Virta vištienos krūtinėlė – tai vienas universaliausių, sveikiausių ir dažniausiai gaminamų patiekalų tiek profesionalioje virtuvėje, tiek namuose. Ši vištienos paruošimo forma išsiskiria ne tik savo paprastumu, bet ir tuo, kad išlieka sultinga, minkšta bei lengvai įgauna įvairius skonius priklausomai nuo pasirinktų prieskonių ir daržovių. Virta krūtinėlė dažnai pasirenkama sveikos mitybos, sporto ar svorio kontroliuojamos dietos metu, tačiau toks patiekalas puikiai praverčia ir kasdieniniame meniu. Susipažinkime detaliau – kuo išskirtinė virta vištienos krūtinėlė, kaip ją lengvai paruošti namuose ir kokias netradicines variacijas galime išbandyti.
Ingredientai
- 2 vidutinio dydžio vištienos krūtinėlės filė (apie 400–500 g)
- 1,5 l vandens
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1 morka
- 2–3 česnako skiltelės
- 1 lauro lapas
- 6–8 juodieji pipirai (žirneliais)
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- Keli petražolių ar krapų stiebai (nebūtina)
- Papildomai: mėgstami prieskoniai pagal skonį (pavyzdžiui, raudonėlis, čiobrelis, džiovintas bazilikas)
Gaminimo eiga
- Vištienos krūtinėles nuplaukite po šaltu vandeniu. Jei reikia, pašalinkite plėveles ar matomus riebalus, bet didelio apdorojimo nereikia – palikite filė natūralią, nes virdama ji vis tiek išlaikys formą ir taps minkšta.
- Didelį puodą pripilkite 1,5 litro šalto vandens. Dėkite vištienos krūtinėles.
- Įdėkite nuluptą, nelabai smulkintą morką; svogūną (galite perlaužti pusiau); nuluptas česnako skilteles. Pridėkite lauro lapą, pipirus (žirneliais), įberkite druskos. Jeigu mėgstate stipresnį žolelių aromatą, įdėkite petražolių, krapų šakelę ar truputį džiovintų arbatinių prieskonių.
- Puodą statykite ant didelės ugnies ir užvirinkite. Kai vanduo užvirs, nugraibykite susidariusias putas, sumažinkite kaitrą iki minimalios, kad sultinys nevirtų stipriai, o ramiai pamažu burbuliuotų.
- Virimo laikas – 15–20 minučių nuo užvirimo. Vištienos krūtinėlė greitai išverda; nereikia virti ilgiau, nes ji gali pradėti džiūti. Virimo pabaigoje patikrinkite – įbeskite peilį ar šakutę storėlioje vietoje: sultys turi būti skaidrios, mėsa – balta, ne rožinė.
- Išvirusias krūtinėles atsargiai ištraukite iš sultinio, leiskite kelias minutes „pailsėti“ ant lėkštės. Po šio poilsio mėsa bus dar sultingesnė. Jei norite, krūtinėlę galite supjaustyti griežinėliais arba sudraskyti pluoštais šakutėmis – kaip patogu jūsų pasirinktam patiekimui.
- Norėdami išlikti itin sveiki, pagamintą vištieną galite valgyti be papildomo padažo – ji bus švelnaus, švaraus skonio. O jei trūksta išraiškingumo, virimo pabaigoje paberkite šviežių žolelių arba užlašinkite lašą pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus.
- Nepamirškite supilti nukoštą sultinį į atskirą indą: šiame skystyje gausu skonio – jį galima naudoti sriuboms, troškiniams ar kaip pagrindą padažams gaminti.
Naudingi patarimai
Virta vištienos krūtinėlė bus sultinga ir minkšta, jei laikysitės kelių paprastų taisyklių. Pirma, jokiu būdu nepervirkite mėsos – pakanka 15–20 minučių, nes krūtinėlė yra liesiausia vištienos dalis ir labai greitai tampa sausa. Šaltas vanduo užtikrina tolygų terminį krūvį, todėl vištiena nebus kieta. Verdant ant itin mažos ugnies po užvirimo mėsa išsaugo daugiau sulčių, o putų nugraibymas neleidžia sultiniui drumzlėti.
Jeigu norite, kad į krūtinėlę įsigertų daugiau skonio, prieš virimą ją kelias valandas ar per naktį galite pamarinuoti, tarkime, su trupučiu citrinos, alyvuogių aliejaus ir šviežių žolelių. Taip pat verta prisiminti, kad išvirus krūtinėlę labai svarbu kelias minutes palaikyti šiltai (pvz., uždengus folija ar uždengus puodą), kad sultys nenubėgtų supjausčius anksti.
Išvirtas sultinys ne mažiau vertingas nei pati mėsa. Jis tinka kaip pagrindas kitiems patiekalams, todėl nešvaistykite jo – perkoškite ir laikykite šaldytuve iki 3–4 dienų arba užšaldykite vėlesniam naudojimui. Patiekiant virtą vištienos krūtinėlę rekomenduojama pagardinti šviežiomis žolelėmis arba lašeliu padažo, kad sustiprintumėte bendrą skonį.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Virta vištienos krūtinėlė – puikus pagrindas pačioms įvairiausioms kulinarinėms idėjoms! Vos vos pagardinta druska ir pipirais, ji tinka kaip lengvas baltymų šaltinis šalia daržovių ar grūdinių patiekalų. Gana dažnai virta krūtinėlė supjaustoma juostelėmis ir dedama į gaivias salotas su žalumynais, pomidorais, agurkais ar grikiais. Taip pat ją galite susmulkinti ir maišyti su jogurto ar garstyčių padažu – toks vištienos užtepas tiks sumuštiniams arba pilnavertiškiems „wrapams“.
Jeigu norite išmėginti dar daugiau variacijų, pabandykite vištienos mėsą po virimo trumpai apkepinti keptuvėje su česnaku ir žolelėmis – taip mėsa išliks minkšta ir sultinga, tačiau įgaus naujų skonio natų. Virta krūtinėlė taip pat tinka trinti sriuboms, sočiųjų troškinių, kuomet norite, kad mėsa liktų švelni ir nesuskiltų į sausas skaidulas. Patiekiant šią vištieną vakarienei ar šventei, pažaiskite su garnyrais: puikiai dera bulvių košė, kuskusas, garintos ar orkaitėje keptos sezoninės daržovės.
Dažnai virta vištienos krūtinėlė naudojama ir kaip baltyminė dalis gaminant įvairias azijietiškas sriubas, ryžių dubenėlius, taip pat tinka vaikų maistui dėl savo švelnaus skonio ir tekstūros. Jeigu mėgstate aštrumus, pabandykite užpilti karštą vištieną kapota česnako ir aitriosios paprikos aliejaus užpilu – taip gimsta puiku greita vakarienės idėja.
Nepamirškite paeksperimentuoti ir su pačiais virimo prieskoniais: lauro lapą galite keisti apelsino ar citrinos žievele, vietoj įprastų pipirų išbandyti kvapiuosius pipirus ar – žiemos sezonu – įdėti kelis gvazdikėlius. Tokiu būdu kiekvieną kartą galite išvirti šiek tiek kitokią, vis kitaip dvelkiančią vištienos krūtinėlę.
Apibendrinant, virta vištienos krūtinėlė – tai ne tik sveikas, bet ir be galo universalus pasirinkimas įvairiems gyvenimo atvejams. Nedaug ingredientų, paprastas procesas, o rezultatas – visada puikus!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.