Vištiena kokosų piene – tai daugelyje pasaulio virtuvių žinomas patiekalas, kuris ypatingas savo egzotišku skoniu, šilko švelnumo padažu ir įvairiais prieskoniais. Šis patiekalas ypač populiarus Pietryčių Azijoje, pavyzdžiui, Tailande ar Indonezijoje, tačiau neabejotinai pelnė simpatijas visame pasaulyje. Vištiena, troškinta kokosų piene, dažniausiai dera prie ryžių ar kitų šviesių garnyrų, o švelniai aštrus, kvapnus padažas visada vilioja ragauti daugiau. Šiame straipsnyje rasite išsamią informaciją apie vištieną kokosų piene – nuo pagrindinių ingredientų iki gaminimo eigos, patarimų ir patiekimo idėjų, kad kiekvienas galėtų lengvai ją pasigaminti namuose.
Ingredientai
- 500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulų
- 1 konservuota kokosų pieno (400 ml)
- 1 didesnis svogūnas
- 2–3 česnako skiltelės
- 1 valgomasis šaukštas šviežio imbiero (arba 1 arbatinis šaukštelis maltos imbiero)
- 1 raudona paprika
- 2 valg. šaukštai aliejaus (tinka augalinis, kokosų arba alyvuogių)
- 1 arbatinis šaukštelis kario prieskonių (galite naudoti geltoną, raudoną arba žalią karį pagal skonį)
- 1/2 arbat. šaukštelio maltos aitriosios paprikos (nebūtina, jei mėgstate švelniau)
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- 2 arbat. šaukšteliai sojų padažo
- 1–2 arbat. šaukšteliai cukraus (geriausia rudasis arba palmių cukrus)
- Šviežios kalendros arba petražolių lapų apibarstymui (nebūtina, bet rekomenduoju)
- Laimo ar citrinos sultys (pagal skonį, apibarstymui prieš patiekimą)
Gaminimo eiga
- Vištienos krūtinėlę arba šlauneles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.
- Svogūną nulupkite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Česnaką ir imbierą nulupkite ir smulkiai sukapokite. Papriką išvalykite ir supjaustykite juostelėmis arba stambiais kubeliais.
- Gilioje keptuvėje arba storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną ir kepinkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės ir lengvai paruduos (apie 2–3 min.).
- Suberkite česnaką ir imbierą, maišykite, kol pasklis aromatas (apie 30 sek.). Įdėkite kario prieskonius bei aitriąją papriką (jei naudojate), trumpai pakepinkite.
- Dėkite vištienos gabaliukus. Maišykite, kol gražiai apskrus ir taps šviesiai rudos spalvos iš visų pusių (apie 4–5 min.).
- Įmeskite papriką ir trumpai apkepkite kartu su vištiena (apie 2 min.).
- Supilkite kokosų pieną ir sumažinkite kaitrą iki silpnesnės. Įpilkite sojų padažą, berkite cukrų, pagal skonį pasūdykite ir papipirinkite. Išmaišykite, kad skoniai susijungtų.
- Troškinkite ant silpnos ugnies neuždengus dangčio apie 15–20 minučių, kol vištiena visiškai suminkštės, o padažas sutirštės. Retkarčiais pamaišykite, kad nepridegtų.
- Prieš pat pabaigą paragaukite padažo. Jei reikia – dar pagardinkite druska, pipirais, įlašinkite šiek tiek laimo arba citrinos sulčių dėl gaivumo.
- Patiekite karštą, pabarstytą šviežiomis žolelėmis ir, jei norite, papildomai laimo ar citrinos skiltele. Puikiai tinka patiekti su virtais ryžiais, kokosų ryžiais ar šviežiomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Gaminant vištieną kokosų piene, svarbiausia naudoti kokybišką kokosų pieną – būtent jis suteikia patiekalui nepakartojamą švelnumą ir kreminę tekstūrą. Jeigu norite liesesnio patiekalo, galite naudoti palaistytą kokosų pieną arba dalį jo pakeisti vištienos sultiniu. Taip pat drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais: jei mėgstate aštresnius Troškinius, galite dėti daugiau aitriųjų paprikų ar imbiero. Kad padažas būtų tirštesnis, galite troškinti ilgiau be dangčio arba į koksoų pieną įmaišyti arbatinį šaukštelį kukurūzų krakmolo (praskiedus trupučiu vandens).
Vištienos gabalėlius prieš kepimą galima trumpam pamarinuoti su šaukšteliu kario, žiupsneliu druskos ir šlakeliu aliejaus – taip mėsa taps dar kvapnesnė. Jei norite dar didesnio skonių pokyčio, galite pridėti šlakelį žuvies padažo, kuris dažnai naudojamas Azijos virtuvėje. Būtinai ragaukite padažą ir koreguokite prieskonių kiekį pagal savo skonį – kokosų pieniui labai tinka tiek sūrūs, tiek rūgštūs, tiek saldūs akcentai.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Kiekviena pasaulio virtuvė turi savo vištienos kokosų piene variacijas. Jeigu norite naujų skonių, vietoje kario pabandykite įmaišyti žemės riešutų sviesto (pusę šaukšto) – padažas įgaus rytietišką poskonį. Norint švelnesnės tekstūros, dalį vištienos galima pakeisti tofu arba įdėti šviežių šparaginių pupelių, brokolių, špinatų ar žaliųjų žirnelių. Rytietiškumo pridės citrinžolė, kaffir laimo lapai ar šlakelis kokoso grietinėlės ant viršaus.
Patiekti vištieną kokosų piene rekomenduoju su kvapniais jazmininiais arba basmati ryžiais, tačiau puikiai tiks ir virti žirneliai, bulvių košė ar saldžiųjų bulvių piurė. Norint sotaus aromatingo patiekalo vakarėliui, galite sukurti savotišką „bowl” dubenėlį – įdėti ryžių, šviežių daržovių ir užpilti vištienos bei padažo. Papuoškite skrudintais anakardžių riešutais ar sezamo sėklomis – originalu ir skanu!
Šis patiekalas puikiai tiks tiek draugiškai vakarienei, tiek kasdieniam stalui – jo universalumas leidžia lengvai priderinti prie kiekvieno skonio ir progos. Gaminant namuose, kontrolė – jūsų rankose, tad žaiskite prieskoniais bei tekstūromis, kad vištiena kokosų piene taptų mėgstamiausiu jūsų šeimos patiekalu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.