Vištienos receptas su soja ir daržovėmis kinietiškai

Vištienos receptas su soja ir daržovėmis kinietiškai

Vištiena kinietiškai su soja – tai vienas populiariausių Azijos virtuvės patiekalų, išsiskiriantis subtiliu skonių balansu ir neįtikėtinu paprastumu. Šio patiekalo pagrindas – sultinga vištiena, apkepama ir troškinama sojų padaže su imbieru, česnaku bei daržovėmis. Kinų virtuvėje vištiena su soja vertinama dėl savo skonio gilumo, aromato bei universalumo – ją galima lengvai pritaikyti įvairiems skoniams ir progomis. Toks patiekalas puikiai tinka ir greitam darbo dienos vakarui, ir iškilmingesnei vakarienei su draugais. Atraskite, kaip nesudėtingai namuose pasigaminti šį gardų kinietišką patiekalą iš paprastų ingredientų, kurie dažnai jau yra jūsų virtuvėje – kartu su naudingais patarimais bei skaniomis variacijomis.

Ingredientai

  • 600 g vištienos filė (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulų)
  • 2 valg. šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 1 valg. šaukštas sezamų aliejaus (arba neutralaus augalinio aliejaus kepimui)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 cm šviežio imbiero gabalėlis
  • 1 raudona paprika
  • 200 g brokolių žiedynų
  • 3–4 šaukštai sojų padažo (geriau šviesaus, bet galite naudoti ir tamsų)
  • 1 šaukštas ryžių acto arba balzamiko acto
  • 1 šaukštas rudojo cukraus arba medaus
  • 0,5 stiklinės vandens ar vištienos sultinio
  • Juodieji pipirai pagal skonį
  • Švieži žalumynai (svogūnų laiškai, kalendros arba petražolės, patiekimui, nebūtina)
  • Sezamų sėklos (papuošimui, nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Vištieną nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai.
  2. Apibarstykite vištieną 2 šaukštais kukurūzų krakmolo, švelniai įmasažuokite, kad apsemtų visus gabalėlius. Tai suteiks traškumo ir padės padažui geriau prilipti prie mėsos.
  3. Imbierą ir česnaką nulupkite bei smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, papriką – juostelėmis, brokolius nuplėšykite į mažus žiedynus.
  4. Keptuvėje ar wok tipo keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant didelės kaitros apkepkite vištieną iki apskrus, maždaug 4–5 minutes. Neišsausinkite – išimkite vištieną ir padėkite į lėkštę.
  5. Toje pačioje keptuvėje (jei reikia, įpilkite šiek tiek aliejaus) trumpai apkepkite imbierą ir česnaką, kol pasklis aromatas (apie 1 minutę).
  6. Sudėkite svogūną, papriką ir brokolius. Kepkite 4–5 minutes, kol daržovės suminkštės, bet išliks traškios.
  7. Į keptuvę grąžinkite vištieną, trumpai viską pamaišykite.
  8. Supilkite sojų padažą, actą, suberkite cukrų, pipirus, užpilkite vandeniu ar sultiniu. Viską išmaišykite, uždenkite ir patroškinkite ant nedidelės ugnies dar 3–4 minutes.
  9. Jeigu norite tirštesnio padažo, kaitinkite atidengę dar 2–3 minutes, kol padažas šiek tiek susitrauks.
  10. Paragaukite – jei trūksta rūgštumo, įpilkite dar šlakelį acto, jeigu saldumo – įdėkite daugiau cukraus ar medaus. Galite papildomai pagardinti pipirais ar truputį aitrios paprikos.
  11. Patiekdami pabarstykite sezamų sėklomis ir šviežiais žalumynais. Geriausiai tinka su virtais ryžiais arba ryžių makaronais.

Naudingi patarimai

Plonai pjaustyta vištiena kepa greitai ir išlieka sultinga. Naudojant šlaunelių mėsą, patiekalo skonis bus dar intensyvesnis. Kukurūzų krakmolas – svarbi detalė, suteikianti būdingą kinietiškų patiekalų tekstūrą: jis padaro mėsą traškią ir sukremina padažą. Neperkepkite vištienos – vos tik ji suskaista ir iškepta, iškart nuimkite nuo ugnies, nes perkepta vištiena gali tapti sausa ir kieta.

Sojų padažas dažnai yra sūrokas, tad ragaukite – druskos papildomai neprireiks. Jeigu mėgstate aštresnį variantą, įdėkite šiek tiek aitriosios paprikos ar lašelį čili aliejaus. Vietoje brokolių galite naudoti šparagines pupeles, cukinijas ar bambuko ūglius. Paprikos spalva nebūtina – naudokite, ką turite šaldytuve.

Jei norite mažiau riebalų, kepkite vištieną orkaitėje arba ant grilio ir vėliau sumaišykite su padažu ir daržovėmis keptuvėje. Taip pat galima gaminti iš anksto ir laikyti sandarioje dėžutėje iki 3 dienų – tinka į pietų dėžutę, o skoniai puikiai susigeria.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištiena kinietiškai su soja – labai universalus pagrindinis patiekalas. Norėdami dar autentiškesnio skonio, į padažą įberkite sezamų pastos (tahini) arba šlakelį žuvies padažo. Šiam patiekalui puikiai tiks įvairios daržovių kombinacijos – žalieji žirneliai, mini kukurūzai, morkos, net ir baklažanai ar šitake grybai. Jei ruošiate vaikams, sumažinkite imbiero ir česnako kiekį; jei laukiate bičiulių – pagardinkite patiekalą traškiais riešutais (žemės, anakardžių) arba skrudintais sezamais.

Patiekite vištieną su biriais basmati arba jazminų ryžiais. Norėdami azijietiško vakarėlio stalo, šalia serviruokite gaivias agurkų salotas su ryžių actu ir sezamu, pagaminkite traškius baklažanų arba tofu gabalėlius. Gaminant daugiau padažo, galima užpilti troškintą vištieną ant makaronų, o padažo likutį sunaudoti kaip gardžią azijietišką sriubos bazę ar daržovių stir-fry padažą.

Atraskite kinų virtuvės pasaulį per namuose gamintą vištieną su soja – ją kaskart lengva adaptuoti ir pritaikyti prie asmeninio skonio bei turimų ingredientų. Svarbiausia – eksperimentuokite ir mėgaukitės, nes šis patiekalas niekada nenuvilia!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *