Veganiški ledai – tai gaivus, augalinės kilmės desertas, kuris puikiai tinka ieškantiems skanaus būdo pasimėgauti saldžiu gardėsiu ir tuo pačiu vengiant pieno produktų. Šių ledų pagrindas – įvairūs augaliniai ingredientai, tokie kaip kokosų, migdolų arba avižų pienas, taip pat švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai ar sėklos. Veganiški ledai pastaraisiais metais tampa vis populiaresni dėl savo švelnios tekstūros, natūralaus skonio ir naudos tiems, kurie yra alergiški laktozei arba tiesiog renkasi augalinę mitybą. Svarbiausia – jie leidžia mėgautis ledais be sąžinės graužaties ir nesudėtingai paruošiami namuose pagal kiekvieno poreikius.
Ingredientai
- 400 ml kokosų pieno (riebaus, iš skardinės)
- 120 ml klevų sirupo ar kito augalinio saldiklio
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 1 puodelis sušaldytų bananų gabalėlių (apie 2 vidutiniai prinokę bananai)
- Žiupsnelis druskos
- Pasirenkami priedai: kakavos milteliai, šokolado gabaliukai, riešutai, uogos, malti migdolai, žemės riešutų sviestas
Gaminimo eiga
- Paruoškite bananus – supjaustykite prinokusius bananus griežinėliais ir užšaldykite juos bent 4–6 valandoms, o geriausia per naktį.
- Galingame trintuve arba maisto smulkintuve sumeskite užšaldytus bananus, kokosų pieną, klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir žiupsnelį druskos. Sutrinkite iki vientisos, kreminės masės.
- Jei norite skirtingų skonių – šiuo metu įmaišykite pasirinktus priedus: kakavos miltelius šokoladiniam skoniui, šviežias arba šaldytas uogas, maltus riešutus ar šokolado gabaliukus.
- Skanaukite iškart, jei norite minkšto, šviežiai pagaminto “soft serve” tipo ledų. Jei norite kietesnių ledų – kreminę masę sudėkite į uždaromą indą, išlyginkite paviršių ir palikite šaldiklyje dar 2–4 valandoms.
- Prieš patiekiant, išimkite ledus iš šaldiklio ir palaikykite kambario temperatūroje apie 5–10 min., kad būtų lengviau kabinti.
Naudingi patarimai
Veganiškų ledų gamyba namuose leidžia kontroliuoti tiek ingredientus, tiek skonį ir tekstūrą. Rekomenduojama naudoti kuo riebesnį kokosų pieną – jis sudarys šilkinę tekstūrą, kuri sunkiau sukietėja ir lengviau kabinama, net ir po kelių valandų šaldiklyje. Jei norite mažiau ryškaus kokosų skonio, galite eksperimentuoti su migdolų ar anakardžių pienu, tačiau rinkitės riebius ir kreminius augalinius pieno produktus.
Saldumą galima reguliuoti pagal savo skonį: vietoje klevų sirupo naudokite agavų, datulių sirupą ar cukranendrių cukrų. Labai saldžių vaisių (bananų) atveju sirupo gali prireikti minimaliai, tad pradėkite nuo mažesnio kiekio ir po truputį įdėkite pagal poreikį.
Jei neturite galingo trintuvo, bananus galite iš anksto palikti trumpam kambario temperatūroje, kol jie truputį suminkštės, tuomet lengviau bus juos sumalti. Visada ledų masę galima papildomai pertrinti per sietelį, jei norite ypač švelnios tekstūros.
Norint, kad ledai nebūtų per kieti, pravartu įpilti šaukštą ar du degtinės – alkoholis sumažins sustingimą, tačiau skonio nepakeis. Tai nebūtina, bet naudinga, jei ketinate ledus laikyti ilgiau.
Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti su papildomais priedais, nes veganiškų ledų pagrindas labai universali, o papildymai leidžia keisti kiekvieną porciją pagal nuotaiką ar sezoną!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinis veganiškų ledų receptas nėra ribojamas tik bananų ar kokosų pieno pagrindu – galite maišyti įvairius augalinius pienus, pridėti šaldytų avokadų gabaliukų dėl dar švelnesnės tekstūros, o netrinti bananų visai – naudoti tik uogas ar kitus vaisius.
Šokoladiniai veganiški ledai gims įmaišius du šaukštus nesaldintų kakavos miltelių arba veganiškų šokolado drožlių, o žemės riešutų sviestas suteiks riešutinio skonio ir sotesnės tekstūros.
Ledų masę galite sluoksniuoti su vaisiais, uogomis ar riešutų sviestu – taip kiekvienas kąsnis bus vis kitoks. Taip pat tinka įmaišyti karamelizuotų riešutų, sėklų, trupintų veganiškų sausainių.
Patiekimui išbandykite ledų rutuliukus apibarstyti šviežiomis mėtomis, uogomis ar užpilkite karštos kavos lašu, jei norite pasimėgauti veganišku „affogato“.
Veganiški ledai puikiai tinka ne tik desertui – juos galima naudoti tortų, pyragų, gilių dubenėlių dekoro elementams arba kaip puikią gaivinantį užkandį vasaros karštį. Svarbiausia – įtraukti savo mėgstamus skonius, tad šis receptas yra puiki kulinarinė žaidimų aikštelė tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems virtuvės entuziastams!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.