Vištienos šlaunelių mėsos marinavimas – tai vienas svarbiausių žingsnių ruošiant sultingus ir aromatingus patiekalus iš vištienos. Renkantis šlauneles, gaunate ne tik ypač minkštą ir sultingą mėsą, bet ir galimybę priderinti norimus skonius, kvapus bei tekstūras. Tinkamai paruošus marinatą ir laikantis kelių esminių taisyklių, nesunkiai paversite paprastą vištieną į gurmanišką skanėstą, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam pietų stalui, tiek ypatingai vakarienei draugų rate. Toliau aptarsime pagrindinius ingredientus, gaminimo eigą, naudingus patarimus bei keletą skanių variacijų, padedančių atrasti naujus skonius ir patiekimo būdus.
Ingredientai
- 800 g vištienos šlaunelių be kaulų (arba su kaulu, jei mėgstate sultingesnį skonį)
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 didelė citrina (sultys ir tarkuota žievelė)
- 3–4 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis maltos rūkytos paprikos (galima naudoti ir paprastą)
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio arba čiobrelio
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis medaus (nebūtina, bet ypatingai pagyvins skonį)
- Pasirinktinai: šlakelis sojų padažo arba garstyčių aštrumui
Gaminimo eiga
- Iš pradžių pasiruoškite vištienos šlauneles. Jeigu šlaunelės su kaulu, galite jas palikti tokiame pavidale (jas bus sultingesnės), tačiau jei norisi greitesnio kepimo ir lengvesnio valgymo, kaulus išimkite. Mėsą nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Paruoškite marinatą – į didesnį dubenį supilkite alyvuogių aliejų, išspauskite citrinos sultis, suberkite citrinos žievelę, trupintą česnaką, rūkytą arba paprastą papriką, raudonėlį / čiobrelį, pipirus, druską, medų ir pasirinktus papildomus ingredientus (pvz., sojų padažą ar garstyčias). Viską gerai išmaišykite, kol gausite vientisą marinatą.
- Vištienos šlauneles dėkite į marinatą, kruopščiai apvoliokite, kad kiekviena kepsnelė būtų tolygiai padengta prieskoniais ir aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele arba uždarykite sandariame maišelyje.
- Palikite marinuotis šaldytuve bent 2 valandoms, o geriausia – 6–12 valandų. Ilgesnis laikas užtikrins gilesnį skonį ir minkštesnę mėsą. Jeigu labai skubate, pažeisti nepavyks ir po pusvalandžio, bet rezultatas bus kiek mažiau intensyvus.
- Išimkite šlauneles iš šaldytuvo likus maždaug 15 minučių iki kepimo, kad mėsa šiek tiek sušiltų kambario temperatūroje. Taip ji iškeps tolygiau.
- Kepkite pasirinktame būde: karštame grilyje, orkaitėje 200 °C temperatūroje arba keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kiekvienai pusei pakanka apie 6–8 minučių, kol atsiras skani auksinė plutelė, o vidus išliks sultingas. Jei duodi mikroskopinių mėsos pjaustymų, įsitikinkite, kad sultys skaidrios, o ne rausvos.
- Patiekite karštas arba kambario temperatūros – kaip tik norisi!
Naudingi patarimai
Marinuojant vištienos šlauneles būtina rinktis šviežią mėsą ir naudoti pakankamai rūgšties (citrina, actas, jogurtas ar varškė), nes tai padeda suminkštinti mėsos struktūrą, ją pagardinti. Marinuojant minėtą laiką galima pailginti iki paros, bet nepatartina laikyti ilgiau, nes rūgštis gali pradėti „virti“ mėsą ir pasikeis tekstūra. Prie vištienos puikiai dera ne tik česnakas ar raudonėlis, bet ir bazilikas, provansiški prieskoniai, kmynai, šviežios žolelės ar net šlakelis medaus ar uogienės. Jei neturite laiko, naudokite marinavimo maišelius – uždėjimas ir nuėmimas užtrunka minutes, o marinatas tolygiai pasiskirsto. Kepti galima ir ant grilio: taip išgausite stipresnį dūmo aromatą. Nepamirškite prieš kepant mėsos šiek tiek nusausinti ir nenaudoti per daug marinato; dėl to nesusidarys traški plutelė. Svarbu ir neperkepti – šlaunelės išliks minkštos ir sultingos. Marinuotas šlauneles galima kepti net ir po kelių dienų – pasiruoškite didesnį kiekį ir dalį užšaldykite ateities pietums!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos šlaunelių marinatą visiškai galima pritaikyti prie savo skonio. Norite Viduržemio jūros skonio? Dėkite šiek tiek fetos, alyvuogių aliejaus, šviežios raudonos paprikos ir rozmarino. Azijos virtuvės mėgėjams siūloma į marinatą įmaišyti sojų padažo, imbiero, sezamo sėklų ir truputį čili. Jeigu mėgstate lietuviškesnį aromatą – naudokite naminį obuolių actą, džiovintas arba šviežias petražoles (drauge su kmynais ar garstyčių grūdeliais). Kiekviena variacija gali būti papildyta sezoninėmis daržovėmis: kepkite šlauneles kartu ant skardos aplink padėję bulvių skilteles, cukiniją, morkas. Marinuotos šlaunelės puikiai dera ir ant iešmelių, kartu su svogūnais ar vyšniniais pomidorais – tokie šašlykai nepaliks abejingų. Patiekite karštas su mėgstamomis daržovėmis, šviežių salotų dubeniu, ryžiais ar grikių gardėsiu. Jei liko, plėšytą mėsą dėkite į sumuštinius ar tortilijas – turėsite puikų užkandį ar pietus kitai dienai! Svarbiausia – išdrįskite eksperimentuoti ir atrasite būtent jums labiausiai tinkantį skonį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.