Vištienos kinietiškai saldžiarūgščiame padaže receptas

Vištienos kinietiškai saldžiarūgščiame padaže receptas

Vištiena kinietiškai saldžiarūgščiame padaže – tai tikra Azijos virtuvės žvaigždė, žavinti savo ryškiais skoniais, sultinga mėsa ir nepriekaištingu, traškiu apvalkalu. Šį populiarų patiekalą tikriausiai esate ragavę kinų restoranuose ar užsakydami maistą į namus, tačiau jį nesunku pasigaminti ir savo virtuvėje. Saldžiarūgštis padažas – puikus balansas tarp rūgštumo (dažniausiai suteikto ananasų ar acto), saldumo (cukrus ar medus) ir subtilių rytietiškų prieskonių. Tai patiekalas, kuris tiks tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimui ar net savaitgalio pietums. Žemiau rasite aiškią recepto instrukciją bei profesionalius patarimus, kaip lengvai paruošti šį populiarų kinišką skanumyną namuose.

Ingredientai

  • 500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo
  • 2 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 valg. š. sojos padažo (marinatui)
  • 1 kiaušinis
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui (geriausia – augalinis arba žemės riešutų)
  • 1 raudonoji arba žalioji paprika
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • 1 nedidelė raudona arba geltona svogūno galva
  • 100 g konservuotų ananasų gabaliukų (su sultimis)
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 1 šaukštas šviežio tarkuoto imbiero
  • Saldžiarūgščiam padažui:
  • 2 valg. š. ryžių acto (arba obuolių acto)
  • 3 valg. š. ananasų sulčių (ar nuoviro)
  • 3–4 valg. š. pomidorų padažo (ketchup)
  • 2 valg. š. cukraus
  • 2 valg. š. sojos padažo
  • 2 arbat. š. kukurūzų krakmolo (padažui sutirštinti)
  • 100 ml vandens

Gaminimo eiga

  1. Vištienos marinavimas:
    Supjaustykite vištieną 2–3 cm kubeliais. Sudėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įpilkite 1 valg. š. sojos padažo ir įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite, kad marinatas padengtų visą vištieną, ir palikite bent 15 minučių, kad mėsa taptų minkštesnė ir įgautų subtilų skonį.
  2. Vištienos apvoliojimas ir kepimas:
    Įberkite į sumarinuotą vištieną kukurūzų krakmolo ir išmaišykite, kad gabalėliai apsiveltų plonu sluoksniu. Įkaitinkite keptuvėje ar gilioje wok keptuvėje gausų kiekį aliejaus (kad gabaliukai galėtų apkepti traškiai). Kepkite vištienos gabalėlius nedidelėmis porcijomis apie 3–4 minutes, kol išorė taps auksinė ir traški. Išimkite ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
  3. Daržovių paruošimas:
    Papriką, morką ir svogūną supjaustykite didesniais, tačiau patogiais kąsti gabaliukais. Morką galite supjaustyti griežinėliais arba šiaudeliais. Česnaką ir imbierą smulkiai sukapokite arba sutarkuokite.
  4. Daržovių apkepinimas:
    Atsargiai nuvarvinkite keptuvę nuo perteklinio aliejaus, palikite tik 1–2 valg. šaukštus. Sudėkite česnaką ir imbierą, kelias sekundes apkepinkite, kad paskleistų aromatą. Tada suberkite svogūną, apkepinkite 1 minutę, tuomet įdėkite morkas ir dar po minutės – papriką. Kepkite maišydami apie 2–3 minutes, kad daržovės suminkštėtų, bet išlaikytų traškumą ir spalvą.
  5. Saldžiarūgščio padažo ruošimas:
    Dubenėlyje sumaišykite visus padažo ingredientus: ryžių actą, cukrų, sojos padažą, pomidorų padažą, ananasų sultis, vandenį ir krakmolą. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Supilkite mišinį į keptuvę prie daržovių. Maišykite ant vidutinės kaitros, kol padažas užverda ir pradeda tirštėti.
  6. Pabaiga ir derinimas:
    Kai padažas tapo tirštas ir blizgus, sudėkite krakmolo dengtus, apkepintus vištienos gabalėlius bei ananasų gabaliukus. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai apsiveltų padažu. Pakaitinkite dar 1–2 minutes ant vidutinės kaitros.
  7. Patiekimas:
    Patiekite iškart, kol patiekalas karštas ir traškus. Dažniausiai jis valgomas su virtais ryžiais arba kiniškais kiaušinainiais makaronais.

Naudingi patarimai

Vištienos krūtinėlę ar šlauneles naudokite pagal pageidavimą – šlaunelių mėsa bus sultingesnė, o krūtinėlė – liesesnė. Kepkite vištieną porcijomis, kad ji nesuliptų ir iškeptų traškiai. Svarbu neperkepti daržovių – jos neturi tapti perminkusios, todėl kepkite trumpai ir ant stipresnės ugnies. Saldžiarūgštį padažą galima reguliuoti pagal skonį: jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau cukraus ar medaus, jei labiau rūgštų – padidinkite acto kiekį arba naudokite daugiau ananasų sulčių.

Jei norite vientisos, ypač traškios plutelės, vištienos gabalėlius galite dvigubai apvolioti krakmole ar net pasinaudoti tempura tešla (kiaušinio, miltų ir ledo vandens mišiniu). Svarbiausia – kepkite įkaitintame aliejuje ir smulkiomis porcijomis!

Galite pasiruošti patiekalą iš anksto: apkepkite vištieną ir atskirai pasiruoškite padažą su daržovėmis. Prieš patiekiant, sujunkite viską keptuvėje ir kelias minutes pašildykite.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Saldžiarūgštė vištiena – universalus patiekalas, tad jį galima pritaikyti pagal mėgstamą skonį ar tai, ką turite šaldytuve. Jei norite vegetariškos versijos, vištieną keiskite lietuviškais ar kiniškais grybais, tofu arba tempurine kepta kalafijoro rože. Papildomai įdėkite brokolių, cukinijos, žalių žirnelių ar bambuko ūglių.

Norint sumoderninti patiekalą, išbandykite apelsinų sultis vietoje ananasų sulčių arba įlašinkite šiek tiek sezamų aliejaus prieš pat patiekimą. Drąsiai pabarstykite sezamų sėklomis, susmulkintais svogūnų laiškais ar šviežiomis kalendros lapeliais.

Tiekiant klasikiniu būdu, saldžiarūgštė vištiena dedama ant virtų ryžių, bet puikiai dera ir su keptais ryžių makaronais. Rytietiškam vakarui užbaikite patiekalą šalia padėtais pavasario suktiniais ar namuose gamintais garuose virtų koldūnėliais.

Eksperimentuokite su aštresnio skonio variacija – į padažą įmaišykite šiek tiek aitriųjų pipirų arba tailandietiško čili padažo. Taip pat galite pagilinti skonį, įdėdami šlakelį ryžių vyno ar nedidelį gabalėlį karamelizuoto cukraus.

Tokios vištienos skonis ir tekstūra geriausiai atsiskleidžia iškart po gaminimo, tad kviečiame ragauti šviežią ir mėgautis autentišku, ryškiu kiniško gatvės maisto džiaugsmu net ir namuose!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *