Vištienos su špinatais receptas sultingiems ir lengviems pietums

Vištienos su špinatais receptas sultingiems ir lengviems pietums

Vištiena su špinatais – tai universalus, lengvai paruošiamas ir sveikas patiekalas, kuris pasižymi subalansuotu skoniu bei maistine verte. Šis receptas dažnai pasirenkamas tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi pradžiuginti šeimą ar svečius. Kruopščiai paruošta vištiena tampa sultinga ir aromatinga, o špinatai suteikia gaivumo, spalvos bei papildomų vitaminų. Šis patiekalas puikiai dera su ryžiais, bulvių koše ar makaronais, todėl jį galima pritaikyti pagal turimą laiką ir produktus. Vištiena su špinatais populiari daugelyje pasaulio virtuvių: ji gaminama tiek itališku, tiek Vidurio Rytų ar net Azijos stiliumi, tačiau pagrindas išlieka tas pats – sultinga vištiena ir švieži špinatai. Toliau rasite išsamią informaciją apie ingredientus, žingsnis po žingsnio gaminimo eigą, naudingus patarimus ir patiekalo variacijas, kad vištiena su špinatais pavyktų nepriekaištingai kiekvienam!

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo)
  • 200 g šviežių špinatų (galima keisti ir šaldytais)
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 200 ml grietinėlės (35% riebumo geresniam skoniui)
  • 1 svogūnas
  • 2 valg. šaukštai alyvuogių arba kitokio augalinio aliejaus
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, grano padano arba lietuviško kietojo sūrio)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 arbat. šaukštelis džiovintų žolelių (pvz., raudonėlis arba bazilikas, nebūtina)
  • Keli šviežio citrinos griežinėliai (patiekimui, nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos paruošimas. Vištienos filė išplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais arba juostelėmis, kad jie greičiau ir tolygiai iškeptų. Pagardinkite druska, pipirais bei pasirinktomis žolelėmis. Jei turite laiko, galite mėsą palikti marinuotis 15–20 min. šaldytuve, kad ji būtų dar sultingesnė.
  2. Pirmasis kepimas. Didelėje keptuvėje ar giliauje troškintuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite vištienos gabalėlius ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 3–5 min., kol apskrus ir iš visų pusių taps lengvai auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  3. Daržovių paruošimas. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie 2–3 min., kol taps permatomas. Tuomet sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas, bet nepradės degti.
  4. Špinatų troškinimas. Į keptuvę suberkite nuplautus ir nusausintus šviežius špinatus (jei naudojate šaldytus – juos prieš tai atitirpinkite ir nuspauskite skystį). Maišykite, kol špinatai suminkštės ir jų tūris sumažės beveik perpus, o padažas pradės dailiai žaliuoti.
  5. Vištienos ir grietinėlės sujungimas. Į keptuvę su špinatais ir daržovėmis atgal sudėkite apkeptą vištieną. Užpilkite viską grietinėle ir gerai išmaišykite. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 8–10 min., kol vištiena pilnai iškeps, o padažas šiek tiek sutirštės.
  6. Galutinis akcentas. Pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, įmaišykite arba leiskite jam ištirpti padažo paviršiuje. Ragaukite – jei reikia, dar pagardinkite druska, pipirais arba citrinos sultimis gaivumui.
  7. Patiekimas. Vištiena su špinatais geriausiai tinka patiekti ką tik paruošta, kartu su ryžiais, bulvių ar bulvių koše, makaronais arba skrudinta duonele. Skonio sodrumui galima patiekti su šviežiais citrinos griežinėliais ar pabarstyti papildomai sūriu.

Naudingi patarimai

Norint, kad vištiena su špinatais visada pavyktų, verta atsižvelgti į kelis paprastus, tačiau svarbius patarimus. Vištienos filė geriausiai išlaiko sultingumą, kai kepama sparčiai, ant gerai įkaitintos keptuvės, o paskui trumpai patroškinama – taip išvengiama perkepimo ir sausumo. Jei patinka sodresnis padažas, galite įdėti šaukštą natūralaus jogurto arba šiek tiek maskarponės sūrio baigiant gaminimo procesą. Naudojant šaldytus špinatus, labai svarbu gerai nusunkti visą vandens perteklių, kad padažas nebūtų per skystas ar blankaus skonio. Visada tikrinkite vištienos iškepimą – gabaliukus galite perpjauti ir įsitikinti, jog vidus nebėra rausvas. Patiekale puikiai dera ir kiti žalumynai – galite įmaišyti rukolos, kale arba šiek tiek baziliko dėl papildomo aromato. Norint pagaminti liesesnę versiją, grietinėlę galite keisti mažiau riebiu pienu ar net augaliniu pienu (pvz., avižiniu, sojos), tačiau padažo tekstūra bus ne tokia tiršta.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištiena su špinatais yra ne tik gardus, bet ir lankstus patiekalas, kurio variacijos priklauso nuo jūsų mėgstamų ingredientų ir sezoniškumo. Italų virtuvės įkvėptai versijai įdėkite džiovintų pomidorų, o vietoj dalies grietinėlės naudokite šiek tiek pomidorų padažo arba pestos. Jei norisi daugiau baltymų, galite papildomai pridėti virtų avinžirnių, o aštrumui – šiek tiek aitriosios paprikos. Azijietiškame variante vietoje sūrio naudokite kokosų pieną, imbierą, sojos padažą, o špinatus maišykite su baby bok choy arba žaliomis pupelėmis. Veganiškai interpretacijai vištieną pakeiskite tofu ar sojos gabalėliais, grietinėlę – veganiška alternatyva, o sūrį – maistinėmis mielėmis. Patiekalą papildomai galite papuošti šviežiomis žolelėmis (petražolėmis, krapais, kalendra), griežinėliuose arba smulkiau supjaustytais sultenėmis, praturtinti graikiniais riešutais ar paskrudintais migdolais. Patiekite ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir įdarykite vištienos mišinį į tortilijas, lėkštelėje šalia trapios duonelės, ar net kaip sotią įdarų dalį omletui ar lazanjai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *