Vištienos širdelių troškinio receptas su daržovėmis

Vištienos širdelių troškinio receptas su daržovėmis

Vištienos širdelių troškinys – tai tradicinis, šiltas ir namus užpildantis kvapnus patiekalas, kurio pagrindą sudaro puikus baltymų šaltinis – vištienos širdelės. Šis patiekalas ypač mėgstamas lietuviškose virtuvėse dėl savo paprasto paruošimo, malonaus skonio ir maistinių savybių. Vištienos širdelės – nedidelės, bet itin sultingos, dažnai naudojamos troškiniuose, nes jose gausu geležies, vitamino B12 bei kitų maistinių medžiagų. Troškintos širdelės sumaniai sugeria prieskonius ir daržovių aromatus, todėl patiekalas visuomet žavi savo išraiškingu skoniu. Jei iki šiol nedrįsote išbandyti subproduktų ar ieškote naujo, sotaus šeimos vakarienės varianto – šis receptas kaip tik Jums!

Ingredientai

  • 500 g vištienos širdelių
  • 2 dideliai svogūnai
  • 2 vidutinės morkos
  • 1 raudona paprika
  • 3-4 skiltelės česnako
  • 2 valg. šaukštai aliejaus (rekomenduojama – saulėgrąžų arba alyvuogių)
  • 1 arbat. šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 arbat. šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1 arbat. šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • 2 valg. šaukštai pomidorų pastos
  • 200 ml vandens arba sultinio
  • Druska ir pipirai – pagal skonį
  • Lauro lapas – 1 vnt.
  • Šviežių petražolių arba krapų – patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Vištienos širdeles nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, nuvalykite kraujo likučius, nukirpkite kraujagysles arba riebalus. Jei širdelės didelės, perpjaukite jas per pusę, kad geriau įsigertų prieskoniai ir greičiau iškeptų.
  2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite arba supjaustykite griežinėliais, papriką supjaustykite juostelėmis. Česnaką smulkiai susmulkinkite.
  3. Dideliame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite svogūnus ir apkepkite, kol jie suminkštės ir ims gelsti (apie 3–4 minutes). Sudėkite morkas bei papriką, kepkite dar 2–3 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  4. Suberkite vištienos širdeles. Kepkite ant didesnės ugnies nuolat maišydami, kad širdelės kiek apskrustų ir prarastų rausvumą. Tai truks apie 5 minutes.
  5. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Įberkite saldžiosios paprikos miltelius, džiovintą raudonėlį, čiobrelį, įmeskite lauro lapą bei česnaką. Greitai viską išmaišykite, kad prieskoniai išskleistų aromatą, tačiau stebėkite, kad nesudegtų.
  6. Įmaišykite pomidorų pastą, tada supilkite vandenį arba daržovių/vištienos sultinį. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 35–45 minutes, iki širdelės taps minkštos ir sultingos. Jei reikia – papildomai įpilkite šiek tiek vandens, jei troškinys pernelyg sutirštėja.
  7. Troškinio pabaigoje paragaukite, ar netrūksta druskos, jei norisi daugiau prieskonių – papildomai įberkite. Išimkite lauro lapą ir išjunkite ugnį.
  8. Patiekite karštą, pabarstę šviežiomis krapais ar petražolėmis. Puikiai dera su bulvių koše, virtomis bulvėmis, kruopomis ar šviežia duona.

Naudingi patarimai

Troškinių gamyboje svarbu kantrybė – kuo ilgiau ir lėčiau troškinsite širdeles, tuo jos bus sultingesnės ir minkštesnės. Jei norite išgauti ypatingą skonį, rekomenduojama širdeles trumpai apvirti atskirai (5–10 minučių), nusunkti ir tik tada kepti su daržovėmis – taip pašalinsite gali pasitaikyti kartumą ar specifinį skonį.

Aromatingesniam rezultatui galite pridėti šlakelį balto vyno į troškinį, ypač jei ruošiate daržovių pagrindu. Įdėjus keletą šaukštų grietinės pačioje pabaigoje troškinys įgaus švelnumo bei kreminę konsistenciją.

Prieskonius galite koreguoti pagal mėgstamus skonius – kmynai suteiks lietuviško akcento, rozmarinas – šiuolaikiškumo.

Troškinant neperkraukite indo – širdelėms turi likti vietos pilnai apkepti, tada jos nepavirs į košę.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos širdelių troškinys ypač universalus – galimi įvairūs papildymai ir pritaikymai pagal sezoną bei šeimos skonį. Norint sočiau, į troškinį galima įdėti bulvių, žirnelių, cukinijų ar konservuotų pupelių. Norint lengvesnio patiekalo – rinkitės daugiau daržovių arba lengvą troškintą kopūstą.

Eksperimentuokite su skoniais, papildydami troškinį kaparėliais, alyvuogėmis ar net rozmarinu ir karamelizuotais svogūnais. Šiltuoju metų laiku patiekite troškinį su šviežiomis žolelėmis (bazilikais, čiobreliais), o žiemą gardinkite aštresniais prieskoniais, kad patiekalas šildytų iš vidaus.

Patiekimo idėjos: patiekite širdelių troškinį su bulvių koše, ryžiais, miežinėmis kruopomis ar kvietiniais makaronais. Puikiai dera ir su šviežia, traškia duona, o vakare – drąsiai papildykite naminiu raugintu agurku ar raugintais kopūstais. Tokie garnyrai ne tik sustiprina skonį, bet ir praturtina mitybą skaidulomis.

Šis patiekalas puikiai tinka pietų dėžutei – lengvai pakartotinai pašildomas ir netgi išlaiko dar sodresnį skonį, pabrandintas šaldytuve per naktį. Nesvarbu, ar gaminsite jį kasdieniam stalui, ar pasidalinsite su draugais savaitgalio pietų metu – vištienos širdelių troškinys neabejotinai taps malonia tradicija Jūsų namuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *