Vištienos petukai orkaitėje – tai klasikinis patiekalas, kuris niekada nenuvilia. Šis paprastas, bet labai skanus patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Orkaitėje kepti petukai įgauna ypatingai traškią plutelę, išlieka sultingi ir aromatingi – visa paslaptis slypi tinkamame marinavime ir kepimo temperatūroje. Ar žinojote, kad šis patiekalas – vienas universaliausių vištienos gaminimo būdų? Jis leidžia eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais, garnyrais ir padažais, todėl niekada nepabos. O dabar – viskas apie tai, kaip iškepti tobulus vištienos petukus orkaitėje.
Ingredientai
- 1 kg vištienos petukų (su oda ir kaulu)
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
- 1 šaukštas saldžios paprikos miltelių
- 1 šaukštelis maltos rūkytos paprikos (nebūtina, bet rekomenduojama dėl skonio ir kvapo)
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių arba baziliko
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Sultys iš 0,5 citrinos
- 1 šaukštelis medaus arba rudojo cukraus (skrudumui ir lengvam saldumui, galima praleisti)
- Pasirinktinai: keli čiobrelių šakelės arba rozmarino
Gaminimo eiga
- Nuplaukite ir nusausinkite vištienos petukus popieriniu rankšluosčiu. Jei pageidaujate itin traškios odelės, stenkite nesugadinti odos sluoksnio.
- Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 200°C (viršus + apačia, be ventiliatoriaus).
- Į didesnį dubenį suberkite česnaką, paprikos miltelius, maltą rūkytą papriką, raudonėlius arba baziliką, druską, pipirus, išspauskite citrinos sultis, supilkite alyvuogių aliejų ir, jei naudojate – medų/cukrų. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą marinatą.
- Telkite vištienos petukus į marinatą, viską gerai išmasažuokite rankomis taip, kad oda tolygiai pasidengtų prieskoniais. Jei yra laiko – palikite marinuotis 30–60 min. kambario temperatūroje (arba iki 12 val. šaldytuve), bet galima kepti ir iškart.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite petukus oda į viršų, palikite tarp jų kelių centimetrų tarpus, kad kepdami nesiliestų – taip oda apskrus tolygiai.
- Norėdami papildomo aromato, tarp petukų išdėliokite kelias čiobrelių arba rozmarino šakeles.
- Skardą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35–40 min. arba kol petukai taps auksiniai, gražiai apskrus, o sultys, pradūrus storiausią vietą, bus skaidrios. Jei petukai didesni – prireiks 5–10 min. daugiau.
- Norėdami ypač traškios odelės, paskutines 5 min. įjunkite grilio (viršutinį kaitinimo) režimą ir atidžiai stebėkite, kad neapsviltų.
- Iškepusius petukus išimkite iš orkaitės, leiskite „pailsėti“ 5 min. prieš patiekiant – taip mėsa išliks sultinga.
Naudingi patarimai
Norint gauti ypač traškią vištienos odelę, pravartu petukus išimti iš šaldytuvo bent prieš valandą iki kepimo – kambario temperatūros mėsa kepa tolygiau ir skrunda geriau. Marinavimo metu visada stenkitės kuo geriau padengti vištieną prieskoniais – prieskoniai veikia kaip natūralūs kvapų ir skonio stiprikliai. Jei norite daugiau spalvos ir skonio – pasitelkite granatų sirupą arba šlakelį balzaminio acto. Kepant petukus, nekepkite jų per arti vienas kito: tinkama oro cirkuliacija yra labai svarbi traškiai odai. Kiekvienos orkaitės kepimas gali šiek tiek skirtis, todėl paskutinėmis minutėmis rekomenduojama stebėti, kad neišdžiūtų ar neapsviltų. Jei kepo sultys – jas galite panaudoti kaip padažą, tiesiog nukritusias sultis surinkite ir apšlakstykite petukus prieš pat patiekiant.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos petukus orkaitėje galima kepti su įvairiausiais priedais. Jei mėgstate azijietišką skonį – į marinatą įdėkite sojų padažo, šlakelį sezamų aliejaus ir šiek tiek imbiero. Italijos virtuvės mylėtojams puikiai tiks bazilikas, raudonėlis, česnakas ir šviežiai tarkuotas parmezanas, užbarstytas ant petukų likus 5 min. iki galo. Nemėgstate saldumo? Cukrų ar medų drąsiai praleiskite – skonis dėl to nenukentės.
Patiekite su šviežiomis daržovių salotomis, orkaitėje keptomis bulvėmis, kuskusu ar kuskuso salotomis. Jei norite daugiau gaivos – petukus tinka apšlakstyti natūralaus jogurto arba citrinos padažu. Išsiilgote šventinio akcento? Sudėkite kelias riekeles citrinos ar apelsino ant petukų, leiskite kepant įsigerti subtilaus citrusinio kvapo.
Šaltuoju metų laiku vištienos petukai orkaitėje puikiai dera su keptais moliūgais, morkomis ar šakninėmis daržovėmis. O vasarą verta kartu su petukais orkaitėje iškepti pomidoriukų, saldžiųjų paprikų ar net vynuogių, kurios suteikia malonios rūgštelės.
Šis patiekalas patogus ir tuo, kad puikiai tinka ne tik karštam, bet ir šaltam stalui, o atvėsę petukai – gardūs net ir pikniko metu. Gaminimo paprastumas, galimybė keisti prieskonius ar garnyrus pagal nuotaiką – todėl vištienos petukai orkaitėje visuomet išlieka populiari ir mylima šeimos vakarienės klasika.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.