Vištienos kepenėlių receptas su karamelizuotais svogūnais

Vištienos kepenėlių receptas su karamelizuotais svogūnais

Vištienos kepenėlės su svogūnais – tai minkštas, aromatingas ir greitai paruošiamas patiekalas, pelnytai užsitarnavęs populiarumą tiek šeimos virtuvėje, tiek lietuviškų užkandžių baruose. Šis patiekalas pasižymi ypatingai švelnia tekstūra ir ryškiu, subalansuotu skoniu, kuriam išraiškingumo suteikia karamelizuoti svogūnai. Kepenėlių sotumas bei didelė maistinė vertė (baltymai, mineralai, vitaminai A, B12, geležis) išlieka svarbiausia priežastimi, kodėl šį patiekalą vis dažniau renkasi žmonės, norintys sveiko ir gardaus maisto. Vištienos kepenėlės su svogūnais – idealus pasirinkimas pietums, vakarienei ar net kaip šiltas užkandis. Išmokite pasigaminti tobulai minkštas kepenėles vos per 20–25 minutes – vadovaukitės žemiau aprašytais žingsniais ir mėgaukitės nepaprasto skonio rezultatu.

Ingredientai

  • 500 g šviežių vištienos kepenėlių
  • 2–3 vidutinio dydžio svogūnai
  • 3 šaukštai aliejaus (geriausia – rafinuoto saulėgrąžų arba alyvuogių)
  • 30 g sviesto
  • 1–2 skiltelės česnako (nebūtina, bet pagardina skonį)
  • Druska pagal skonį
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų arba aštresni – pagal pageidavimą
  • 1–2 lauro lapai
  • Kelių šakelių šviežių petražolių ar krapų papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Kepenėlių paruošimas:

    Vištienos kepenėles perplaukite po šaltu vandeniu, nupjaukite kraujagysles, riebaliukus, kartais pasitaikančius tulžies likučius (būtent jie gali suteikti kartumą). Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – kepenėlės turi būti sausos, kad gerai apkeptų, o ne skirtų skystį.
  2. Svogūnų ruošimas:

    Svogūnus nulupkite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite pusžiedžiais. Jei mėgstate natūralų saldumą ir išraiškingesnį skonį, rinkitės geltonus arba raudonus svogūnus.
  3. Kepinimas:

    Keptuvėje įkaitinkite aliejų (ir/arba sviestą – skanus sviesto aromatas ypatingai tinka kepenėlėms). Suberkite svogūnus, troškinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės ir taps auksiniai. Procesas užtruks apie 5–7 minutes. Jei mėgstate česnaką, paskutinę minutę įdėkite smulkiai pjaustytą česnaką, kad neapkarstų.
  4. Kepenėlių kepimas:

    Sudėkite kepenėles ant svogūnų, pabarstykite druska, pipirais, įmeskite lauro lapus. Kepkite ant vidutinės (beveik stiprios) ugnies po 2–3 minutes kiekvienoje pusėje. Svarbu neperkepti – jei per ilgai laikysite, kepenėlės taps kietos ir sausos. Tinkamai keptos turi likti švelnios, su sultinga tekstūra viduje, be rausvumo (perpjaukite ir patikrinkite).
  5. Pabaiga:

    Išjunkite ugnį, išimkite lauro lapus. Papuoškite smulkintomis petražolėmis arba krapais, leiskite 3–5 min. pastovėti po dangčiu, kad suvienodėtų skoniai ir kepenėlės liktų minkštos.
  6. Patiekimas:

    Vištienos kepenėles su svogūnais tiekti galite su bulvių koše, šviežiomis ar keptomis daržovėmis, virtais ryžiais ar net šviežia duona. Tinka papuošti šviežiomis žolelėmis pagal norą. Patiekiama karšta arba pašildyta kitą dieną – nepakeičiamas skonis!

Naudingi patarimai

Norint išlaikyti kepenėles švelnias ir sultingas, jų negalima perkepti. Būtinai gerai nusausinkite prieš kepimą – jei išsiskirs per daug skysčio, kepenėlės virs, o ne keps.

Svarbu rinktis šviežias arba atšildytas lėtai šaldytuve vištienos kepenėles – taip užtikrinsite geriausią skonį ir tekstūrą.

Į kepenėlių masę per dažnai neįmaišykite – kepkite ramiai, „palikite ramybėje“, kad išlaikytų formą.

Skonį galima pagyvinti truputėliu obuolių acto arba balzaminio acto pabaigoje – kepenėlėms tai suteikia išraiškingumo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Norėdami eksperimentuoti, į patiekalą galite įdėti šlakelį grietinėlės ar grietinės pačioje pabaigoje – taip kepenėlės įgaus kreminę tekstūrą ir kur kas švelnesnį poskonį.

Puikus pasirinkimas – prie svogūnų berti trupučio morkų ar porų (garsiems restoranams patinka šis variantas!). Mėgstantiems egzotiškus akcentus, galima įdėti smulkintų džiovintų slyvų arba per minutę prie kepenėlių įberti kelis šaukštus sausos raudono vyno – skonis įgauna gylio.

Patiekite klasikiniu būdu – su bulvių koše, kuskusu ar perlinėmis kruopomis, o moderniai – ant grūdėtos duonos, su žolelių pesto ar net avokado kremu. Dažnai kepenėlių sumuštiniai nustebina svečius „brunch“ metu!

Na, o jei norite ypatingo vakarėlio užkandžio – perpjaukite mini bandeles, įdėkite šilta kepenėlių ir svogūnų masę, papildykite šviežiomis žolelėmis. Patiekalas taps šventiniu ir bus įvertintas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *