Vištienos kotletų su majonezu receptas minkštiems ir sultingiems pietums

Vištienos kotletų su majonezu receptas minkštiems ir sultingiems pietums

Vištienos kotletai su majonezu – tai vienas populiariausių šiuolaikinių vištienos patiekalų, vertinamas dėl savo minkštumo, sultingumo ir paprasto gaminimo. Majonezas šiame recepte atlieka ne tik skonio stipriklio, bet ir drėkinančio, minkštinančio ingrediento vaidmenį – būtent dėl to kotletai išeina ypatingai purūs ir švelnūs. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui, nes yra sotus, universaliai derantis prie įvairių garnyrų ir visų labai mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Jei ieškote, kas yra vištienos kotletai su majonezu, kaip juos paruošti, ir kuo jie ypatingi – šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, aiškią gaminimo eigą bei naudingiausius patarimus.

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (krūtinėlės ar šlaunelių be odos ir kaulų)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 2–3 valgomieji šaukštai majonezo
  • 1 didelis kiaušinis
  • 3–4 valgomieji šaukštai kvietinių miltų (arba džiūvėsėlių)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežių krapų arba petražolių (neprivaloma)
  • Aliejus kepimui (geriausia – bekvapės, pvz., saulėgrąžų arba rapsų)

Gaminimo eiga

  1. Nuplaukite vištienos filė po šaltu vandeniu, nusausinkite. Smulkiai supjaustykite arba sumalkite mėsmale – abiejais atvejais gausite skanius kotletus, tačiau pjaustyta mėsa suteikia kitaip jaučiamą tekstūrą kotletams.
  2. Nulupkite svogūną ir česnaką. Svogūną labai smulkiai supjaustykite (arba sutarkuokite), česnaką susmulkinkite (arba grinai sumalkite spaustuku).
  3. Į didelį dubenį sudėkite vištieną, svogūną, česnaką, įmuškite kiaušinį, įdėkite majonezą ir, jei norite, smulkintų žalumynų (krapų ar petražolių). Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Suberkite kvietinius miltus arba džiūvėsėlius. Kruopščiai išmaišykite, kad masė būtų vientisa, tačiau ne per skysta (jei reikia, pridėkite dar šaukštą miltų).
  5. Dubenyje paruoštą masę uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti šaldytuve bent 30 minučių – taip kotletai taps tvirtesni, nesinka formuojant bei kepant.
  6. Įkaitinkite keptuvėje šiek tiek aliejaus. Rankomis imkite dalį masės ir formuokite norimo dydžio kotletukus (paprastai 1,5–2 cm storio ir 6–7 cm skersmens). Dėkite į įkaitintą keptuvę.
  7. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 4–6 minutes iš vienos pusės, kol gražiai apskrus, tuomet apverskite ir kepkite dar 4–5 minutes, kol kotletai taps aukso spalvos ir pilnai iškeps viduje. Jei kotletai didesni ar storesni, sumažinkite ugnį ir dar pridenkite dangčiu, kad vidus neprisviltų ir gerai iškeptų.
  8. Iškeptus kotletus iškelkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusigertų perteklinis aliejus.
  9. Patiekite karštus – su daržovėmis, bulvių koše ar kitu mėgstamu garnyru.

Naudingi patarimai

Vištienos kotletų masė turi būti nei per skysta, nei per kieta – būtent dėl to miltų ar džiūvėsėlių kiekį galite šiek tiek koreguoti pagal situaciją. Majonezas patiekalui suteikia ne tik švelnumo, bet ir skonio, todėl verta rinktis kokybišką, kremišką majonezą be ryškaus acto poskonio. Jeigu norite dar sultingesnių kotletų, į masę galite įmaišyti šiek tiek grietinės arba natūralaus jogurto (bet tuo atveju sumažinkite majonezo kiekį). Jei neturite laiko, galima masę ruošti ir nenaudojant šaldytuvo, tačiau net ir 20–30 minučių pastovėjimas ją pagerins. Kad kotletai nesutrūktų kepant, formuokite juos drėgnomis rankomis ir įsitikinkite, kad keptuvė pakankamai įkaitusi prieš dedant pirmą kotletuką. Jei kepate didesnį kiekį, patartina dėti kotletus į labai gerai įkaitintą, bet ne perkarštą aliejų, kad išorė apskrustų, o vidus gerai iškeptų. Papildomai galite paskaninti kotletus žiupsneliu džiovintų žolelių, rūkyta paprika ar trupučiu tarkuoto kietojo sūrio – jie suteiks patiekalui naujų niuansų. Labai svarbu vištieną kruopščiai iškepti, nes per žema temperatūra ar per trumpas kepimo laikas gali lemti neiškeptus kotletus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos kotletai su majonezu puikiai tinka patiekti tiek karšti, tiek atvėsę. Šalia tradicinių bulvių košės ar keptų bulvių, jie dera su šviežių daržovių garnyrais, kuskusu, ryžiais, grikiais ar troškintomis daržovėmis. Norintiems lengvesnio ir modernesnio patiekimo – rekomenduokite sandvičius su šviežia duona ir žalumos lapais arba mini mėsainius su šiais kotlečiukais, pomidorų padažu ir agurkėliais. Jei turite daugiau laiko, galite eksperimentuoti, į kotletų masę įmaišydami tarkuoto sūrio, tarkuotos cukinijos, virtų morkų ar net grybų – šios improvizacijos tinka įvairiems mitybos poreikiams. Beje, vietoje majonezo galima naudoti graikišką jogurtą (arba švelnesnį grietinės ir majonezo mišinį) – taip pat gausite skanų bei šiek tiek lengvesnį variantą. Patiekalą galima kepti ir orkaitėje: dėti masę ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20-25 minutes 180°C temperatūroje, – taip sutaupysite šiek tiek riebalų ir palengvinsite valgį tiems, kas renkasi lengvesnį maistą. Galiausiai, iš likusių kotletų galima ruošti salotas, pavakarieniauti su virtais šaltibarščių burokėliais ar įsidėti į pietų dėžutę kitai darbo dienai.