Vištienos troškinys su ryžiais – tai vienas universaliausių, sočiausių ir džiaugsmingų šeimos pietų patiekalų, kuris džiugina ir šaltuoju metų laiku, ir karštomis vasaros dienomis. Šio troškinio populiarumą lemia paprastumas, sotumas bei galimybė lengvai keisti ingredientus pagal turimus maisto produktus ar norimus skonius. Vištienos troškinys su ryžiais dažnai gaminamas tiek kasdieniams pietums ar vakarienei, tiek ir didesnėms šeimų šventėms, nes patiekalas ne tik greitai pagaminamas, bet ir nesunkiai maitinantis daugiau žmonių. Tai universali, subalansuota ir maistinga vakarienė, puikiai tinkanti ir vaikams, ir suaugusiesiems. Jame dera sultinga vištiena, aromatingos daržovės bei purus ryžiai – viskas viename puode, kad būtų mažiau rūpesčių ir daugiau laiko mėgautis jaukumu.
Ingredientai- 600 g vištienos šlaunelių be kaulo ir odos (arba vištienos filė)
- 1,5 šaukštai alyvuogių ar kito neutralaus aliejaus
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 morkos
- 1 raudona saldžioji paprika
- 3-4 česnako skiltelės
- 200 g ilgagrūdžių ryžių
- 700 ml vištienos sultinio (arba vandens su sultinio kubeliu)
- 2 šaukštai pomidorų pastos arba 200 g konservuotų pomidorų be žievės
- 1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Druskos pagal skonį
- Šviežių petražolių ar krapų puošimui
Gaminimo eiga-
Vištieną nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, apiberkite dalimi druskos ir pipirų.
-
Į didelį puodą ar gilų troškintuvą įpilkite aliejaus ir gerai įkaitinkite. Sudėkite vištieną ir ant didelės ugnies kepkite, kol gražiai apskrus iš visų pusių (apie 6-8 min.). Išimkite vištieną į atskirą indą – tai padės išsaugoti mėsos sultingumą ir papildomą skonį patiekalui.
-
Į tą patį puodą suberkite smulkintą svogūną, kepkite apie 2-3 minutes, kol suminkštės. Sudėkite tarkuotas ar pjaustytas morkas bei supjaustytą papriką. Kepkite viską kartu dar apie 3-4 minutes, kol daržovės suminkštės ir ims skleistis aromatas.
-
Į puodą įdėkite smulkintą česnaką ir trumpai apkepkite, kol pasklis kvapas – neperkepkite, kad nesudegtų ir netaptų kartus.
-
Suberkite ryžius, trumpai pamaišykite kartu su daržovėmis – taip šiek tiek prisigers skonių, taps birūs.
-
Sudėkite atgal vištienos gabalėlius, supilkite pomidorų pastą (arba smulkintus konservuotus pomidorus), įberkite saldžiosios paprikos miltelius, likusius prieskonius.
-
Supilkite karštą vištienos sultinį, viską atsargiai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir leiskite troškintis ant nedidelės ugnies apie 25–30 minučių, kol ryžiai suminkštės, o sultinys beveik susigers. Vištiena per tą laiką taps minkšta ir aromatinga.
-
Nukelkite nuo ugnies, prireikus dar pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite pastovėti uždengus 5-10 minučių – taip visi skoniai „susidraugaus“, ryžiai taps dar puresni.
-
Patiekite pabarstę šviežiomis smulkintomis petražolėmis ar krapais. Skanaus!
Naudingi patarimai
- Vištieną nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, apiberkite dalimi druskos ir pipirų.
- Į didelį puodą ar gilų troškintuvą įpilkite aliejaus ir gerai įkaitinkite. Sudėkite vištieną ir ant didelės ugnies kepkite, kol gražiai apskrus iš visų pusių (apie 6-8 min.). Išimkite vištieną į atskirą indą – tai padės išsaugoti mėsos sultingumą ir papildomą skonį patiekalui.
- Į tą patį puodą suberkite smulkintą svogūną, kepkite apie 2-3 minutes, kol suminkštės. Sudėkite tarkuotas ar pjaustytas morkas bei supjaustytą papriką. Kepkite viską kartu dar apie 3-4 minutes, kol daržovės suminkštės ir ims skleistis aromatas.
- Į puodą įdėkite smulkintą česnaką ir trumpai apkepkite, kol pasklis kvapas – neperkepkite, kad nesudegtų ir netaptų kartus.
- Suberkite ryžius, trumpai pamaišykite kartu su daržovėmis – taip šiek tiek prisigers skonių, taps birūs.
- Sudėkite atgal vištienos gabalėlius, supilkite pomidorų pastą (arba smulkintus konservuotus pomidorus), įberkite saldžiosios paprikos miltelius, likusius prieskonius.
- Supilkite karštą vištienos sultinį, viską atsargiai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir leiskite troškintis ant nedidelės ugnies apie 25–30 minučių, kol ryžiai suminkštės, o sultinys beveik susigers. Vištiena per tą laiką taps minkšta ir aromatinga.
- Nukelkite nuo ugnies, prireikus dar pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite pastovėti uždengus 5-10 minučių – taip visi skoniai „susidraugaus“, ryžiai taps dar puresni.
- Patiekite pabarstę šviežiomis smulkintomis petražolėmis ar krapais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Norint pagaminti ryškų ir kvapnų vištienos troškinį su ryžiais, nepamirškite keleto pagrindinių gudrybių. Pirmiausia, vištieną visada trumpai apkepkite prieš troškindami – tai išryškins mėsos skonį ir ji išliks sultinga. Daržovių kepimas prieš pilant skystį taip pat labai svarbus – tai suteikia troškiniui sodrumo ir pilnesnį skonį. Pasirūpinkite, kad puode ar keptuvėje skysčio būtų pakankamai, jog ryžiai neišdžiūtų, bet ir nepervirtų į košę.
Ryžius prieš gaminimą galite perplauti keliais vandenimis, kad jie neprikibtų, būtų birūs ir nesuliptų. Jeigu mėgstate stipresnį skonį, galite įberti žiupsnelį aitriojo pipiro, dėti mėgstamų žolelių (čiobrelių, rozmarino), o į sultinį – lauro lapų ar tris-dvi riekeles citrinos aromatui suteikti.
Patiekalo likučius galima laikyti šaldytuve iki 2–3 dienų, pašildant viskas išlieka minkšta ir gardu.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos troškinys su ryžiais – labai lankstus patiekalas. Norėdami paįvairinti skonį ar prisitaikyti prie namuose turimų produktų, galite eksperimentuoti tiek su daržovėmis, tiek su prieskoniais.
Daržovių variacijos: prie patiekalo puikiai dera šaldyti žirneliai, kukurūzai, cukinija, baklažanas ar net špinatai – juos dėkite pačioje gaminimo pabaigoje, kad neprarastų spalvos bei traškumo.
Vištieną drąsiai keiskite kalakutiena, jei norite dar liesesnės mėsos. Iš vegetariškų variacijų – vietoje vištienos naudokite avinžirnius ar keptus tofu kubelius.
Pagardinkite indišku kariu ar šafranu, jei norite kitoniško aromato.
Patiekimo idėjos: patiekite su graikišku jogurtu, natūraliu jogurto padažu be priedų arba užspauskite šiek tiek citrinos sulčių – tai pagyvins ir atgaivins patiekalą. Taip pat galite apibarstyti trintais ar tarkuotais sūriais, jei mėgstate sodresnį skonį.
Vištienos troškinys su ryžiais – puikus pasirinkimas kasdienai, kai norisi šilto, sotaus ir maistingo maisto be didelių pastangų. Pagaminimas nesudėtingas, o rezultatas džiugins ir vaikus, ir suaugusius. Leiskite sau improvizuoti – šis receptas tam itin palankus!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.