Virtos kiaulienos karkos vyniotinio receptas šventiniam stalui

Virtos kiaulienos karkos vyniotinio receptas šventiniam stalui

Virtos karkos vyniotinis – tai švenčių stalui puikiai tinkantis tradicinis lietuviškas užkandis, garsėjantis ypatingu mėsiškumu, švelniu skoniu ir gardžia, aromatinga tekstūra. Šis patiekalas gaminamas verdant kiaulienos karką (koją), kuri vėliau iškaulinama, prieskoniuojama, susukama į vyniotinį ir atvėsinama. Rezultatas – tvirta, sultinga mėsa su natūraliu, sodriu skoniu ir gardžiomis drebučių natomis, kuri išlaiko savo struktūrą be papildomos želatinos. Virtos karkos vyniotinis Lietuvoje dažnai ruošiamas didesnėms šeimos šventėms, Velykoms ar Kalėdoms, tačiau puikiai tinka ir kasdienai, ypač jei mėgstate sočius, bet natūralius užkandžius ar sumuštinių ingredientus. Šiame straipsnyje aptarsime, ką reiškia virtos karkos vyniotinis, kokių ingredientų reikia, kaip taisyklingai jį paruošti namuose bei kaip patiekti ant stalo.

Ingredientai

  • 2 didelės šviežios kiaulienos karkos (svoris apie 1,5–2 kg kiekviena)
  • 2–3 literai vandens (karkų virimui)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 lauro lapai
  • 7–10 juodųjų pipirų žirneliais
  • 7–10 kvapiųjų pipirų žirneliais
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 morka
  • 1 nedidelis saliero stiebas arba šaknis
  • 1 valgomasis šaukštas druskos (arba pagal skonį)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų (vidiniam gardinimui)
  • Papildomai – raudonėlis, mairūnas, čiobreliai ar kiti mėgstami džiovinti žoleliai (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Iš pradžių paruoškite karkas – nuplaukite jas šaltu vandeniu, pašalinkite šerius (jei jų dar likę), patrinkite druska.
  2. Dėkite karkas į didelį puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Užvirkite ir nugraibykite susidariusias putas, kad sultinys būtų skaidrus.
  3. Įberkite stambiai pjaustytą svogūną, morką, salierą, lauro lapus, pipirų žirnelius, druską. Virkite ant mažos ugnies apie 2–2,5 valandos, kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulų, bet dar nebus labai minkšta. Nepamirškite patikrinti vandens lygio – jei reikia, papildykite virimo eigoje.
  4. Išimkite karkas iš puodo, šiek tiek pravėsinkite taip, kad galėtumėte liesti rankomis.
  5. Atsargiai nukaulinkite karkas: išimkite visas didesnes kaulus, kremzles, stambiąsias plėves. Stenkitės išlaikyti vientisą mėsos su oda lakštą. Jei karkos mažos ar labai netaisyklingos formos, mėsą galima išdėlioti sluoksniais arba sujungti kelis gabalus į vieną.
  6. Išvirusią ir nukaulintą karką iš abiejų pusių pabarstykite maltu pipiru, tarkuotu česnaku, pasirinktomis žolelėmis. Jei mėgstate aštresnį skonį, naudokite ir raudonųjų pipirų arba aitriosios paprikos trupinių.
  7. Karkos mėsos lakštą susukite kuo standžiau į vyniotinį, stengdamiesi, kad viduje neliktų oro tarpų. Kad vyniotinis išlaikytų formą, galite jį tvirtai perrišti virvele arba suvynioti į kelis sluoksnius maistinės plėvelės ir apvynioti folija.
  8. Dėkite vyniotinį atgal į sultinį ir virkite dar apie 30–40 minučių, kad mėsa gerai persisotintų sultiniu bei prieskoniais, o vyniotinis įgautų standžią formą.
  9. Išimkite vyniotinį iš sultinio, atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 6–8 valandas (geriausia – per naktį). Taip susiformuos natūralūs želė sluoksniai, o vyniotinis lengvai pjaustysis ir nesubyrės.
  10. Prieš patiekiant, nuimkite virvelę ar plėvelę, supjaustykite plonomis riekelėmis. Patiekite su krienais, garstyčiomis ar kitu mėgstamu priedu.

Naudingi patarimai

Kad virtos karkos vyniotinis būtų ypatingai gardus ir puikiai laikytųsi net kelias dienas, verta įsidėmėti kelis svarbius dalykus. Visų pirma, karkos turi būti šviežios – pernelyg sena ar sušaldyta mėsa praras natūralų sulingumą ir aromatą, o odelė gali tapti per standi ar permirkusi. Nukaulindami stenkite išlaikyti kuo vientisesnį odos ir mėsos sluoksnį – būtent oda neleidžia vyniotiniui suirti ir suteikia jam standumo be papildomų rišiklių. Mėgėjams galutiniam vyniotiniui galima naudoti sultinį, likusį nuo karkos virimo – galima jį perkošti, atvėsinti ir naudoti serviruojant, kaip natūralius želės kubelius šalia vyniotinio.

Kad vyniotinis būtų tvirtesnis, galite naudoti spaudę ar sunkų objektą, uždėję ant vyniotinio jau atvėsinimo metu. Idealu, jei vyniotinis vėsta kuo standžiau suspaustas – taip mažiau oro tarpų, o pjovimo metu vyniotinis nesubyrės.

Rūpinkitės, kad prieskoniais mėsa būtų gana dosniai ištrinta – dalis druskos ir kvapų su želatina susigers į drebučius, todėl vidinio sluoksnio skonis neturėtų būti per silpnas. Visada ragaukite sultinį ir pritaikykite prieskonių kiekį pagal savo skonį.

Galite dėti į vidų virtų kiaušinių, morkų šiaudelių ar šviežių prieskoninių žalumynų, kad vyniotinis būtų spalvingesnis ir įdomesnio skonio. Tačiau svarbu, kad šie ingredientai būtų tvirti, nes per minkšti ar vandeningi produktai gali pabloginti vyniotinio tekstūrą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtos karkos vyniotinis Lietuvoje tradiciškai gaminamas tik iš vienos rūšies mėsos bei odos, tačiau galima išbandyti įvairias šio patiekalo interpretacijas.

Kiaulienos karkos vyniotinis su vištiena – šalia karkos mėsos naudokite ir išvirtas ar apkepintas vištienos šlauneles be kaulo. Taip vyniotinis bus ne tik šviesesnis, bet ir išraiškingesnio skonio.

Su kiaušiniu ar keptomis daržovėmis – viduryje vyniotinio galima įvynioti virtus kiaušinius, žalumynus (svogūnų laiškus, krapus), spalvotas virtų morkų juosteles ar net paprikų gabaliukus. Tai suteiks gražų pjūvį ir gaivesnį skonį.

Su stipresniais prieskoniais – jei mėgstate raiškesnius kvapus, papildomai viduje naudokite šlaką garstyčių, grūstą garinį kmyną ar aitriųjų pipirų dribsnių.

Patiekimas klasikiniu būdu – supjaustykite šaltu peiliu (galite peilį pamirkyti į karštą vandenį, kad riekelės būtų dar gražesnės ir nesutrūktų), dėkite ant pjaustymo lentelės ar lėkštės, dekoruokite raugintomis daržovėmis, krienais, garstyčių padažais.

Virtos karkos vyniotinis puikiai dera su šviežiomis ar raugintomis daržovėmis, marinuotais agurkais, pomidorų padažu, lietuviška duona ar net keptomis bulvėmis. Tai puikus užkandis vaišėms, sumuštinių pagrindas ar net pagrindinis šaltas patiekalas pietų stalui.

Jei vyniotinio liko, laikykite jį šaldytuve suvyniotą į plėvelę arba sandariame inde – taip išlaikysite tiek šviežumą, tiek standžią tekstūrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *