Virtų bulvių cepelinų receptas su mėsa ir švelnia tešla

Virtų bulvių cepelinų receptas su mėsa ir švelnia tešla

Virtų bulvių cepelinai su mėsa – tai ypatingas lietuviškos virtuvės patiekalas, kuris išsiskiria savo švelnia tekstūra ir subtiliu, maloniai pažįstamu skoniu. Skirtingai nei tradiciniai cepelinai, gaminami iš tarkuotų bulvių masės, ši versija gaminama iš virtų bulvių, todėl cepelinų tešla būna lengvesnė, minkštesnė ir gležnesnė. Virtų bulvių cepelinai puikiai tinka tiems, kurie nori mėgautis lietuviškais cepelinais, tačiau nori subtilesnių ar mažiau sunkių patiekalų. Tokie cepelinai ypač tinka šeimos pietums, o galbūt ir svarbesnėms šventėms. Šiame straipsnyje sužinosite ne tik, kaip pagaminti virtų bulvių cepelinus su mėsa žingsnis po žingsnio, bet ir gausite visus įmanomus patarimus, kaip išgauti tobulą skonį, bei idėjų, kaip patiekalą pritaikyti pagal savo poreikius.

Ingredientai

  • 800 g virtų krakmolingų bulvių (pvz., „Laura“, „Red Anna“ arba kitos cepelinams tinkamos veislės)
  • 2 valg. šaukštai bulvių krakmolo
  • 1 kiaušinis (nebūtina, bet naudinga, jei bulvės drėgnos)
  • 1 arbat. šaukštelis druskos
  • 400 g maltos kiaulienos arba kiaulienos-jautienos faršo
  • 1 maža svogūno galva
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 0,5 arb. šaukštelio pipirų
  • Druska (pagal skonį į mėsą)
  • Šlakelis vandens arba pieno (suminkštinti įdarą)
  • Padažui: 150 g rūkytos šoninės, 1 vidutinio dydžio svogūnas, 200 g grietinės, šviežios petražolės ar krapai

Gaminimo eiga

  1. Bulvių paruošimas: Bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje, kol visiškai suminkštės. Nusausinkite, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir sumalkite grūstuve arba per bulvių spaudimo presą, kad neliktų gabaliukų.
  2. Tešlos paruošimas: Į atvėsintas trintas bulves įmaišykite bulvių krakmolą, druską, kiaušinį (jei naudojate). Masę gerai išminkykite — tešla turi būti minkšta, nelipni, bet drėgna. Jei tešla per sausa ir byra, galite įdėti vieną šaukštą šilto vandens.
  3. Mėsos įdaro paruošimas: Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir pakepinkite ant nedidelės ugnies, kol taps permatomi (galite kepti visiškai be riebalų arba su šaukšteliu aliejaus). Atvėsusius sumaišykite su maltos mėsos faršu, įberkite pipirų, druskos, įpilkite šlakelį vandens arba pieno, kad faršas būtų sultingesnis. Gerai išmaišykite.
  4. Cepelinų formavimas: Rankas sudrėkinkite vandeniu. Paimkite apytiksliai 100 g tešlos, delnuose suformuokite plokščią paplotį, į vidurį įdėkite šaukštą mėsos įdaro. Atsargiai suimkite kraštus, gerai užsandarinkite ir suformuokite „cepelino“ pailgą formą.
  5. Virinimas: Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį atsargiai sudėkite cepelinus ir sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos vos virptų, bet nesmarkiai burbuliuotų. Virkite apie 20–25 minutes, kol cepelinai iškils į paviršių ir įdaras visiškai išvirs. Neišsigąskite, jei atrodo, kad cepelinai trapi – būtent tai juos daro itin švelnius.
  6. Padažo paruošimas: Rūkytą šoninę supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje, kol išsiskirs riebalai ir šoninė taps traški. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Jei norite, galite įdėti šlakelį grietinės, bet skaniau grietinę užpilti jau ant lėkštėje esančių cepelinų.
  7. Patiekimas: Išvirusius cepelinus išgriebkite šaukštu su skylutėmis, kad nubėgtų vanduo, sudėkite į lėkštes. Užpilkite svogūnų-šoninės padažu, apibarstykite šviežiomis žolelėmis. Šalia patiekite grietinės.

Naudingi patarimai

Virtų bulvių cepelinai šiek tiek bijo permaišymo – tačiau tešla turi būti vienalytė, be gumuliukų. Cepelinų formavimui būtina drėkinti rankas, kad masė neliptų. Geriausia naudoti krakmolingas bulvių veisles, skirtas specialiai cepelinams ar bulvių košei – taip išgausite reikiamą tešlos tekstūrą ir stiprumą. Jei tešla gaunasi labai biri, patikrinkite, ar bulvės pakankamai atvėso ir kiek krakmolo panaudojote. Nepersistenkite su kiaušiniu – per didelis kiekis gali padaryti tešlą pernelyg kietą.

Virimo vanduo neturi smarkiai burbuliuoti, nes gali suskilti gležnesni cepelinai. Galite į puodą įpilti šlakelį aliejaus, kad cepelinai tarpusavyje nesuliptų. Išimant iš puodo cepelinus, stenkitės jų nepažeisti – naudokite didesnį kiaurasamtį arba švelniai semkite šaukštu.

Nepamirškite, kad mėsos įdaras neturi būti per sausas – vanduo arba pienas įdarui suteiks minkštumo ir sultingumo. Jeigu norite sveikesnio varianto, dalį šoninės galite keisti apkeptomis baltosiomis grybienomis arba dūmų aromatą suteikiančiais prieskoniais.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtų bulvių cepelinai su mėsa – labai universalus patiekalas. Norėdami liesesnio varianto, mėsos įdarą gaminkite tik iš vištienos ar kalakutienos, įdėkite šiek tiek tarkuotų morkų arba žalių petražolių. Vegetariškai versijai vietoje mėsos naudokite varškės ir špinatų mišinį, grybų bei keptų svogūnų įdarą. Beje, puikiai tiks ir pjaustytos virtos daržovės, pvz., brokoliai su varške.

Klasikinis padažas – grietinė su kepta šonine ir svogūnais – tinka beveik visada, tačiau galite eksperimentuoti: užpilkite patirpintu sviestu su česnaku ir krapais, naminiu sviestiniu baravykų padažu ar pomidoriniu daržovių padažu. Norint įdomesnio pateikimo, patiekite cepelinus su raugintomis daržovėmis arba gaiviomis šviežių salotų lapais.

Virtų bulvių cepelinai ypač tinka šventinėms progoms ar šeimos savaitgalio pietums – jie gražiai atrodo patiekti didelėje serviravimo lėkštėje, apibarstyti šviežiomis žolelėmis ir šiek tiek pipirų. Prie jų tinka lengvas rauginto pieno gėrimas arba naminis gira. Jei liko nesuvalgytų cepelinų, kita diena juos galite trumpai apkepti keptuvėje arba pašildyti garuose – skonis nenusileis šviežiai gamintiems!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *