Vištienos kepenėlių kotletų receptas minkštiems ir sultingiems pietums

Vištienos kepenėlių kotletų receptas minkštiems ir sultingiems pietums

Vištienos kepenėlių kotletai – tai paprastas ir ekonomiškas patiekalas, ypatingai pamėgtas lietuviškose virtuvėse dėl savo skonio, maistingumo ir nesudėtingo gaminimo. Šie kotletai išsiskiria švelnia tekstūra, gausiu vitaminų kiekiu ir išraiškingu, tačiau subtiliu poskoniu. Vištienos kepenėlės – vitaminų A, B ir geležies šaltinis, todėl toks patiekalas džiugina ne tik skrandį, bet ir organizmą. Vištienos kepenėlių kotletus galima patiekti tiek su bulvių koše, tiek su šviežiomis salotomis ar kruopomis, tad šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Sužinokite, kaip pagaminti tobulus, minkštus ir sultingus vištienos kepenėlių kotletus, taip pat atraskite naudingus patarimus bei įvairias šio patiekalo variacijas.

Ingredientai

  • 500 g šviežių vištienos kepenėlių
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 3–4 šaukštai kvietinių miltų
  • 2–3 šaukštai džiūvėsėlių (nebūtina, bet suteikia purumo ir traškumo)
  • 2–3 skiltelės česnako
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • Žiupsnelis malto muskato riešuto (nebūtina, bet puikiai tinka prie kepenėlių)
  • Keli šaukštai aliejaus arba sviesto kepimui
  • Šviežios prieskoninės žolelės (pvz., krapai, petražolės, čiobreliai – pasirinktinai)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos kepenėles nuplaukite po šaltu vandeniu, nuimkite riebalų ir jungiamojo audinio likučius. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Stambiai supjaustykite kepenėles ir sudėkite į maisto smulkintuvą arba blenderį. Jei neturite smulkintuvo – naudokite mėsmalę apytikriai sumalti kepenėles. Galima ir labai smulkiai supjaustyti aštriu peiliu.
  3. Svogūną nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais ir lengvai apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol taps permatomas ir suminkštės (taip svogūno skonis bus švelnesnis, kotletai minkštesni).
  4. Į dubenį sudėkite smulkintas kepenėles, keptą svogūną, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, džiūvėsėlius, išspauskite česnaką, pagardinkite druska, pipirais ir (jei mėgstate) žiupsneliu muskato riešuto. Jei norite, įmaišykite smulkintų šviežių žolelių.
  5. Gerai išmaišykite masę – ji turi būti vientisa, tačiau ne itin tiršta (turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos). Jei masė labai skysta, pridėkite šaukštą miltų ar džiūvėsėlių.
  6. Keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus aliejaus ar sviesto. Šaukštu dėkite kepenėlių masę, formuodami nedidelius kotletus. Kepkite kiekvieną pusę 2–3 minutes, kol kotletai taps auksinės spalvos ir pilnai iškeps (vidus neturi būti rausvas).
  7. Apkeptus kotletus trumpam sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nulašėtų pertekliniai riebalai.
  8. Patiekite karštus, su pasirinktiniu garnyru (bulvių koše, šviežiomis salotomis ar duona), pabarstykite šviežiomis žolelėmis.

Naudingi patarimai

Vištienos kepenėlių kokybė yra esminė šio patiekalo sėkmės sąlyga. Rinkitės tvirtas, tamsiai rusvas, be jelėlių ar didelių kraujo sankaupų kepenėles – kuo jos šviežesnės, tuo subtiliau ir maloniau atsiskleis patiekalo skonis.

Jei norite dar švelnesnės tekstūros – prieš gaminant kepenėles galite pamirkyti piene 30–40 min., tada nusausinkite ir ruošite toliau. Mirkymas piene sumažina galimą kartumą ir sušvelnina skonį.

Nepersistenkite su miltais – jų reikia tik tiek, kad kotletų masė būtų vienalytė ir laikytų formą. Per daug miltų padarys kotletus kietus ir sausus.

Kotletai gana greitai iškepa – kepkite vidutinėje kaitroje ir nepalikite jų per ilgai, kad neišdžiūtų. Jei kepate pirmą kartą, galima įpjauti vieną kotletą ir patikrinti ar nebelikę rausvo kepenėlių atspalvio.

Kotletai geriausiai tinka su natūraliu, švelniu garnyru. Jei mėgstate sočiau – papildomai galite pagaminti ir džiovintų ar troškintų grybų padažą: jis puikiai dera prie kepenėlių.

Šį patiekalą galima ruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve keletą dienų – sušilus kotletai išlieka minkšti.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos kepenėlių kotletai puikiai prisitaiko prie skirtingų skonių ir poreikių. Keičiant keletą ingredientų ar garnyro rūšių, labai lengva sukurti įvairias interpretacijas:

Vegetariška variacija: Kepenėlių tiesiog nereikės, tačiau galite išbandyti bulvių ir grybų derinį, taip pat galima naudoti sojų granules ar smulkintus pupelių baltymus, prieskoniuojant tradiciniu būdu.

Vaikiška versija: Sumalkite kepenėles itin smulkiai, kepkite mažesnius, apvalius kotletukus – jie puikiai tiks kaip užkandžiai ar į pietų dėžutę.

Aštriau ar išraiškingiau: Į masę galite įberti šiek tiek aitriųjų pipirų ar malto kuminų, taip pat skaninti karamelizuotais svogūnais ar ypač daug žolelių.

Be miltų: Kotletams galima nenaudoti kvietinių miltų – vietoj jų pabandykite grikių, avižų, ar kitokius be gliuteno miltelius.

Patiekimo idėjos: Prie vištienos kepenėlių kotletų puikiai dera bulvių košė, bulvių plokštainis, naminiai rauginti kopūstai, pievagrybių padažas ar net gaivios daržovių salotos. Taip pat galima patiekti dviem aukštais – ant kotleto dėti švelnios grietininės grybų arba svogūnų padažo.

Užkandis arba pietūs: Mažus kotletukus galima tiekti kaip užkandį prie šaltinio gėrimo, dėti į sumuštinius ar „wrapus” su traškiomis salotomis, jogurtiniu padažu ar tiesiog valgyti atšalusius.

Nevaržykite savo fantazijos ir pritaikykite šį nebrangų, maistingą bei labai sotų patiekalą pagal savo šeimos skonį ir pageidavimus!