Troškintų vištienos kepenėlių receptas su daržovėmis

Troškintų vištienos kepenėlių receptas su daržovėmis

Troškintos vištienos kepenėlės – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, vertinamas už savo švelnumą, paprastą paruošimą ir maistingumą. Kepenėlės pasižymi sodriu, šiek tiek saldžiu skoniu, todėl puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, prieskoniais bei padažais. Tai – greitas, maistingas ir šiltas patiekalas vakarienei ar savaitgalio pietums, kuris patiks tiek kepenėlių mėgėjams, tiek visai šeimai. Net jei anksčiau nebandėte troškinti kepenėlių, ši patikima ir išbandyta instrukcija padės žingsnis po žingsnio pagaminti sultingą, pilnavertį patiekalą.

Ingredientai

  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 2 morkos
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai aliejaus (arba sviesto)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 1 šaukštas pomidorų pastos (neprivaloma)
  • 200 ml vandens arba jautrio sultinio
  • 1 lauro lapas
  • Šviežių petražolių ar krapų papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Kepenėles gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, kruopščiai nuimkite plėveles ir, jei reikia, kremzles. Kepenėles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite griežinėliais.
  3. Didelėje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų arba sviestą. Sudėkite supjaustytus svogūnus, kepkite 2–3 minutes, kol jie suminkštės ir taps permatomi.
  4. Pridėkite morkas ir kepkite dar 3–4 minutes, kol šiek tiek suminkštės.
  5. Įdėkite vištienos kepenėles, padidinkite kaitrą ir apkepkite iš abiejų pusių po 2–3 minutes – jos turi šiek tiek parusti (tai padės išlaikyti vidinį sultingumą).
  6. Sudėkite susmulkintą česnaką, pomidorų pastą (jei naudojate), čiobrelius, lauro lapą, druską ir pipirus. Kruopščiai išmaišykite, sumažinkite kaitrą iki vidutinės–silpnos ugnies.
  7. Užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad tik vos apsemtų turinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 15–20 minučių, retkarčiais pamaišydami.
  8. Baigus troškinti, išimkite lauro lapą. Paragaukite, jei reikia – papildomai pasūdykite arba pagardinkite pipirais.
  9. Patiekite karštas. Pabarstykite šviežiomis petražolėmis arba krapais.

Naudingi patarimai

Vištienos kepenėlės geriausiai tinka šviežios – šaldytos kepenėlės prieš gaminimą turėtų būti visiškai atitirpintos ir nusausintos, kad išlaikytų tekstūrą. Prieš apkeptant kepenėles būtina gerai įkaitinti keptuvę – tai padės išlaikyti jų sultingumą ir išvengti permirkimo. Nepersistenkite su troškinimo laiku – pakanka 15–20 minučių, kad kepenėlės išliktų minkštos ir neperkeptos. Morkos ir svogūnai suteiks natūralaus saldumo, subalansuodami kepenėlių skonį. Jei norite tirštesnio troškinio, paskutines 5 minutes leiskite sultims šiek tiek nugaruoti be dangčio.

Pagardindami pomidorų pasta ar šlakeliu baltos sausos vyno, suteiksite troškiniui ypatingo aromato. Čiobreliai ir lauro lapas pabrėš patiekalo namuose kuriamą jaukumą, o smulkinti krapai ar petražolės puikiai atgaivins skonį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šį troškintų vištienos kepenėlių patiekalą lengvai pritaikysite prie savo skonio ar šaldytuvo turinio. Vietoje morkų galite naudoti raudonuosius pipirus arba cukiniją. Jei norite sodresnio skonio, gaminant naudokite dalį sviesto ir trupučio grietinėlės – kepenėlės taps ypatingai švelnios.

Troškintos kepenėlės skanios ir vienos, bet ypač puikiai dera su bulvių koše, kruopomis (ryžiais, perlinėmis kruopomis), kuskusu ar net makaronais. Puiki idėja – kepti šviežias duonos riekes ir paduoti su traškiu žalių daržovių garnyru. Jei mėgstate kontrastus, prie troškintų kepenėlių galite patiekti marinuotų agurkėlių ar lengvai raugintų burokėlių.

Negana to, maža porcija likusių kepenėlių vėliau puikiai tiks sumuštiniams ar salotoms, todėl drąsiai gaminkite didesnį kiekį – patiekalas ne tik gardus, bet ir universalus.