Vištienos krūtinėlės kepsniukų receptas greitiems pietums

Vištienos krūtinėlės kepsniukų receptas greitiems pietums

Vištienos krūtinėlės kepsniukai – tai universalus, sotus ir itin lengvai paruošiamas patiekalas, kurio pagrindas yra sultinga vištienos krūtinėlė. Šios kepsniukų porcijos dažnai gaminamos tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Receptas populiarus dėl didelio baltymų kiekio, mažo kalorijų kiekio ir neutralaus skonio, kuris leidžia kurti įvairiausias skonio variacijas – nuo klasikinių iki egzotiškų. Taip pat vištienos krūtinėlės kepsniukai tinka sveikiau besimaitinantiems, vaikams ir tiems, kurie mėgsta greitai pagaminamus, bet nepriekaištingai skanius patiekalus. Šiame straipsnyje sužinosite, kas iš tiesų yra vištienos kepsniukai, kaip juos ruošti, kuo pagardinti ir kaip patiekti – viskas nuo ingredientų iki naudingų patarimų bei variacijų.

Ingredientai

  • 2 didelės vištienos krūtinėlės (apie 500–600 g)
  • 1 kiaušinis
  • 3–4 šaukštai pieno (galima ir vandens)
  • 4 šaukštai kvietinių miltų (arba kukurūzų krakmolo – traškumui)
  • ½ šaukštelio druskos
  • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • ½ šaukštelio saldžios paprikos miltelių (nebūtina, bet rekomenduojama dėl spalvos ir skonio)
  • 1 nedidelis česnako skiltelė (smulkiai sukapota arba spaustas česnakas)
  • 2–3 šaukštai smulkintų petražolių arba krapų (šviežių ar džiovintų)
  • Aliejaus kepimui (saulėgrąžų arba alyvuogių)

Gaminimo eiga

  1. Nuplaukite ir nusausinkite vištienos krūtinėles. Jei jos didesnės, perpjaukite jas išilgai į plonesnes file juosteles arba gabalėlius, panašius į delno dydžio kepsniukus – taip keps lengviau ir tolygiau.
  2. Kiaušinį išplakite kartu su pienu, druska, pipirais, paprikos milteliais ir smulkintu česnaku iki vientisos masės. Norint intensyvesnio skonio, galimą įberti mėgstamų prieskonių mišinio, raudonėlio ar net šlakelį aitrios paprikos.
  3. Į šią kiaušinio masę sudėkite miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos (ji turi būti ne per skysta, bet ir ne per tiršta – kad apsemtų vištieną ir priliptų prie jos gabaliukų).
  4. Į tešlą berkite smulkintų petražolių arba krapų – jos praturtins kepsniukų aromatą, spalvą ir skonį.
  5. Sudėkite visus vištienos gabaliukus į paruoštą tešlą ir gerai išmaišykite, kad kiekvienas gabalėlis būtų padengtas sluoksniu. Palikite 10–15 minučių marinuotis – taip mėsa bus dar sultingesnė.
  6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Įdėkite kepsniukus šaukštu arba žnyplėmis, palikdami tarpelius – nesuspauskite, kad apskrustų iš abiejų pusių. Kepkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes iš vienos pusės, kol apskrus ir paruduos, tada apverskite ir baikite kepti dar 2–3 minutes.
  7. Sudėkite iškepusius kepsniukus ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai. Patiekite šiltus vienus arba su mėgstamu garnyru.

Naudingi patarimai

Svarbiausias vištienos krūtinėlės kepsniukų ruošimo principas – pasirinkti šviežią, neperdžiūvusią vištieną. Per ilgai kepti krūtinėlę rizikinga, nes ji gali tapti sausa, todėl stebėkite, kad gabalėliai būtų nedideli, o kepsniukai – ne per stori. Jei norite itin sultingo rezultato, krūtinėles galima trumpai pamarinuoti: kefyro, jogurto, garstyčių ar net paprasto citrinos sulčių ir aliejaus mišinyje. Miltų dalį galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba džiūvėsėliais – tai suteiks traškumo.

Nepamirškite: kepimo metu aliejaus neturi būti per daug, tačiau svarbu, kad keptuvė būtų pakankamai įkaitusi – tuomet kepsniukai geriau apskrunda, o vidus išlieka sultingas. Jei norite sveikesnio varianto, vištienos kepsniukus galima kepti orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 18–22 minutes, iš anksto apipurškus šiek tiek aliejaus.

Prieš patiekiant galite pabarstyti šviežiomis žolelėmis ar tarkuotu kietuoju sūriu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos kepsniukai lengvai prisitaiko prie skirtingų skonių ir poreikių. Norite įdomesnių variacijų? Įberkite smulkiai tarkuoto sūrio (Gouda, mozzarella arba parmezano) tiesiai į tešlą – skonis bus švelnesnis, o plutelė – dar traškesnė. Prieskonių mėgėjai gali pamėginti pakeisti klasikinę druską ir pipirus šafranu, curry arba itališkų žolelių mišiniu, netgi šaukšteliu džiovintų pomidorų ar česnakinių prieskonių.

Vaikams patiks, jei į masę įdėsite tarkuotos morkos ar smulkintos cukinijos – jie nejaus, o tėvai džiaugsis papildomu daržovių kiekiu. Patiekite su įvairiais padažais: klasikinis jogurto-svogūnų, švelnus garstyčių-medaus, gaivus tzatziki ar net šiek tiek aštresnis azijietiškas sojos padažas.

Vištienos kepsniukai puikiai dera su gardžiomis bulvių tyrėmis, šviežiomis salotomis arba ryžiais. Galite juos supjaustyti gabaliukais ir įdėti į tortiliją ar sumuštinį – toks patiekimas bus puikus pietums darbe ar iškylai gamtoje. Jei norite vegetarinių variacijų, vištieną galite pakeisti baklažanu ar cukinija, o kiaušinį augaliniu pakaitalu.

Vištienos krūtinėlės kepsniukai – tiesiog nepamainomas pasirinkimas, kai reikia greito ir skanaus patiekalo šeimai, draugams ar net netikėtiems svečiams. Drąsiai eksperimentuokite, atrasdami savo mėgstamiausią variaciją!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *