Vėjažuvė – tai ryškiai žaliai melsva žuvis ilgu, plonu kūnu ir išskirtinėmis, šviesiomis bei standžiomis ašakomis, dažnai vadinama viena egzotiškiausių ir įdomiausių žuvų, kurių galima rasti Lietuvos ir pasaulio virtuvėse. Iš kur šis pavadinimas, kaip atrodo vėjažuvė, koks yra jos skonio profilis, maistingumas ir kaip ją paruošti – atsakymai laukia jūsų šiame straipsnyje. Vėjažuvė itin populiari tarp žvejybos mėgėjų Baltijos jūroje, tačiau dažnai ją renkasi ir sveikos bei lengvos virtuvės entuziastai, ieškantys naujų skonio patirčių. Straipsnyje aptarsime, kuo ypatinga vėjažuvės žuvis, kaip ją atpažinti, kokiais būdais galima ją ruošti ir kaip iš jos paruošti gardų, išraiškingo skonio patiekalą namuose. Taip pat rasite pagrindinį vėjažuvės kepimo receptą, kuris puikiai tinka tiek pietų, tiek vakarienės stalui.
Ingredientai
- 1 vidutinio dydžio vėjažuvė (apie 800 g – 1 kg, galima naudoti file)
- 1 didelis citrinos griežinėlis
- 2 skiltelės česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šviežių ar džiovintų žolelių (petražolių, krapų arba čiobrelių)
- Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
- ½ šaukštelio maltos paprikos
- Svogūnėlis (nebūtina, pagal norą)
- 1–2 šakų kaparėlių arba alyvuogių (pagal skonį, dekoravimui)
Gaminimo eiga
- Vėjažuvės paruošimas. Jei turite visą žuvį – ją nuvalykite: pašalinkite vidurius, žiaunas, nuimkite galvą, nupjaukite ašaką ir ploną odą. Vėjažuvės file nuvalykite nuo šoninių kauliukų, nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Marinato paruošimas. Sumaišykite aliejų, išspaustą citrinos sultį, smulkintą česnaką, žoleles, druską, pipirus ir maltą papriką. Šį mišinį ištrinkite ant vėjažuvės (vidinę ir išorinę pusę arba file abi puses). Jei turite laiko, palikite marinuotis 20–30 minučių šaldytuve.
- Keptuvės ar grilio paruošimas. Įkaitinkite keptuvę arba grilį iki vidutinės kaitros. Jei naudosite orkaitę, ją įkaitinkite iki 200 °C.
- Kepimas. Vėjažuvęs file arba porcijas įdėkite į kaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Kepkite po 2–4 minutes iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo žuvies storio, kol filė taps švelni, balta, o išorė lengvai apskrus. Jeigu kepate orkaitėje – kepkite 15–18 minučių ant kepimo popieriaus išklotos skardos, iš anksto palaistytos trupučiu aliejaus.
- Patiekimas. Karštą vėjažuvę apibarstykite smulkintomis šviežiomis žolelėmis, užlašinkite dar šiek tiek citrinos sulčių, papuoškite kaparėliais arba alyvuogėmis. Skanauti galite su šviežiomis daržovėmis, šviesia duona arba keptų bulvių garnyru.
Naudingi patarimai
Vėjažuvės žuvis pasižymi ne tik įsimintina išvaizda su žaliomis ašakomis, bet ir labai liesa, švelnaus, šiek tiek salstelėjusio skonio mėsa. Tai itin vertinama tarp tų, kurie mėgsta sveiką ir lengvą maistą – vėjažuvė turi daug baltymų, mažai riebalų ir kalorijų, yra puikus omega-3 šaltinis. Žuvis dažniausiai tiekiama šviežia pavasarį ir vasarą, todėl rinkitės kuo šviežesnę produkciją: atkreipkite dėmesį į ryškias akis, standžią odą bei gaivų kvapą. Kepant vėjažuvę ant grilio – rinkitės tankesnį grotelių tinklelį arba dėkite filė ant folijos, kad žuvis nesubyrėtų. Neperkepkite – ši žuvis labai greitai išdžiūsta, tad rekomenduojama stebėti, kad mėsa liktų drėgna ir sultinga. Prieš kepimą leiskite žuviai bent pusvalandį pagulėti kambario temperatūroje – taip vėjažuvė tolygiau iškeps.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vėjažuvė tradiciškai kepama ant grilio arba keptuvėje, tačiau puikiai tinka ir kepti orkaitėje folijoje su daržovėmis, užpilant balto vyno padažu. Iš vėjažuvės galima gaminti lengvą žuvienę, karštą užkandį ar net šašlykus ant iešmelių – kepkite vėjažuvės kubelius su svogūnų, cukinijų ir paprikų gabaliukais. Puikiai dera su citrusiniais padažais, citrinų ar žolelių sviestu, valgykite su ryžiais, bulvių koše, šviežiai kepta duona. Norint egzotiškesnio varianto, vėjažuvę galite kepti japoniškai: apvoliokite tempūros tešloje ir trumpai iškepkite aliejuje, patiekite su sojų padažu ar imbieru. Vėjažuvės filė tinka ir lengviems užkandžiams – supjaustykite plonai, trumpai marinuokite citrinos sultyse ir patiekite kaip ceviche ar su spalvingomis lapinėmis salotomis.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.