Vištienos petelių receptas orkaitėje su traškia odele

Vištienos petelių receptas orkaitėje su traškia odele

Vištienos peteliai orkaitėje – tai skanus, paprastas ir universalus patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos vakarienių ar draugų susibūrimų žvaigžde. Ši vištienos dalis yra itin sultinga, nes turi daugiau riebalų ir odelės nei krūtinėlės, todėl puikiai tinka kepti orkaitėje. Kone kiekvienas vištienos mėgėjas gali rasti sau tinkamiausią skonio variaciją – nuo traškios, aštrios iki itin švelnios ir aromatingos. Orkaitėje kepti peteliai neišsausėja, o tinkami prieskoniai ir marinatai leidžia eksperimentuoti pagal savo skonį. Šis receptas aprašo bazinį vištienos petelių kepimą orkaitėje, pateikia praktiškų patarimų, taip pat siūlo įvairių skonių bei patiekimo idėjų, kad kiekvienas galėtų rasti savo tobulą variantą.

Ingredientai

  • 1 kg vištienos petelių
  • 2 šaukštai aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
  • 1 šaukštas paprikos miltelių (saldžios arba aštrios, pagal skonį)
  • 1 šaukštelis česnako miltelių arba 2 skiltelės smulkinto česnako
  • 1 šaukštelis svogūnų miltelių arba 0,5 svogūno, tarkuoto
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis džiovintų žolelių (raudonėlio, baziliko arba provanso žolelių mišinio)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 0,5 citrinos sulčių (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
  • 1 šaukštas medaus arba rudojo cukraus (jei mėgstate šiek tiek saldumo ir traškią plutelę)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite vištieną: Nuskalaukite vištienos petelius po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, nupjaukite likusius plunksnelių ar riebalų likučius.
  2. Pagaminkite marinadą: Dubenyje sumaišykite aliejų, papriką, česnako ir svogūnų miltelius arba šviežius česnaką bei svogūną, druską, pipirus, žoleles, citrinos sultis ir medų (ar cukrų). Viską gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
  3. Marinuokite petelius: Įdėkite vištienos petelius į marinadą, išmasažuokite, kad visi gabaliukai tolygiai pasidengtų prieskoniais. Geriausiai, jei vištieną paliksite marinuotis šaldytuve 2–4 valandoms (galite net ir nakčiai), bet jei skubate, pakaks ir 30 minučių.
  4. Įkaitinkite orkaitę: Prieš kepimą įkaitinkite orkaitę iki 200–210 °C (kaitinimas „aukštyn–žemyn be vėjelio“ arba oro cirkuliacijos režimu).
  5. Sudėkite ir kepkite: Ruoškite kepimo skardą ar gilesnį indą – išklokite kepimo popieriumi arba patepkite trupučiu aliejaus. Sudėkite petelius vienu sluoksniu, kad nesiliestų vienas su kitu (tuomet apskrus tolygiai).
  6. Kepkite: Dėkite skardą į vidurinį orkaitės aukštą. Kepkite apie 30–35 minutes, kas 10–12 minučių apversdami petelius, kad abi pusės gražiai apskrustų. Dideli peteliai gali reikalauti šiek tiek daugiau laiko.
  7. Apkepinkite (pasirinktinai): Norėdami traškesnės plutelės, likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos įjunkite grilio (viršutinio kaitinimo) funkciją ir stebėkite, kad neapdegtų. Taip peteliai bus ypač auksinės spalvos.
  8. Patiekimas: Atsargiai ištraukite petelius iš orkaitės, palikite minutę „nusistovėti“, kad sultys pasiskirstytų. Apibarstykite šviežiomis žolelėmis ar užlašinkite šiek tiek citrinos sulčių prieš patiekiant.

Naudingi patarimai

Norint, kad vištienos peteliai orkaitėje būtų ypač sultingi, neužmirškite jų neperkepti – iškepę peteliai turi būti išlaikę natūralų drėgnumą. Geriausias būdas patikrinti iškepimą – praduriant storiausią vietą: išbėgęs skystis turi būti skaidrus, be rausvumo. Tokie peteliai bus minkšti ir gardūs.

Jei norite aštresnio skonio, įberkite čili pipirų miltelių ar aštrios paprikos. Mėgstantiems rūgšties – labiau tiks granatų melasa arba šlakelis obuolių acto marinade.

Naudokite kepimo popierių arba silikoninį kilimėlį vietoje kepimo folijos – taip peteliai neprilips ir bus lengviau nuvalyti skardą.

Jei norite ypatingai traškios plutelės, prieš kepimą petelius apvoliokite švelniu džiūvėsėlių sluoksniu ir užpilkite keliais lašais sviesto.

Šaltiniai rekomenduoja išmėginti ir šlapio marinato variantą, pavyzdžiui, su natūraliu jogurtu – taip mėsa tampa minkštesnė ir mažiau rizikuos išdžiūti.

Nepamirškite petelių paskirstyti skardoje pakankamai laisvai – per ankštai sudėti nesuteiks galimybės gražiai apskrusti ir troškinsis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos petelių skonis labai priklauso nuo pasirinkto marinato. Vietoj pagrindinio recepte siūlomo varianto galite išmėginti keletą populiariausių pasaulio virtuvių įtakų:

  • Aštrieji „Buffalo“: Kepkite be saldumo, o po kepimo apvoliokite lydyto sviesto ir aitriosios „Frank’s“ ar kitos pipirų padažo mišinyje. Patiekite su „Ranch“ arba mėlynojo pelėsinio sūrio padažu.
  • Azijietiški: Marinatuje naudokite sojų padažą, šiek tiek medaus, švelniai tarkuoto imbiero, susmulkinto česnako ir šlakelį sezamo aliejaus. Pabarstykite skrudintais sezamais ir šviežiais svogūnų laiškais.
  • Garstyčių ir medaus: Prie klasikinių prieskonių įmaišykite kelis šaukštus medaus ir garstyčių – išgausite subtilų saldžiarūgštį skonį.
  • Viduržemio jūros regiono: Daugiau citrinos, baziliko ir rozmarino kartu su alyvuogių aliejumi ir trupučiu džiovintos raudonosios paprikos.

Vištienos peteliai orkaitėje puikiai dera su gaiviomis salotomis (pavyzdžiui, traškia kopūstų arba kreminio padažo salotomis) ar net bulvių skiltelėmis, keptomis kartu orkaitėje. Jei norite lengvo užkandžio – patiekite petelius su mėgstamais padažais ir šviežiomis daržovėmis.

Šis patiekalas taip pat puikiai tinka „finger food“ stalo užkandžiams, vakarėliams ar vaikų gimtadieniams. Išbandykite keletą skirtingų marinato variacijų vienoje skardoje ir leiskite šeimai ar draugams patiems rinktis mėgstamą skonį.

Galiausiai, jei liko papildomų orkaitėje keptų vištienos petelių, juos galite panaudoti kitų dienų pietų dėžutėje, sumuštiniuose arba šiltuose salotų dubenėliuose. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *