Vištienos kepsnelių su krakmolu traškus receptas

Vištienos kepsnelių su krakmolu traškus receptas

Vištienos kepsneliai su krakmolu – tai tradicinį paukštienos patiekalą naujai atrandanti improvizacija, vis dažniau atrandama šiuolaikinėse virtuvėse. Šio patiekalo pagrindas – sultinga, minkšta vištiena, padengta traškiu krakmolo ir prieskonių sluoksniu. Krakmolas (dažniausiai bulvių arba kukurūzų) yra neatsiejama šio recepto dalis, nes būtent jis suteikia išskirtinį traškumą, dėl kurio kepsneliai tampa itin mėgstami vaikų ir suaugusiųjų. Toks paruošimo būdas kilęs iš Azijos virtuvių, bet puikiai prigijo ir lietuviškame skonių pasaulyje. Šie vištienos kepsneliai idealiai tinka vakarienei, užkandžiams ar net šventiniam stalui, nes pagaminami greitai, o rezultatas – nepriekaištingai traškus ir gardus.

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo)
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 1 šaukštelis druskos
  • ½ šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis česnako miltelių (arba 2 skiltelės šviežio česnako)
  • 1 vidutinis kiaušinis
  • 100 g bulvių arba kukurūzų krakmolo
  • 50 g kvietinių miltų (neprivaloma, jei norite tik krakmolinio sluoksnio, miltų nedėkite)
  • Augalinis aliejus kepimui (apie 200 ml – priklauso nuo indo dydžio ir kepimo būdo)
  • Nedidelė citrina (patiekimui, neprivaloma)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos paruošimas: Nuplaukite vištienos filė, nusausinkite. Supjaustykite norimo dydžio kubeliais ar juostelėmis (apie 2–3 cm storio). Jei mėgstate sultingesnius kepsnelius, labiau tiks šlaunelių mėsa, jei liesesnius – krūtinėlė.
  2. Marinavimas: Sudėkite vištieną į didelį dubenį. Pabarstykite druska, pipirais, česnako milteliais arba smulkintu šviežiu česnaku. Supilkite sojų padažą, įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai ir kiaušinis tolygiai pasiskirstytų. Palikite marinuotis 15–30 minučių, kad mėsa įgautų skonio.
  3. Padažo paruošimas (neprivaloma): Jei norite, galite iš dalies marinado pasigaminti padažą: atidėkite šiek tiek sojų padažo su česnaku tiesiog prie patiekimo.
  4. Apvoliojimas krakmole: Gilioje lėkštėje sumaišykite krakmolą su miltais (jei naudojate). Kiekvieną vištienos gabalėlį apvoliokite krakmolo mišinyje, kad gerai padengtų visus paviršius. Natūralus kiaušinis padės krakmolui gerai prikibti.
  5. Kepimas: Keptuvėje ar gilioje puodo dalyje įkaitinkite aliejų – jis turi būti pakankamai karštas, kad kepsneliai iškart imtų čirškėti, jei įlašinsite lašelį tešlos. Vištienos gabalėlius atsargiai dėkite į keptuvę – geriau kepti keliais etapais, kad nesuliptų ir visi kepsneliai vienodai apskrustų. Kepkite kiekvieną pusę po 2–3 minutes, kol gražiai parus ir taps traškūs.
  6. Perteklinio aliejaus šalinimas: Iškeptus vištienos gabalėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio – taip pašalinsite perteklinį aliejų.
  7. Patiekimas: Patiekite su mėgstamais padažais – puikiai tiks česnakinis, grietinės, saldžiarūgštis ar net azijietiškas aštrus padažas. Papuoškite citrinos griežinėliais ir šviežiomis žolelėmis.

Naudingi patarimai

Vištienos kepsneliai su krakmolu bus dar gardesni, jei mėsą pamarinuosite bent 30 minučių – taip ji įgaus daugiau skonio ir bus sultingesnė. Naudokite bulvių krakmolą, jei norite storesnės, traškesnės plutelės, arba kukurūzų – jei mėgstate itin lengvą traškumą. Kepdami stenkitės neperkrauti keptuvės – taip kepsneliai iškeps tolygiai ir labiau apskrus. Būtina įsitikinti, kad aliejus tikrai įkaitęs – galite patikrinti įmerkę medinį pagaliuką: jei aplink jį kyla burbuliukai, metas kepti! Po kepimo kepsnelius visuomet dedame ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte kiek įmanoma daugiau aliejaus ir gautumėte traškesnį rezultatą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šiuos vištienos kepsnelius lengvai pritaikysite įvairiems skoniams. Norite ryškesnės Azijos virtuvės nuotaikos? Į marinatą įdėkite smulkinto imbiero, sezamo aliejaus ar net šlakelį medaus. Jei ruošiate vaikų vakarėlį, supjaustykite mėsą mažais kvadratėliais ir patiekite su keliais skirtingais padažais – tokie kepsneliai taps draugiška alternatyva įprastiems užkandžiams. Puikus garnyras – šviežių salotų mišinys arba karštos bulvių košės porcija. Jie tiks ir kaip greitas pagrindinis patiekalas, ir kaip lengva užkandėlė prie filmo ar futbolo rungtynių. Galite kepsnelius sudėti į lavašą ar tortiliją, įdėti traškių daržovių ir pagardinti aštriu majonezu – taip pasigaminsite naminius vištienos suktinukus. Norėdami sumažinti kalorijų kiekį, kepkite kepsnelius ne keptuvėje, o orkaitėje, ant kepimo popieriaus – 200 °C temperatūroje apie 15–18 minučių, kol gražiai apskrus. Tai patikima ir saugi alternatyva, jei vengiate daug riebalų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *