Vištienos šašlyko marinatas – tai neatsiejamas lietuviškų vasaros vakarų ir šeimos susibūrimų patiekalas. Tinkamai paruoštas vištienos šašlykas visada vilioja minkšta, sultinga mėsa ir išraiškingu skoniu, kurio paslaptis slypi marinate. Vištiena dėl švelnumo lengvai sugeria įvairius skonius, todėl marinatą galima prisitaikyti pagal norimus ingredientus – nuo gaivesnių iki aštresnių ar egzotiškesnių variantų. Kviečiu susipažinti su vištienos šašlyko marinato pagrindais, kad kiekvieną kartą pavyktų pasiekti nepriekaištingą rezultatą: sultingą mėsą su harmoningai subalansuotu skoniu. Žemiau rasite išsamiai aprašytus ingredientus, gaminimo eigą ir naudingus patarimus, padėsiančius nepriekaištingai paruošti vištienos šašlyką namų sąlygomis ar gamtoje.
Ingredientai
- 1,5 kg vištienos (šlaunelių be kaulo arba vištienos filė)
- 2 dideli svogūnai
- 3–4 šaukštai natūralaus jogurto arba kefyro (nebūtina, bet rekomenduojama dėl sultingumo)
- 3 šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
- 2–3 česnako skiltelės
- 1 šaukštas obuolių arba vyno acto (galima keisti citrinos sultimis)
- 1 šaukštas aštrios arba švelnios paprikos miltelių
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 1–1,5 šaukštelio druskos (pagal skonį)
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių (bazilikų, raudonėlių ar čiobrelių)
- 1 šaukštelis cukraus arba medaus (subalansuoja rūgštį, bet nebūtina)
- Šviežios petražolės ar krapai papuošimui (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Vištienos mėsą (šlauneles arba filė) nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite vienodo dydžio 3–4 cm kubeliais. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir keptuvėje ar ant grilio apskrus vienodai.
- Svogūnus nulupkite. Vieną svogūną supjaustykite labai plonais griežinėliais – jie bus naudojami tarpuose ant iešmo, jei gaminsite šašlyką lauke. Kitą svogūną sutarkuokite – jis suteiks mėsai papildomo sultingumo ir skonio marinate.
- Česnako skilteles sutrinkite ar labai smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su svogūno tarkiuku.
- Į didelį dubenį sudėkite vištieną, įdėkite jogurto arba kefyro (šis ingredientas ypač svarbus švelniam, minkštam šašlykui), supilkite aliejų, actą arba citrinos sultis, sudėkite prieskonius: papriką, pipirus, druską, džiovintas žoleles, cukrų arba medų (jei naudojate).
- Visus ingredientus dubenyje gerai išmaišykite rankomis, kad mėsa būtų tolygiai padengta marinatu, svogūnais ir česnaku. Drąsiai spaudykite mėsą, kad marinade pasklistų kuo daugiau prieskonių aromatų ir skonio.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele arba sandariu dangčiu ir padėkite marinuotis į šaldytuvą. Minimalus laikas – 2 valandos, bet geriausia, jei marinuosite 6–12 valandų ar net pernakt. Ilgiau laikant mėsa išlieka sultingesnė ir labiau prisigeria skonio.
- Marinuotą vištieną verkite ant medinių ar metalinių iešmų, jei kepate lauke arba dėkite į kepimo indą, jei ruošiate namuose orkaitėje ar keptuvėje. Įterpkite svogūno griežinėlius tarp mėsos gabalėlių (nebūtina, bet suteikia aromato ir sultingumo).
- Kepkite ant gerai įkaitusios grilio grotelių, žarijų, orkaitės grilio režime arba keptuvėje – apie 12–15 minučių, dažnai apversdami, kad visos pusės tolygiai apskrustų. Tikrinkite, ar mėsa nėra žalia (viduje turi būti balta arba šviesiai rožinė, priklausomai nuo vištienos dalies).
- Baigę kepti leiskite šašlykui kelias minutes „pailsėti“, tuomet papuoškite šviežiomis petražolėmis ar krapais ir patiekite su mėgstamomis garnyro daržovėmis ar padažu.
Naudingi patarimai
Tobulas vištienos šašlykas prasideda nuo tinkamo marinato ir šviežios, kokybiškos mėsos. Jogurtas ar kefyras ypač rekomenduojami kaip marinato pagrindas – jie suminkština vištieną, neprideda aštrumo ir išlaiko natūralų mėsos skonį. Aliejus padeda prieskoniams tolygiai pasiskirstyti, o rūgštis (actas ar citrinos sultys) švelniai suminkština mėsos pluoštus ir atgaivina skonį.
Jei norite lengvesnio skonio, rinkitės vištienos filė, o išraiškingesnio – šlaunelių mėsą. Kepkite ant stipriai įkaitusio grilio arba keptuvės be riebalų – taip išlaikysite sultingumą. Prieš vėrdami vištieną ant iešmų, medinius būtinai pamirkykite vandenyje 30 minučių – jie mažiau degs. Jei mėgstate aštriau, pridėkite daugiau pipirų ar šlakelį čili padažo. Nepamirškite: marinatą galima praturtinti šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis pagal sezoną – bazilikai, raudonėliai, rozmarinas puikiai dera su vištiena.
Niekada nepermarinuokite (ne ilgiau kaip 24 val.), nes rūgštis gali išsausinti mėsą. Prieš kepant visą marinato perteklių nuvalykite – taip išvengsite svilimo ir kartumo nuo sudegusių prieskonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos šašlyko marinatas – universalus. Norėdami išbandyti kitokius skonius, galite į tradicinį marinatą įtraukti sojų padažo (azijietiškas variantas), sezamų aliejaus, granatų ar apelsinų sulčių, laimo sulčių, net natūralaus mineralinio vandens (skaldančio mėsos skaidulas). Puikiai tinka marinuoti su graikiškomis žolelėmis, garstyčiomis ar net silpnu medaus bei garstyčių deriniu. Jei norite aštresnio varianto – įtraukite šviežią čili, kajeno pipirus ar aštrų paprikų padažą.
Patiekti vištienos šašlykus galite labai įvairiai: su raugintomis, šviežiomis daržovėmis, pomidorų, jogurto, tzatziki ar gvakamolės padažu. Prie šašlykų tinka plikyta bulvė, ryžiai, šviežia duona arba lavašas. Iš kepintos mėsos gabalėlių puikiai paruošite gaivias salotas su šviežiu agurku, pomidorais, fetos sūriu ir alyvuogėmis.
Jei turite likusios šašlyko mėsos, panaudokite ją sumuštiniams, tortilijoms, užkepėlėms, picos ar salotų pagardui kitą dieną. Tai ne tik skanu, bet ir taupu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.