Vištienos filė su pievagrybiais – tai vienas populiariausių ir universaliausių patiekalų lietuviškoje virtuvėje. Šis patiekalas tiks įvairioms progoms: nuo paprastų šeimos pietų iki šventinio stalo, nes ne tik greitai paruošiamas, bet ir dera daugybei garnyrų, yra lengvas, sotus ir puikiai atspindi klasikinius skonius. Švelni vištienos filė kartu su sultingais, aromatingais pievagrybiais ir švelniu padažu sukuria harmoningą skonio derinį, kuris patiks net išrankiausiems valgytojams. Išmokę ruošti šį patiekalą, galėsite jį lengvai keisti pagal savo skonį ir improvizuoti virtuvėje kiekvieną kartą.
Ingredientai- 2 didelės vištienos krūtinėlės (filė)
- 300 g šviežių pievagrybių (galima baltų arba rudų)
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 150 ml grietinėlės (35% arba 20%, priklausomai nuo pageidaujamo riebumo)
- 2 šaukštai sviesto (arba alyvuogių aliejaus)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- ½ arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio (nebūtina, bet priduoda aromato)
- Šviežios petražolės ar svogūnų laiškai papuošimui
- 1 šaukštelis garstyčių (nebūtina, bet padažui suteikia pikantiškumo)
- 1 šaukštas miltų (jei norite tirštesnio padažo)
Gaminimo eiga- Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite išilgai, kad būtų plonesnė – taip ji tolygiau ir greičiau iškeps. Apibarstykite druska, pipirais bei džiovintu čiobreliu (jei naudojate). Norint dar daugiau švelnumo, filė galite lengvai pamušti virtuviniu plaktuku.
- Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ar šlakelį alyvuogių aliejaus. Sudėkite vištienos filė ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol dailiai apskrus ir beveik iškeps. Išimkite vištieną, sudėkite į lėkštę ir uždenkite folija, kad neatvėstų.
- Toje pačioje keptuvėje (jei reikia, papildomai įdėkite šiek tiek sviesto) kepinkite svogūnus 2 minutes, kol taps permatomi. Sudėkite česnaką, šiek tiek pakepinkite, kad atsiskleistų aromatas.
- Suberkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite apie 6–8 minutes, kol jie gražiai suminkštės, ims leisti sultis ir apskrus. Jei norite tirštesnio padažo, šiuo metu apibarstykite pievagrybius miltais ir viską gerai išmaišykite.
- Supilkite grietinėlę, (galite įberti šaukštelį garstyčių), viską išmaišykite ir trumpai pakaitinkite, kol padažas pradės tirštėti. Jei padažo per daug, trumpai pavirkite; jei per tirštas – įpilkite šlakelį sultinio arba vandens.
- Sugrąžinkite keptą vištienos filė atgal į keptuvę, padažą lengvai užpilkite ant viršaus. Kaitinkite ant silpnos ugnies vos kelias minutes, kad mėsytė baigtų iškepti ir įgautų padažo skonio – tik venkite pervirti, kad vištiena neišsausėtų.
- Paskaninkite dar kartą druska, pipirais pagal poreikį. Patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis ar svogūnų laiškais.
Naudingi patarimai- Vištiena bus ypač minkšta, jei prieš gamindami 10–15 minučių palaikysite ją rauginto pieno ar kefyro marinate – mėsos baltymai suminkštės, o skonis taps dar švelnesnis.
- Jei neturite grietinėlės, galite naudoti riebesnį pieną ar net graikišką jogurtą – tada padažas bus šiek tiek lengvesnis, tačiau vis tiek švelnus.
- Kartais pievagrybiai paskleidžia daug skysčio – būkite kantrūs ir leiskite jam išgaruoti, kol grybai gaus gražią auksinę spalvą. Taip sustiprės jų skonis ir aromatas.
- Pievagrybius galima maišyti su kitais grybais – šviežiais ar džiovintais voveraitėmis, baravykais. Jei naudojate džiovintus grybus – juos prieš tai nuplaukite ir pamirkykite karštame vandenyje, o vandenį vėliau panaudokite padažui.
- Rinkitės smulkesnes vištienos filė – jos greičiau ir tolygiau iškeps.
- Šis patiekalas puikiai tiks ir su antienos ar kalakutienos krūtinėle, jei norėsite įvairesnių skonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos- Padažo variacijos: Į padažą galite įmaišyti šaukštą tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, gran padano) – skonis taps dar intensyvesnis ir turtingesnis. Norint gaivesnio skonio, vietoje grietinėlės naudokite pusę grietinės arba įlašinkite citrinos sulčių.
- Prieskonių žaismas: Skonį galite pagyvinti įmaišydami šaukštelį itališkų žolelių mišinio, raudonėlio ar rozmarino. Česnako mėgėjams patiks papildoma česnako skiltelė.
- Keptuvės pasirinkimas: Jei norite traškesnės plutelės, vištieną apkepkite keptuvėje su storu dugnu (pvz., ketaus) – mėsa geriau apskrus.
- Kaip patiekti: Tradiciškai vištienos filė su pievagrybiais patiekiama su bulvių koše – švelnus padažas puikiai susigeria į bulves. Tačiau puikiai derės ir su virtais ryžiais, makaronais, grikių koše ar net troškintomis daržovėmis.
- Pikantiškesnė versija: Norėdami daugiau aštrumo, įberkite truputį aitriosios paprikos arba čili – švelni vištiena puikiai tinka prie pikantiškų padažų.
- Lengvesnis variantas: Norint mažiau kaloringo patiekalo, vištieną galite apvirti garuose ar iškepti orkaitėje, tuomet supjaustyti gabaliukais ir užpilti pievagrybių padažu.
- Vegetariška versija: Nors receptas tradiciškai su vištiena, jį galite lengvai adaptuoti: vištieną pakeiskite keptomis tofu juostelėmis ar avinžirniais – grybių ir padažo aromatai puikiai dera su augaliniu baltymu.
- Šventinis patiekimas: Padrąsinkite kūrybiškumą – papildomai į padažą įdėkite šiek tiek džiovintų spanguolių arba žalių žirnelių. Patiekite su spalvingomis šviežių daržovių salotomis.
- Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite išilgai, kad būtų plonesnė – taip ji tolygiau ir greičiau iškeps. Apibarstykite druska, pipirais bei džiovintu čiobreliu (jei naudojate). Norint dar daugiau švelnumo, filė galite lengvai pamušti virtuviniu plaktuku.
- Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ar šlakelį alyvuogių aliejaus. Sudėkite vištienos filė ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol dailiai apskrus ir beveik iškeps. Išimkite vištieną, sudėkite į lėkštę ir uždenkite folija, kad neatvėstų.
- Toje pačioje keptuvėje (jei reikia, papildomai įdėkite šiek tiek sviesto) kepinkite svogūnus 2 minutes, kol taps permatomi. Sudėkite česnaką, šiek tiek pakepinkite, kad atsiskleistų aromatas.
- Suberkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite apie 6–8 minutes, kol jie gražiai suminkštės, ims leisti sultis ir apskrus. Jei norite tirštesnio padažo, šiuo metu apibarstykite pievagrybius miltais ir viską gerai išmaišykite.
- Supilkite grietinėlę, (galite įberti šaukštelį garstyčių), viską išmaišykite ir trumpai pakaitinkite, kol padažas pradės tirštėti. Jei padažo per daug, trumpai pavirkite; jei per tirštas – įpilkite šlakelį sultinio arba vandens.
- Sugrąžinkite keptą vištienos filė atgal į keptuvę, padažą lengvai užpilkite ant viršaus. Kaitinkite ant silpnos ugnies vos kelias minutes, kad mėsytė baigtų iškepti ir įgautų padažo skonio – tik venkite pervirti, kad vištiena neišsausėtų.
- Paskaninkite dar kartą druska, pipirais pagal poreikį. Patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis ar svogūnų laiškais.
Naudingi patarimai- Vištiena bus ypač minkšta, jei prieš gamindami 10–15 minučių palaikysite ją rauginto pieno ar kefyro marinate – mėsos baltymai suminkštės, o skonis taps dar švelnesnis.
- Jei neturite grietinėlės, galite naudoti riebesnį pieną ar net graikišką jogurtą – tada padažas bus šiek tiek lengvesnis, tačiau vis tiek švelnus.
- Kartais pievagrybiai paskleidžia daug skysčio – būkite kantrūs ir leiskite jam išgaruoti, kol grybai gaus gražią auksinę spalvą. Taip sustiprės jų skonis ir aromatas.
- Pievagrybius galima maišyti su kitais grybais – šviežiais ar džiovintais voveraitėmis, baravykais. Jei naudojate džiovintus grybus – juos prieš tai nuplaukite ir pamirkykite karštame vandenyje, o vandenį vėliau panaudokite padažui.
- Rinkitės smulkesnes vištienos filė – jos greičiau ir tolygiau iškeps.
- Šis patiekalas puikiai tiks ir su antienos ar kalakutienos krūtinėle, jei norėsite įvairesnių skonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos- Padažo variacijos: Į padažą galite įmaišyti šaukštą tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, gran padano) – skonis taps dar intensyvesnis ir turtingesnis. Norint gaivesnio skonio, vietoje grietinėlės naudokite pusę grietinės arba įlašinkite citrinos sulčių.
- Prieskonių žaismas: Skonį galite pagyvinti įmaišydami šaukštelį itališkų žolelių mišinio, raudonėlio ar rozmarino. Česnako mėgėjams patiks papildoma česnako skiltelė.
- Keptuvės pasirinkimas: Jei norite traškesnės plutelės, vištieną apkepkite keptuvėje su storu dugnu (pvz., ketaus) – mėsa geriau apskrus.
- Kaip patiekti: Tradiciškai vištienos filė su pievagrybiais patiekiama su bulvių koše – švelnus padažas puikiai susigeria į bulves. Tačiau puikiai derės ir su virtais ryžiais, makaronais, grikių koše ar net troškintomis daržovėmis.
- Pikantiškesnė versija: Norėdami daugiau aštrumo, įberkite truputį aitriosios paprikos arba čili – švelni vištiena puikiai tinka prie pikantiškų padažų.
- Lengvesnis variantas: Norint mažiau kaloringo patiekalo, vištieną galite apvirti garuose ar iškepti orkaitėje, tuomet supjaustyti gabaliukais ir užpilti pievagrybių padažu.
- Vegetariška versija: Nors receptas tradiciškai su vištiena, jį galite lengvai adaptuoti: vištieną pakeiskite keptomis tofu juostelėmis ar avinžirniais – grybių ir padažo aromatai puikiai dera su augaliniu baltymu.
- Šventinis patiekimas: Padrąsinkite kūrybiškumą – papildomai į padažą įdėkite šiek tiek džiovintų spanguolių arba žalių žirnelių. Patiekite su spalvingomis šviežių daržovių salotomis.
- Padažo variacijos: Į padažą galite įmaišyti šaukštą tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, gran padano) – skonis taps dar intensyvesnis ir turtingesnis. Norint gaivesnio skonio, vietoje grietinėlės naudokite pusę grietinės arba įlašinkite citrinos sulčių.
- Prieskonių žaismas: Skonį galite pagyvinti įmaišydami šaukštelį itališkų žolelių mišinio, raudonėlio ar rozmarino. Česnako mėgėjams patiks papildoma česnako skiltelė.
- Keptuvės pasirinkimas: Jei norite traškesnės plutelės, vištieną apkepkite keptuvėje su storu dugnu (pvz., ketaus) – mėsa geriau apskrus.
- Kaip patiekti: Tradiciškai vištienos filė su pievagrybiais patiekiama su bulvių koše – švelnus padažas puikiai susigeria į bulves. Tačiau puikiai derės ir su virtais ryžiais, makaronais, grikių koše ar net troškintomis daržovėmis.
- Pikantiškesnė versija: Norėdami daugiau aštrumo, įberkite truputį aitriosios paprikos arba čili – švelni vištiena puikiai tinka prie pikantiškų padažų.
- Lengvesnis variantas: Norint mažiau kaloringo patiekalo, vištieną galite apvirti garuose ar iškepti orkaitėje, tuomet supjaustyti gabaliukais ir užpilti pievagrybių padažu.
- Vegetariška versija: Nors receptas tradiciškai su vištiena, jį galite lengvai adaptuoti: vištieną pakeiskite keptomis tofu juostelėmis ar avinžirniais – grybių ir padažo aromatai puikiai dera su augaliniu baltymu.
- Šventinis patiekimas: Padrąsinkite kūrybiškumą – papildomai į padažą įdėkite šiek tiek džiovintų spanguolių arba žalių žirnelių. Patiekite su spalvingomis šviežių daržovių salotomis.
Eksperimentuodami su šiuo receptu galite sukurti vis naujus skonių derinius – svarbiausia, kad patiekalas visada išliktų švelnus, sotus ir kvapnus. Vištienos filė su pievagrybiais – paprastas, bet visada laimintis pasirinkimas, kai norisi sočių naminių pietų ar vakarienės!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.