Virtų bulvių cepelinų receptas su manais ir varškės įdaru

Virtų bulvių cepelinų receptas su manais ir varškės įdaru

Virtų bulvių cepelinai su manais – tai tradicinio lietuviško patiekalo variacija, kuri išsiskiria švelniu, minkštu bulvių ir manų tešlos apvalkalu bei įdomiu, dažniausiai varškės pagrindo įdaru. Skirtingai nei įprasti tarkuotų bulvių cepelinai su mėsa, ši versija gaminama iš virtų bulvių, todėl ji lengvesnė ir puikiai tinka tiems, kas ieško švelnesnių, mažiau kaloringų cepelinų. Manais praturtinta tešla ne tik pagerina konsistenciją, bet ir suteikia ypatingą purumą. Tai – puikus pasirinkimas vegeratoriams ir visiems, kas nori eksperimentuoti su tradiciniais skoniais, nevaržant lietuviškos virtuvės šaknų. Patiekalą lengva pritaikyti pagal individualius skonius, o gamybos procesas ne sudėtingesnis nei kitų cepelinų – svarbiausia laikytis proporcijų ir kantriai sekti žingsnius!

Ingredientai

  • 1 kg virtų bulvių (atvėsusių, geriausia – per naktį pastovėjusių šaldytuve)
  • 100 g manų kruopų
  • 1 kiaušinis
  • 50 g kvietinių miltų (prireikus gali reikėti šiek tiek daugiau)
  • Druska pagal skonį
  • Įdarui (klasikinis variantas):

    • 300 g varškės (vidutinio riebumo)
    • 1 kiaušinis
    • Žiupsnelis druskos
    • Pagal skonį – smulkiai pjaustyto krapo, svogūnų laiškų arba šiek tiek cukraus (jei norisi saldesnio įdaro)
  • Užpilui:

    • Šaukštas sviesto
    • 100 g rūkytos šoninės arba spirgučių (galima keisti pakepintais svogūnais ar sviesto padažu vegetarams)
    • Grietinės pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Virtas, atvėsusias bulves nuvalykite ir sumalkite mėsmale arba sutrinkite bulvių grūstuvu – svarbu, kad neliktų gabaliukų, o masė būtų vientisa ir puri.
  2. Į dubenį suberkite manų kruopas, druską, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite – masę palikite pastovėti apie 10–15 minučių, kad manai išbrinktų.
  3. Po to įberkite miltus ir vėl išmaišykite – tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Jei trūksta standumo, papildomai dėkite dar šaukštą kitą miltų.
  4. Kol tešla brinksta, ruoškite įdarą. Varškę pertrinkite su kiaušiniu, druska ir pasirinktais priedais. Jei mėgstate stambesnius varškės grūdelius, galite jų nesutrinti iki visiško vientisumo.
  5. Ant stalo pasibarstykite šiek tiek miltų, imkite po nedidelį gabaliuką tešlos ir delnais suformuokite nedidelį blyną. Viduryje dėkite šaukštą varškės įdaro, užspauskite kraštus ir delnais švelniai suformuokite ovalų cepeliną.
  6. Į platų prikaistuvį pripilkite vandens, įberkite šiek tiek druskos, užvirkite. Cepelinus atsargiai dėkite į silpnai verdantį vandenį. Verdant galima dėti po kelis, kad nesuliptų. Kai cepelinai iškyla į paviršių, virkite dar 5–7 minutes.
  7. Išgriebkite šaukštu su kiaurymėmis, trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų vandens perteklius.
  8. Patiekite karštus, užpilkite sviestu, apibarstykite pakepinta šonine, svogūnais ar tiesiog pateikite su grietine. Skanaus!

Naudingi patarimai

Virtų bulvių cepelinai su manais geriausiai pavyksta, kai naudojate kuo sausesnes, krakmolingesnes bulves – kuo mažiau vandens jos turi, tuo tvirtesnė ir puresnė bus tešla, nesunku bus formuoti cepelinus. Virtas bulves rekomenduojama palikti šaldytuve bent kelioms valandoms arba per naktį – taip jos taps standesnės.

Manais papildyta tešla greičiau brinksta ir išlieka minkšta net ir atvėsus, todėl jei ruošiate cepelinus iš anksto, drąsiai galite juos pašildyti garuose ar mikrobangėje – tešla nesukietės. Jei matote, jog formuojant cepelinus masė vis tiek limpa prie rankų, papildomai apibarstykite rankas miltais, bet nepadauginkite miltų į pačią tešlą – kitaip cepelinai bus kieti.

Prireikus, į virtų bulvių tešlą galima dėti šiek tiek sutarkuotų bulvių (apie 200–300 g), tada tešla įgaus šiek tiek tradicinio skonio ir bus tvirtesnė, tačiau cepelinai su manais ir visiškai be žalių bulvių – ypač švelnūs.

Svarbu nepervirti cepelinų – kai tik jie iškils, paduokite dar kelias minutes ir išgriebkite, priešingu atveju tešla gali pradėti byrėti, ypač jei bulvės buvo labai vandeningos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šio patiekalo žavesys slypi jo universalume. Klasikinį varškės įdarą galite keisti kitais – labai skanu su apkeptais grybais, saldžia varške (pridėkite šiek tiek cukraus ir vanilės), pjaustytais špinatais ar net smulkinta, apkepinta vištiena.

Vegetariškam variantui užpilą ruošti tik su sviestu, pakepintais svogūnais ar net augaliniu jogurtu, sumaišytu su žolelėmis. Norint didesnio sotumo, rinkitės klasikinį spirgučių užpilą ar silkės gabaliukus (ypač skanu Velykų laikotarpiu!).

Virtų bulvių cepelinai su manais puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei. Atvėsusius juos galima paskrudinti keptuvėje su trupučiu sviesto – tokie cepelinai ypač patiks vaikams! Patiekite su šviežiomis daržovėmis, šalia galima pateikti raugintų daržovių, traškių kopūstų ar agurkėlių – jie puikiai subalansuoja švelnų cepelinų skonį.

Drąsiai eksperimentuokite ir raskite savo mėgstamiausią variantą – virtų bulvių cepelinai su manais tikrai taps nauju jūsų šeimos mėgstamiausiu patiekalu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *