Veganiško majonezo receptas su sojų pienu ir aliejumi

Veganiško majonezo receptas su sojų pienu ir aliejumi

Veganiškas majonezas – tai augalinės kilmės alternatyva tradiciniam majonezui, kurio pagrindas paprastai yra kiaušinių tryniai ir aliejus. Ši alternatyva vis dažniau atrandama ne tik veganų, bet ir alergiškų kiaušiniams žmonių virtuvėse, ieškantiems lengvesnės, sveikesnės ar aplinką tausojančios versijos. Veganiškas majonezas pasižymi švelnia, kreminė tekstūra, universaliu skoniu ir tampa idealiu pasirinkimu įvairiausiems patiekalams – nuo sumuštinių, salotų iki užkandžių ar net kaip padažas keptoms bulvytėms. Kuo jis ypatingas, ar sunku pasiruošti namuose ir kodėl vis daugiau žmonių renkasi būtent šią versiją? Šiame straipsnyje sužinosite viską apie veganišką majonezą: nuo pagrindinių ingredientų iki gaminimo eigos, naudingų patarimų ir skaniausių variacijų idėjų.

Ingredientai

  • 120 ml sojų pieno (galima keisti nesaldintu avižų ar migdolų pienu, bet sojų – idealiai tinka sutirštėjimui)
  • 250 ml neutralaus skonio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų ar vynuogių kauliukų)
  • 2 šaukštai obuolių sidro acto arba citrinos sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis garstyčių (paprastos ar Dižono stiliaus)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus arba klevų sirupo (nebūtina, daugiau subalansuotam skoniui)
  • Žiupsnelis česnako miltelių arba pora lašų česnako sulčių (pasirinktinai, aromatui sustiprinti)

Gaminimo eiga

  1. Į siaurą, aukštą indą supilkite sojų pieną. Labai svarbu naudoti kambario temperatūros ingredientus – taip išvengsite majonezo „susiskaldymo“ kremo gamyboje.
  2. Suberkite druską, cukrų, česnako miltelius (jei naudojate) ir įdėkite garstyčių. Šie ingredientai padeda suteikti klasikiniam majonezui būdingą intensyvesnį skonį.
  3. Supilkite obuolių sidro actą arba citrinos sultis. Rūgštis svarbi kreminei tekstūrai ir subalansuotam skoniui.
  4. Į paruoštą mišinį supilkite apie 50 ml aliejaus. Pasiruoškite rankinį elektrinį plaktuvą („blenderį“). Užmerkite plaktuvą ant indo dugno ir plakite keletą sekundžių, kol išvysite, kad masė pradeda tirštėti.
  5. Tada labai lėtai, plona srovele, supilkite likusį aliejų, nepakeldami plakiklio ir nuolat plakdami. Kantrybė – raktas: tik taip išgausite išties standžią, blizgią, lengvai užsiplakančią majonezo tekstūrą.
  6. Kai masė tampa vientisa ir tiršta, paragaukite, jei reikia – papildomai įdėkite dar šiek tiek druskos, acto ar garstyčių, kol išgausite norimą skonio balansą.
  7. Majonezą iškart galima naudoti, bet palikus šaldytuve kelioms valandoms, skonis ir tekstūra dar geriau „susigulės“.

Naudingi patarimai

Veganiško majonezo sėkmę lemia keli svarbūs niuansai. Pirmiausiai – būtinai naudokite šviežią, kambario temperatūros augalinį pieną. Šalti produktai arba dujų burbuliukai iš šaldytuvo gali sutrukdyti majonezo bindinimui ir jis gali nesutirštėti. Jei norite, kad majonezas būtų labai baltas, rinkitės skaidresnį augalinį pieną (sojų ar avižų) bei kuo šviesesnį aliejų (pavyzdžiui, rafinuotą rapsų ar vynuogių kauliukų aliejų).

Svarbu lėtai pilti aliejų – jei supilsite per greitai, mišinys gali „sušokti“ ir nebesutirštėti. Jeigu taip nutiktų, išskirtą masę galima išgelbėti: pradėkite plakimą iš naujo su šaukštu sojų pieno ir po truputį išplaktą mišinį vėl sumaišykite su sukritusia mase. Taip pat galima naudoti ir didelės galios stacionarų virtuvinį plaktuvą, tačiau geriausias rezultatas pasiekiamas rankiniu, į indą panardinamu blenderiu.

Jei norite ypač tirštos tekstūros, įdėkite pusę arbatinio šaukštelio ksantano gumos – tai natūralus tirštiklis, ypač tinka naudojant šlakelingesnį augalinį pieną. Veganiškas majonezas laikomas šaldytuve iki savaitės – būtinai uždengtame inde, kad nesisigertų svetimų kvapų.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Veganiškas majonezas universalus ir prisitaiko prie įvairaus skonio: jei norite pikantiškesnio padažo, maišykite su smulkintais česnakais, kaparėliais, raugintais agurkėliais ar smulkiai pjaustytais šviežiais krapais. Įmaišius maltos rūkytos paprikos gausite lengvai dūminį aromatą, o šaukštelis maltos garstyčių sėklų, šviežiai spaustos citrinos žievelės ar kapotų žalumynų sukuria naujų skonių paletę.

Pateikimui idėjų – veganiškas majonezas puikiai tinka kaip dipas bulvytėms, troškintoms daržovėms ar keptoms batatams. Taip pat jį galite naudoti kaip salotų padažą (pavyzdžiui, veganiškoms bulvių ar makaronų salotoms), burgeriams, sumuštiniams arba netgi įmaišyti į avokado užtepėlę. Ieškantiems tekstūrų ir spalvų – pagardinkite majonezą smulkintomis žolelėmis, burokėlių sultimis (rožinis majonezas) ar ciberžole (geltonas atspalvis). Tiems, kas mėgsta aštrius skonius – įmaišykite lašo arba dviejų „Sriracha“ ar „Tabasco“ padažo ar truputį aštrios dijono garstyčios.

Veganiškas majonezas puikiai tinka ir kaip pagrindas veganiškam „tartar“ arba „remoulade“ padažui, derinant su marinuotais agurkais, kaparėliais, svogūnais ir žolelėmis. Jis praturtina net ir paprastų bulvių skonį ar gali būti naudojamas kaip sumuštiniams skirtų užtepėlių bazė. Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti ir atraskite sau artimiausią skonio ir aromato derinį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *