Zrazai – tai tradicinis Vidurio ir Rytų Europos patiekalas, kurio pagrindas yra plonai išmuštos mėsos pjausnys, užpildytas įvairiais ingredientais ir suvyniotas į ritinėlį. Vienas iš populiariausių variantų yra zrazai su grybais. Šis sočių ir sodraus skonio patiekalas puikiai tinka šventinei vakarienei ar šeimos susibūrimui. Grybų ir mėsos derinys suteikia patiekalui unikalų aromatą ir išskirtinį skonį, todėl žada, kad kiekvienas kąsnis bus tikras malonumas.
Ingredientai
- 600 g jautienos filė
- 300 g šviežių grybų (pvz., pievagrybių ar voveraičių)
- 1 vidutinis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 g smulkiai tarkuoto sūrio (pvz., parmezano ar gruyère)
- 1 šaukštas sviesto
- 1 kiaušinis
- 100 g džiūvėsių
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1 šaukštelis šviežių, smulkiai pjaustytų, petražolių
- 200 ml vandens arba jautienos sultinio
- 1 lauro lapas
Gaminimo eiga
- Išplaukite ir nusausinkite jautienos filė, tada pjaustykite ją plonais gabaliukais per skersai. Kiekvieną gabalėlį švelniai išmuškite, kad būtų apie 0,5 cm storio.
- Sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite grybus. Svogūną susmulkinkite, o česnaką smulkiai pjaustykite.
- Kepimo keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Įdėkite svogūną ir kepkite, kol taps permatomas. Tuomet pridėkite česnaką ir grybus. Kepkite, kol grybai suminkštės ir skystis išgaruos.
- Grybų mišiniui atvėsus, sumaišykite jį su tarkuotu sūriu ir petražolėmis. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Mišinį atidėkite į šoną.
- Įdėkite po šaukštelį grybinės įdaro ant kiekvieno mėsos gabalėlio. Atsargiai suvyniokite mėsos riekelę į ritinėlį ir užfiksuokite dantų krapštukais arba siūlu.
- Paimkite dubenį, plaktą kiaušinį sumaišykite su trupučiu druskos. Kitame dubenyje turėkite džiūvėsius.
- Kiekvieną vyniotinį pamirkykite į kiaušinio plakinį ir juos apvoliokite džiūvėsiuose.
- Įkaitinkite keptuvę su sviestu ir dar šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite suvyniotus zrazus, kol jie gražiai apskrus iš visų pusių.
- Perkelkite apskrudusius zrazus į kepimo formą, užpilkite vandeniu arba sultiniu, pridėkite lauro lapą ir uždenkite folija. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
- Patiekite karštus, su mėgiamomis daržovėmis ar bulvių koše.
Naudingi patarimai
Zrazai su grybais gali būti paruošti iš skirtingų mėsos rūšių, tokių kaip kiauliena ar kalakutiena, priklausomai nuo jūsų skonio ir pageidavimų. Svarbu naudoti šviežius grybus, nes jie suteiks patiekalui intensyvų skonio profilį. Kepant įdarą, įsitikinkite, kad visas skystis išgaravo, kad mėsos vyniotinio vidus nebūtų per daug vandeningas.
Pjaustant ir mušant mėsą, stenkite daryti tai atsargiai, kad mėsos gabalėliai nebūtų pažeisti – tai leis suteikti tvirtą formą, kai juos vyniosite. Nepamirškite pašalinti dantų krapštukus ar siūlą prieš patiekiant patiekalą, kad išvengtumėte netikėtų staigmenų valgant.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Skirtingose šalyse ir regionuose zrazai gali būti gaminami su skirtingais įdarais. Galite išbandyti daržovių, tokių kaip paprika ar špinatai, pridedant prieskonių mišinį, kad suteiktumėte egzotiškesnį skonį. Jei norite suteikti zrazų patiekalui papildomo gaivumo, galima juos patiekti su citrinos skiltelėmis arba šviežių žolelių padažu.
Zrazai puikiai dera su bulvių koše, skrudintomis daržovėmis, arba, jei norite, su makaronais ir kreminiu padažu. Taipogi, galite pasiūlyti įvairias padažų alternatyvas, tokių kaip grietinėlės ir grybų padažas, kuris dar labiau pabrėš jaučiamą grybių įdarą. Patiekite su skaniu raudonuoju vynu, kuris puikiai papildys šio patiekalo skonines natas.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.