Vištienos troškinio su bulvėmis receptas šeimos vakarienei

Vištienos troškinio su bulvėmis receptas šeimos vakarienei

Vištienos troškinys su bulvėmis – tai vienas populiariausių ir universaliausių patiekalų lietuviškoje virtuvėje, kuris sušildo namus jaukiu aromatu ir skoniu. Šis patiekalas siejamas su šeimos vakariene, rudens ar žiemos savaitgaliais, kai norisi kažko sotaus, šildančio bei paprasto gaminti, bet įspūdingo skonio. Vištienos troškinys su bulvėmis patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, nes tai derinys, kuris niekada nepabosta: sultinga vištiena, suminkštėjusios bulvės ir gardus daržovių padažas. Straipsnyje plačiau papasakosiu, ką reiškia šis patiekalas, kaip jį ruošti, pateiksiu tikslias proporcijas bei patarimus sėkmingam gaminimui. Taip pat pasiūlysiu įdomių variacijų ir idėjų, kaip šį troškinį patiekti kitaip.

Ingredientai

  • 600–800 g vištienos (geriausiai tinka šlaunelės be kaulo, bet galima naudoti ir krūtinėlę ar blauzdeles)
  • 800 g bulvių
  • 2 morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 didelis raudonas paprikas (nebūtina, bet pagyvina skonį ir spalvą)
  • 1–2 salierų stiebai (nebūtina, bet suteikia daugiau aromato)
  • 2–3 lauro lapai
  • 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
  • 0,5 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
  • Kelis grūdus juodųjų pipirų arba malto pipiro pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
  • 1 litras vandens arba lengvo sultinio (vištienos ar daržovių)
  • Keli šlakeliai aliejaus kepimui (pvz., saulėgrąžų ar alyvuogių)
  • Šviežios žolelės patiekimui: krapai, petražolės arba laiškiniai svogūnai

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite ingredientus: Vištieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Bulves nulupkite ir supjaustykite didesniais gabalėliais (kad netroškintų iki košės). Morkas supjaustykite griežinėliais arba stambesniais šiaudeliais. Svogūną susmulkinkite, česnaką – susmulkinkite ar sutrinkite į piurė. Papriką ir salierą (jei naudojate) supjaustykite norimos formos gabalėliais.
  2. Apkepti vištieną: Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite vištienos gabaliukus ir apkepinkite ant vidutinės-kaitros iš visų pusių, kol vištiena šiek tiek apskrus (apie 5–7 min.). Kuo geriau apskrudinsite vištieną, tuo sodresnis bus galutinis troškinio skonis. Apkepinę vištieną, perkelkite ją į dubenėlį.
  3. Paruoškite daržoves: Į tą patį puodą, kuriame kepė vištiena, suberkite svogūnus ir kepkite maišydami 2–3 minutes, kol suminkštės. Sudėkite morkas, papriką, salierus (jei naudojate), kepkite dar 3–4 minutes. Įdėkite česnaką, maišykite dar minutę.
  4. Sujunkite ingredientus: Į keptuvę grąžinkite vištieną, suberkite bulves. Įdėkite pomidorų pastos ir saldžiosios paprikos miltelių, užberkite druskos, pipirų, sudėkite lauro lapus. Viską supilkite karštu vandeniu arba sultiniu, kad apsemtų ingredientus apie 1–2 cm virš.
  5. Troškinkite: Troškinkite ant vidutinės kaitros uždengę puodą apie 30–40 minučių. Tikrinkite bulves – jos turi tapti minkštos, bet neištižti. Jei reikia, papildomai užpilkite šiek tiek vandens troškinio eigai (kad viskas neprikeptų ir neišgaruotų per greitai).
  6. Koreguokite skonį: Pabaigoje paragaukite ir, jei trūksta, pridėkite daugiau druskos ar pipirų. Nuimkite nuo kaitros, išimkite lauro lapus.
  7. Patiekimas: Troškinį patiekite karštą, apibarstę smulkintomis petražolėmis, krapais ar laiškiniais svogūnais. Galite šalia patiekti riekelę naminės duonos ar raugintos daržovės, kad būtų dar autentiškiau.

Naudingi patarimai

Ruošiant vištienos troškinį su bulvėmis, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių niuansų, kad rezultatas džiugintų ir akį, ir gomurį. Visų pirma, rekomenduoju rinktis sultingesnes vištienos dalis – šlauneles arba blauzdeles. Nors troškinį galima gaminti ir su krūtinėle, būtent šlaunelių ar blauzdelių mėsa neišsausėja ir išlieka sultinga, o kartu suteikia daugiau skonio padažui. Bulves pravartu rinktis tokias, kurios troškindamos neištyžta – pirmenybę teikite raudonosioms arba universalioms rūšims (pvz., „Vineta“, „Laura“).

Daržovių kiekį ir sudėtį galite šiek tiek keisti pagal sezoną ar savo pomėgius: žiemą tiks daugiau šakninių daržovių, vasarą – pridėkite žaliųjų žirnelių ar ankštinių pupelių. Jei mėgstate tirštesnį troškinį, galite dalį bulvių sugrūsti pabaigoje – taip padažas bus sodresnis ir kreminis. Skoniui gylio suteikia prieskoniai: be lauro lapo, galite įdėti truputį rūkytos ar aštriosios paprikos miltelių, muskato ar čiobrelio. Venkite ilgai virinti ant stiprios ugnies – troškiniai mėgsta lėtą ir švelnią kaitrą; skoniai susilieja, mėsa tampa minkšta, bulvės sugeria padažo aromatus.

Jei troškinys atrodo per tirštas, galite įpilti papildomo vandens ar sultinio net ir gaminant pabaigoje. Ruošdami didesnį kiekį, proporcijas atitinkamai dauginkite, bet nepamirškite pakoreguoti druskos ir prieskonių kiekio. Šis troškinys ypač gardus, jei paliksite per naktį „subręsti“ – kitą dieną skoniai bus dar labiau susimaišę.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos troškinys su bulvėmis yra puikus pagrindas įvairioms improvizacijoms pagal metų laikus, produktų turimą kiekį ar net sveikesnės mitybos poreikius. Jei norite troškinį pagaminti be bulvių, jas galite pakeisti saldžiąja bulve (batatu), moliūgu ar net soromis, kurios subers troškiniui švelnumo. Norint daugiau spalvų ir vitaminų, pridėkite žaliųjų žirnelių, brokolių ar net špinatų – į juos įmaišykite likus 5 minutėms iki troškinio pabaigos.

Kartais į šį patiekalą dedama ir pupelių ar avinžirnių, kurie padidina maistingumą ir sotumą. Jei mėgstate aštriau – dėkite aštriosios paprikos arba čili, taip pat šlakelį citrinos sulčių šviežumui. Norint prabangesnio skonio, įpilkite šlakelį baltojo vyno, kurį užvirkite kartu su daržovėmis prieš dedant vištieną ir bulves.

Norint patiekalą pateikti kitaip, galite ruošti jį individualiose keraminėse formelėse ir patiekti kiekvienam šeimos nariui atskirai – tai džiugina tiek akis, tiek skonio receptorius. Troškinys puikiai dera su raugintomis ar šviežiomis daržovėmis, žaliomis salotomis arba, tradiciškai, su riekute šviežiai keptos naminės duonos. Jei lieka troškinio kitai dienai, jis drąsiai gali tapti šildančiais pietumis darbe ar greita vakariene be papildomų rūpesčių.

Vištienos troškinys su bulvėmis – ne tik komforto maistas, bet ir universalus receptas, kurio dėka galite kūrybiškai išbandyti skirtingus ingredientus, pabrėžti jį šeimos ar draugų stalui ir, svarbiausia, visada turėti šiltą, jaukų ir sočią vakarienę vos iš kelių paprastų produktų. Išbandykite šį receptą, dalinkitės idėjomis ir leiskite virtuvėje pasireikšti kūrybiškumui!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *