Vištienos kotletų receptas orkaitėje be papildomų riebalų

Vištienos kotletų receptas orkaitėje be papildomų riebalų

Vištienos kotletai orkaitėje – tai vienas universaliausių ir sveikiausių antrųjų patiekalų, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei. Šis patiekalas ypač mėgstamas dėl savo švelnumo, minkštumo ir galimybės paruošti be papildomų riebalų keptuvėje. Kepant vištienos kotletus orkaitėje, sumažėja kalorijų ir riebalų kiekis, išvengiama sviesto ar aliejaus pertekliaus, o kotletai išlieka sultingi ir gardūs. Tai idealus pasirinkimas ieškantiems subalansuotos mitybos, siekiantiems sveikiau maitintis ir mėgstantiems paprastą, bet gardų naminį maistą. Kviečiu išbandyti šį receptą, kuris tikrai nustebins savo skoniu ir paprastumu!

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (geriausiai tinka krūtinėlė arba blauzdelės be kaulo)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai džiūvėsių arba avižinių dribsnių
  • 3 šaukštai pieno arba vandens
  • 1 šaukštas majonezo (nebūtina, bet suteikia sultingumo)
  • 1 šaukštas smulkintų krapų arba petražolių
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • Papildomai – žiupsnelis džiovintų prieskonių pagal skonį (pvz., raudonėlio, baziliko, saldžiosios paprikos)
  • Šlakelis aliejaus formos padengimui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite vištieną. Vištienos filė nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, pašalinkite riebalų perteklių ar sausgysles. Supjaustykite filė mažesniais gabalėliais, kad lengviau susimalti.
  2. Paruoškite kitas daržoves. Svogūną nulupkite, supjaustykite ketvirčiais. Česnaką nulupkite. Svogūnus ir česnaką kartu su vištiena sudėkite į maisto smulkintuvą.
  3. Susmulkinkite ingredientus. Smulkintuve arba mėsmale sumalkite vištieną, svogūną ir česnaką, kol gausite vientisą ir šiek tiek grubesnę masę. Jei mėgstate sultingesnius kotletus, galite palikti vištieną stambesniais grūdeliais.
  4. Pagardinkite masę. Į smulkintą vištieną įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsius arba avižinius dribsnius, supilkite pieną arba vandenį, įdėkite majonezą, prieskonius, smulkintas žoleles. Viską gerai išmaišykite, kol gausite minkštą ir lengvai formuojamą faršą.
  5. Formuokite kotletus. Iš gautos masės šlapiomis rankomis formuokite apvalius arba ovalius maždaug 1,5–2 cm storio kotletus. Dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami šiek tiek vietos tarp kiekvieno kotleto.
  6. Galima lengvai patepti aliejumi. Norėdami, kad kotletų paviršius būtų švelniai apskrudęs ir sultingas, kiekvieną kotletą lengvai patepkite aliejumi silikoniniu teptuku arba apipurkškite aliejaus purkštuvu.
  7. Kepkite orkaitėje. Skardą su kotletais dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę (viršus–apačia, be ventiliatoriaus). Kepkite apie 25–30 minučių, kol kotletai taps auksinės spalvos, o jų vidus bus pilnai iškepęs. Norint patikrinti, ar kotletai jau iškepę, vieną jų galite prapjauti – sultys turi būti skaidrios, be rausvumo.
  8. Patiekite tiesiai iš orkaitės. Karštus kotletus patiekite su mėgstamu garnyru: bulvių koše, orkaitėje keptomis bulvėmis, kruopomis, ryžiais arba šviežiomis salotomis. Kotletai ypač skanūs ir atvėsę, todėl tinka pietų dėžutėms ar užkandžiui kitą dieną.

Naudingi patarimai

Vištienos kotletai orkaitėje pavyks dar švelnesni ir sultingesni, jei faršą paruošite 10–15 minučių prieš formuojant kotletus ir palaikysite šaldytuve – taip užtikrinsite tinkamą konsistenciją. Jei naudojate vištienos krūtinėlę, o norisi daugiau sultingumo, galima įdėti 1–2 šaukštus grietinės arba šlakelį alyvuogių aliejaus. Džiūvėsiai ar dribsniai sugeria iškeptų kotletų sultis, todėl jų kiekį galite reguliuoti pagal norimą tankį: jei mėgstate minkštesnius kotletus, naudokite mažiau džiūvėsių, jei mėgstate tvirtesnius – šiek tiek padidinkite kiekį. Nepatartina perkepti kotletų, nes jie gali išsausėti – kepkite tol, kol vidus tampa baltas, bet jokiu būdu ne per ilgai.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šių kotletų pagrindą galite drąsiai pritaikyti pagal savo skonį – pabandykite į faršą įmaišyti smulkintų šviežių paprikų, tarkuotos cukinijos, morkos ar net garintų špinatų. Galite eksperimentuoti ir su prieskoniais, pvz., naudoti kari, maltą česnaką, rūkyta paprika ar sumaišyti įvairias šviežias žoleles. Jei norite ypatingo skonio, kiekvieno kotleto centrą galite užpildyti nedidele gabalėliu mocarelos ar kito mėgstamo sūrio – ištirpęs viduje, jis suteiks kotletams dar daugiau sultingumo ir originalumo.

Kotletai orkaitėje puikiai tinka skirtingiems garnyrams – tradiciškai jie patiekiami su bulvių koše, tačiau puikiai dera ir su kuskusu, lęšiais, žirnių tyrelėmis ar net makaronais. Norint gaivesnio varianto, patiekite su šviežių daržovių salotomis ar graikišku padažu iš jogurto, česnako ir agurko. Taip pat šiuos kotletus galite naudoti kaip užkandžių sudedamąją dalį – dėkite į sumuštinius, tortilijas ar daržovių vyniotinius.

Vištienos kotletai orkaitėje – puikus pasirinkimas šeimai, draugams ar pietų dėžutėms. Pasigaminkite didesnį kiekį ir mėgaukitės tiek karštais, tiek šaltais, o įvairios jų variacijos padės atrasti naujus skonius ir derinius kiekvieną kartą gaminant šį nekasdieniškai gardų, bet labai lengvai pagaminamą patiekalą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *