimui)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite liežuvius: Kiaulienos liežuvį kruopščiai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Jei reikia, pašalinkite stambesnes nesvarias dalis bei stemplės likučius, jei tokių matysite.
  2. Užvirkite vandenį: Užpilkite liežuvius šaltu vandeniu, užvirkite. Kai vanduo užvirs, nuimkite susidariusias putas. Tam galite naudoti kiaurasamtį ar šaukštą.
  3. Pakeiskite vandenį (nebūtina, bet rekomenduojama švariam sultiniui): Jei norite visiškai skaidraus sultinio, pirmą vandenį nupilkite, užpilkite šviežiu ir toliau virkite.
  4. Įdėkite prieskonius ir daržoves: Sudėkite nuluptą, per pusę perpjautą svogūną, nuluptą morką, lauro lapus, pipirų žirnelius, griežinėlį saliero, česnaką, įberkite druskos. Jei mėgstate, įdėkite ir kitų mėgstamų prieskonių (čiobreliai, kvapieji lapai ir pan.).
  5. Virkite liežuvius: Puodą uždenkite ir virkite ant mažos ugnies 1,5–2 valandas, kol liežuviai taps minkšti. Tikslus virimo laikas priklauso nuo liežuvio dydžio – jis turi būti lengvai perveriamas peiliu, bet nevirsti „koše“.
  6. Nuvalykite liežuvio odelę: Baigus virti, ištraukite liežuvius ir trumpai pamerkite į šaltą vandenį (geriausiai su ledukais). Tai padės lengvai pašalinti storą baltą odelę – tiesiog ją švelniai nuplėškite nuo galo liežuvio, kol visas paviršius bus švarus.
  7. Supjaustykite ir patiekite: Nuluptą liežuvį galima patiekti iškart, bet rekomenduojama palikti trumpam atvėsti, kad būtų lengviau supjaustyti plonomis riekelėmis. Jei planuojate valgyti šaltą liežuvį, laikykite jį šaldytuve, supjaustykite prieš pat patiekimą.
  8. Pateikite: Liežuvis puikiai tinka tiek karštas su padažu, tiek šaltas ant duonos, su krienais, garstyčiomis ar šviežiomis daržovėmis.

Naudingi patarimai

Kad virtas kiaulienos liežuvis būtų ypatingai gardus, verta atkreipti dėmesį į kelis svarbius niuansus. Pirmiausia, visada rinkitės šviežią, ne per ilgai šaldytą liežuvį su natūraliu blizgesiu – toks geriau išlaikys savo tekstūrą. Virkite ant mažos ugnies, kad mėsa netaptų per standi, ir jokiu būdu nepervirkite – per ilgai verdant liežuvis gali tapti sausokas. Kartais naudinga įberti truputį citrinos rūgšties arba obuolių acto į vandenį – tai padeda išlaikyti gražią liežuvio spalvą. Svarbu nepraleisti žingsnio su šaltu vandeniu po virimo – odelė nusilups lengvai, o liežuvis išliks sultingas. Jeigu planuojate ruošti liežuvį iš anksto, laikykite jį sultinyje – taip gausite ne tik skanų liežuvį, bet ir puikų pagrindą sriuboms ar padažams.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtas kiaulienos liežuvis yra itin universalus – jį galima ruošti labai įvairiai. Karštasis variantas – liežuvis su kreminiu krienų ar garstyčių padažu. Puikiai atrodo ant šventinio stalo su želė (aspiku), papuoštas kapotais žalumynais ir marinuotomis daržovėmis. Plonai pjaustytas šaltas liežuvis tiks kaip užkandis ant sumuštinių su juoda ar šviesia duona, sviestu, ridikėliais, agurkais. Mėgstantys eksperimentus gali liežuvį įdėti į sluoksniuotą salotų tortą arba naudoti kaip pagrindinį ingredientą šaltose salotose su žaliaisiais žirneliais, obuoliais, ridikėliais bei lengvu majonezo ar grietinės padažu. Dar viena idėja – lietinėse suktinukai su gabalėliais liežuvio, keptais svogūnais ir grybais. Jei liko sultinio, iš jo išvirkite skanią bulvių, grikinių arba perlinių kruopų sriubą – taip neišmesite nė lašelio skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *