Vištienos krūtinėlės kepsnių orkaitėje receptas

Vištienos krūtinėlės kepsnių orkaitėje receptas

Vištienos krūtinėlės kepsniai orkaitėje – vienas populiariausių kasdienių ir šventinių patiekalų, kurio universalumas ir skonis nepalieka abejingų. Kuo šis patiekalas ypatingas? Jis yra sveikas, lengvai pagaminamas ir tinka tiek pietums, tiek vakarienei – pasitelkus kelias prieskonių kombinacijas galima kasdien kurti naujus skonius. Orkaitėje kepti vištienos kepsniai pasižymi sultinga tekstūra ir aromatinga plutele, o dėl paprasto gamybos proceso šį patiekalą drąsiai gali ruošti net pradedantieji virtuvės entuziastai.

Ingredientai

  • 2 didelės vištienos krūtinėlės be odos ir kaulų
  • 2 šaukštai alyvuogių arba kito mėgstamo augalinio aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos (nebūtina, bet suteikia spalvos ir skonio)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba išspaustos)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių, raudonėlio arba Provanso žolelių mišinio
  • 1 šaukštas citrinos sulčių (arba valgomosios citrinos žievelės, jei norite gaivesnio skonio)

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (viršus–apačia arba ventiliatorius, jei turite). Paruoškite kepimo skardą, išklodami ją kepimo popieriumi, arba aptepkite šiek tiek aliejaus.
  2. Vištienos krūtinėles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei krūtinėlės storos, išilgai perpjaukite jas į 2-3 plonesnius kepsnius – taip mėsa iškeps tolygiau ir bus sultingesnė.
  3. Didelėje dubenyje sumaišykite aliejų, druską, pipirus, papriką, žoleles, česnaką ir citrinos sultis. Įdėkite krūtinėlės gabaliukus ir gerai apvoliokite, kad kiekvienas kepsnys būtų gausiai padengtas prieskoniais.
  4. Leiskite vištienai marinuotis 15–30 minučių kambario temperatūroje (arba iki 12 val. šaldytuve, jei norite stipresnio prieskonių skonio). Šis žingsnis nebūtinas, bet marinuota vištiena bus sultingesnė.
  5. Dėkite krūtinėlių kepsnius į paruoštą skardą vienu sluoksniu, kad jie neliestų vienas kito. Jei norite traškesnės plutelės, užpilkite ant viršaus dar šlakelį aliejaus.
  6. Kepkite orkaitėje apie 18–25 minutes – kepimo laikas priklauso nuo kepsnių storio. Plonesni kepsniai iškeps greičiau, todėl stebėkite, kad mėsa neišsausėtų. Pagrindinis požymis – šakute praplėšus kepsnį, sultys turi būti skaidrios, o mėsa balta.
  7. Iškepusius kepsnius ištraukite iš orkaitės ir kelias minutes palaikykite uždengtus folija ar dangčiu – taip sultys tolygiai pasiskirstys, mėsa taps dar sultingesnė.
  8. Patiekite karštus su mėgstamais garnyrais – keptomis daržovėmis, bulvių piurė, ryžiais ar šviežiomis salotomis.

Naudingi patarimai

Gaminant vištienos krūtinėlės kepsnius orkaitėje verta atkreipti dėmesį į kelias esmines detales, kurios padės išgauti sultingiausią ir skaniausią rezultatą. Visų pirma, jei turite galimybę, rinkitės šviežią vištienos mėsą – šaldytos, o ypač netinkamai atitirpintos krūtinėlės dažniau išsausėja. Plonesni kepsniai kepa tolygiau, todėl storas krūtinėles rekomenduojama pjaustyti perpus ar net kelis kartus – be to, taip mėsa per trumpesnį laiką išlieka minkšta. Nepersistenkite su marinu, ypač jei jame daug citrinos ar acto – ilgiau nei kelias valandas palikus, mėsa gali tapti pernelyg minkšta, netgi byranti.

Kepimo laikas priklauso nuo kepsnių dydžio ir orkaitės ypatumų, tad patikimiausia – naudoti virtuvės termometrą. Vidinė vištienos temperatūra turėtų siekti ne mažiau kaip 74 °C. Jei tokio neturite, vadovaukitės vizualiniais požymiais: prapjovus sultys turi būti visiškai skaidrios. Norint išvengti perdžiūvimo, niekuomet nepjaustykite vištienos iškart po ištraukimo iš orkaitės – bent kelias minutes leiskite pailsėti uždengus folija.

Prieskoninės variacijos priklauso nuo skonio – galite derinti mėgstamus sausų žolelių mišinius, naudoti garstyčias, imbierą, džiovintą baziliką ar net medaus–sojos padažo glazūrą. Kiekvienam kartui galite pritaikyti naują žolelių ar prieskonių kombinaciją – taip net ir paprasčiausi vištienos kepsniai neatsibos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Orkaitėje kepti vištienos krūtinėlės kepsniai – puikus pagrindas kitoms vakarienės idėjoms ar net ypatingiems patiekalams. Norite daugiau skonio sluoksnių? Penki patrauklūs variantai:

  • Su sūriu ir pomidorais. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos ant kiekvienos krūtinėlės uždėkite po griežinėlį mocarelos sūrio ir kelis gabalėlius pomidoro, tada apibarstykite raudonėliu – ištirpus sūriui gausite itališką užkandį.
  • Vištienos kepsniai su daržovėmis. Prie mėsos kepkite morkas, cukiniją, papriką, svogūnus ar brokolius – tai leis lengvai paruošti visą patiekalą ant vienos skardos.
  • Spalvingi marinatai. Jei norite egzotiškų skonių, išbandykite marinatus su apelsinų sultimis, garstyčiomis, medumi ar sojos padažu.
  • Gruzdinti trupiniai. Prieš kepant apvoliokite krūtinėlių gabaliukus džiūvėsėliuose ar smulkintose avižose – taip ant mėsos susiformuos ypač traški plutelė.
  • Azijietiška versija. Krūtinėles pamerkite į medaus-sojos, imbiero ir česnako marinatą, kepkite kaip įprastai – tada užbarstykite sezamo sėklomis ir šviežiais svogūnėliais.

Orkaitėje kepti vištienos kepsniai nepaprastai tinka šaltiems užkandžiams – supjaustyti griežinėliais, jie puošia salotas ar sumuštinius. Taip pat galima paruošti vištienos ruošinius kelioms dienoms į priekį – laikykite hermetiškame inde ir naudokite prie salotų, pitos duonos ar net wrap’ų. Klasiškai kepsnius patiekite su bulvių koše, grikiais, ryžiais, keptomis bulvėmis, klasikinėmis ar sezoninėmis daržovėmis.

Išbandykite šį vištienos krūtinėlės kepsnių orkaitėje receptą ir džiaukitės puikiu balansu tarp paprasto gamybos proceso ir įspūdingo rezultato – gardūs, sultingi kepsniai tiks įvairiausioms progoms ir kasdieniam šeimos stalui.