Vištienos troškinio receptas orkaitėje su daržovėmis

Vištienos troškinio receptas orkaitėje su daržovėmis

Vištienos tušonkė orkaitėje – tai vienas populiariausių lietuviškos virtuvės patiekalų, kuriame susijungia paprastumas, sotumas ir naminis skonis. Šis patiekalas puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam stalui, nes gaminamas gana lengvai, produktai prieinami ir nebrangūs, o rezultatas – sultinga, kvapni ir subtiliai gaivi mėsiška troškinio alternatyva. Orkaitėje kepta vištienos tušonkė ypač vilioja tuo, kad visos sudedamosios dalys susijungia bendrame skonyje, daržovės tampa minkštos ir sultingos, o vištiena – švelni ir aromatinga. Toks patiekalas be papildomų pastangų pamaitins visą šeimą ir nudžiugins rankų darbo šiluma. Šiame straipsnyje ne tik išsamiai paaiškinsime, ką reiškia vištienos tušonkė orkaitėje, bet ir kaip ją pasigaminti skaniausiai, pateiksime ingredientų sąrašą, žingsnis po žingsnio gaminimo eigą, naudingus patarimus ir variacijas bei patiekimo idėjas, kad kiekvienas rastų sau tobulą variantą.

Ingredientai

  • 1–1,5 kg vištienos gabalėlių (tinka šlaunelės, blauzdelės, kumpeliai ar mišrus rinkiny)
  • 3–4 didelės bulvės
  • 2 morkos
  • 1–2 svogūnai
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 saliero stiebas (nebūtina, bet suteikia papildomo aromato)
  • 1 raudonoji paprika (pagal skonį)
  • 1–2 lauro lapai
  • 1–2 arb. šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 1–2 šaukštai aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
  • 200–300 ml sultinio arba vandens
  • Keli šakelės šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelio, petražolių, krapų)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite ingredientus: Vištienos gabaliukus, jei reikia, nuplaukite ir nusausinkite. Bulves ir morkas nulupkite, supjaustykite stambiais gabaliukais. Svogūnus susmulkinkite pusžiedžiais, česnaką – griežinėliais arba smulkiai. Salierą ir papriką supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Apkepkite vištieną: Keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir greitai apkepkite vištienos gabaliukus iš abiejų pusių, kol jie lengvai apskrus. Tai suteiks papildomo skonio ir padės išlaikyti sultingumą. Apkeptus gabaliukus išdėliokite troškinimo indo ar gilesnės kepimo formos dugne.
  3. Paruoškite daržoves: Į tą pačią keptuvę (jei pageidaujate intensyvesnio skonio) galite trumpai pakepinti svogūnus, morkas, salierą ir česnaką. Tai nėra būtina, tačiau daržovės taps saldesnės ir aromatingesnės. Po to daržoves sumaišykite su bulvėmis ir paprika.
  4. Sukraukite viską į kepimo indą: Ant vištienos sudėkite visą daržovių mišinį. Pabarstykite paprikos milteliais, rausvąja paprika ir mėgstamomis žolelėmis, berkite druskos ir pipirų, uždėkite lauro lapus.
  5. Užpilkite skysčiu: Įpilkite sultinio arba vandens – jis turi apsemti ingredientus apie pusę aukščio, nereikėtų skandinti iki viršaus, nes kepant išsiskirs papildomų sulčių.
  6. Kepkite orkaitėje: Kepimo indą uždenkite dangčiu arba folija. Orkaitę įkaitinkite iki 170–180 °C. Kepkite apie 1,5–2 valandas. Per tą laiką vištiena suminkštėja, o visos skonio natos susilieja.
  7. Dekoravimas ir patiekimas: Iškepusį patiekalą pagal pageidavimą pabarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Patiekite karštą.

Naudingi patarimai

Vištienos tušonkę orkaitėje galite gaminti su bet kokio tipo vištiena, tačiau kaulėti gabaliukai (šlaunelės ar kumpeliai) suteikia daugiau skonio ir išlieka sultingesni nei filė. Svarbu iš pradžių apskrudinti vištieną, nes tai sukuria ypatingą skonio gilumą.

Nepersistenkite su vandens ar sultinio kiekiu – daržovės pakankamai daug sulčių išskiria kepimo metu, todėl jei norite tirštesnės tušonkės, pilkite mažiau, jei mėgstate sriubinį variantą – daugiau.

Prieskonius koreguokite pagal savo skonį. Drąsiai naudokite rozmariną, mairūną, baziliką ar net lašą aštrumo su kajeno pipirais. Česnako galite dėti daugiau, jei mėgstate ryškų skonį.

Jei neturite tinkamo kepimo indo su dangčiu, galite barelį uždengti folija – svarbu, kad kepimo metu neišgaruotų visas skystis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinė vištienos tušonkė orkaitėje puikiai tinka eksperimentams. Daržoves rinkitės pagal namuose esančius likučius – galima naudoti žiedinius ar romaninius kopūstus, žirnelius, cukinijas. Didesniam sotumui kartais dedamos net pupelės ar perlinių kruopų, jei mėgstate sodresnius troškinius. Norint ypatingo saldumo, įpilkite šlakelį obuolių sulčių arba įdėkite kelis džiovintus abrikosus.

Patiekdami tušonkę galite papuošti šviežiomis žolelėmis, žaliosiomis alyvuogėmis arba net trupučiu varškės ar fetos sūrio. Prie šio patiekalo ypač tinka rauginti agurkėliai, šviežios salotos ar juoda duona. Jei norisi išskirtinio pateikimo vakaro svečiams, tušonkę galite kepti nedideliuose individualiuose kokotiniuose.

Tušonkę galima ir prieš pat kepimą pagardinti mėgstamu padažu – pomidorų tyrė, grūdėtos garstyčios ar net trupučiu sojų padažo suteiks naujų skonio niuansų. Jei norite paversti šį patiekalą ypatingai šventišku – naudokite šampinjonus ar kitus mėgstamus grybus, kurie puikiai „draugauja“ su vištiena ir daržovėmis.

Šaltojo sezono metu šis patiekalas ypač dera su šiltomis avižinėmis, bulvių ar morkų košėmis, o vasarą – su lengvais žaliųjų lapų salotų mišiniais. Svarbiausia – nebijokite keisti ir derinti skonius pagal savo šeimos pomėgius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *