Virtų kiaulių kojų receptas gardžiam tradiciniam patiekalui

Virtų kiaulių kojų receptas gardžiam tradiciniam patiekalui

Virtos kiaulių kojos – tai tradicinis lietuviškos virtuvės patiekalas, išsiskiriantis savo nepaprastu skoniu, minkšta tekstūra ir senovės kulinarijos aromatu. Dažnai kiaulių kojos būdavo verdamos įvairiose Lietuvos etnografiniuose regionuose ir laikomos ypatingu, šventiniu patiekalu, tačiau ir šiais laikais jos puikiai tinka tiek šeimos pietums, tiek vakarienei su draugais. Šį patiekalą vertina visi, kurie mėgsta tikrą, natūralų skonį ir nori paragauti kažko autentiško. Kiaulių kojos ypatingos tuo, kad verdamos ilgai, todėl tampa nepaprastai minkštos, sultingos, o jų sultinys praturtina tiek sriubas, tiek šaltienas. Be to, jos puikiai dera su aštriais prieskoniais ar garstyčiomis, o tuščias kaulų čiulpas neretai pakeičia subtiliai pagardintas užkandis. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip paruošti klasikines virtu kiaulių kojas, kokių ingredientų prireiks, detalią gaminimo eigą ir gausybę naudingų patarimų bei patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 2–4 kiaulių kojos (nuvalytos ir gerai nuplautos)
  • 2 didelės morkos
  • 1–2 didelės saliero stiebai arba šaknies gabalėlis
  • 1–2 svogūnai
  • 2–4 skiltelės česnako
  • 2–3 lauro lapai
  • 10–15 juodųjų pipirų žirnelių
  • 1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos (pagal skonį)
  • 2 litrų vandens (arba tiek, kad apsemtų kojas)
  • 1 šaukštas acto (nebūtina, bet padeda švariau išvirti kojas)
  • Žiupsnelis šviežių petražolių (patiekimui, nebūtina)
  • Garstyčios, krienai ar duona (patiekimui, pagal norą)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite kiaulių kojas: Gerai nuplaukite kiaulių kojas po šaltu vandeniu. Jei reikia, švariai nugramdykite odą, pašalinkite šerelius. Jei kojos labai didelės, perpjaukite per pusę, kad tilptų į puodą.
  2. Mirkykite šaltame vandenyje: Jei turite laiko, užpilkite kiaulių kojas šaltu vandeniu ir palikite 1–2 valandoms arba nakčiai. Tai padės pašalinti kraujo likučius ir patiekalo sultinys bus skaidresnis.
  3. Užvirkite: Sudėkite kojas į didelį puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir užvirkite ant didelės kaitros. Kai tik užvirs, sumažinkite ugnį ir nugriebkite putas, kad sultinys liktų švarus.
  4. Įdėkite daržoves ir prieskonius: Svogūnus ir salierą perpjaukite pusiau, morkas palikite stambiais gabaliukais. Visa tai kartu su česnako skiltelėmis, lauro lapais, pipirais (žirneliais ir maltais), druska sudėkite į puodą prie kojos. Jei norite, įpilkite acto.
  5. Virimas: Uždenkite puodą ir virkite ant mažos–vidutinės ugnies mažiausiai 2,5–3 valandas, kol kiaulių kojos taps visiškai minkštos – mėsa turėtų lengvai atskirti nuo kaulo. Jei reikia, kartais nugriebkite riebalus ar putas nuo viršaus.
  6. Išimkite ir patiekite: Išvirus, kiaulių kojas atsargiai išimkite, dėkite į lėkštes arba ant didelės pusmės lentos. Daržoves galima patiekti atskirai arba pašalinti.
  7. Pagardinkite ir papuoškite: Apibarstykite šviežiomis petražolėmis, patiekite su garstyčiomis, krienais ar šviežia duona. Prie patiekalo puikiai dera rauginti agurkėliai ar rauginti kopūstai.

Naudingi patarimai

Virtos kiaulių kojos išverda ypač minkštos tuomet, kai jos yra ilgai verdamos ant labai mažos ugnies – nesistenkite paskubinti proceso, nes tik lėtas virimas leidžia išsiskirti natūraliam želatinui, kuris vėliau atšalus netgi šiek tiek sustingsta, o mėsa tampa sultinga. Jei planuojate dalį sultinio panaudoti šaltienai ar sultiniui, svarbu nenaudoti labai daug druskos – ją geriau pridėti jau į paruoštą patiekalą.

Prieš verdant visada nuplaukite ir gerai nuvalykite kiaulių kojas – taip išvengsite nemalonaus kvapo ar drumzlių. Norėdami suteikti ypatingą skonį, dalį vandens galite pakeisti sausu baltu vynu arba net švelniu alumi, tačiau reikėtų to nedaryti, jei planuojate šį sultinį patiekti vaikams.

Jei mėgstate stipresnį aromatą, naudokite daugiau česnako, įberkite kelis gvazdikėlius arba rozmarino šakelę. Be to, kojas galite lengvai apkepti keptuvėje ant mažos kaitros, ištraukus iš sultinio – tuomet susidarys traški plutele, kuri patiks mėgstantiems pastipresnį skonį.

Labai svarbu neskrudinti ar nepersūdyti – virtos kiaulių kojos visuomet turėtų išlaikyti savo subtilią struktūrą, oda ir kremzlės turi būti minkštos, bet su trupučiu elastingumo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtos kiaulių kojos tradiciškai patiekiamos su stipresniais užkandžiais – aštriomis namų garstyčiomis, krienais, kartais net su garuose troškintomis daržovėmis. Norėdami mėgautis įvairesniais skoniais, patiekite jas su bulvių koše ar keptų bulvių skiltelėmis. Gardus priedas – rauginti saldumynai: obuoliai, rūgščios slyvos, marinuoti grybai.

Skirtinguose Lietuvos regionuose kiaulių kojos gardinamos įvairiai: dzūkai kartais jas troškina su raugintais kopūstais, žemaičiai mėgsta pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ar pridėti gabalėlį rūkytos šoninės. Galite paruošti ir mini užkandžių variacijas – kiaulių kojų mėsą nuvalyti nuo kaulo, supjaustyti stambiais gabaliukais ir sumaišyti su smulkiai pjaustytomis žolelėmis, česnaku, formuoti į mažas porcijas – “užkandžių dubenėlius”.

Dar viena populiari idėja – iš likusio sultinio virti gardžią šaltieną ar naudoti kaip bazę sočioms sriuboms. Kiaulių kojos puikiai tinka šventinėms vakarienėms, ypač žiemą ar Velykų stalui, kai norisi sotesnio, autentiško lietuviško skonio.

Ir nepamirškite – šis patiekalas puikiai dera su šviežiomis daržovėmis ar net rūgščiais obuolių griežinėliais. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *