Varškinių sausainių receptas puriems ir švelnaus skonio kepiniams

Varškinių sausainių receptas puriems ir švelnaus skonio kepiniams

Varškiniai sausainiai – tai nostalgiškas lietuviškas kepinys, kurio švelni tekstūra ir subtilus varškės skonis nukelia į vaikystę. Šie sausainiai ypatingi tuo, kad gaminami naudojant natūralią varškę, kuri suteikia kepiniui purumo, drėgnumo ir išskirtinę skonio natą. Varškiniai sausainiai puikiai tinka tiek kasdieniam arbatui, tiek šventinėms progoms, nes nesudėtingas receptas ir universalumas leidžia džiaugtis šiuo gardėsiu ištisus metus. Žemiau rasite detalų receptą bei naudingus patarimus, padėsiančius bet kuriam norinčiam pagaminti tobulas, minkštas ir kvapnias varškinius sausainius.

Ingredientai

  • 250 g varškės (pageidautina 9% riebumo, smulkios)
  • 120 g cukraus
  • 100 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
  • 2 kiaušiniai
  • 280–300 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (arba vanilės ekstraktas)
  • Cukraus pabarstymui (nebūtina, jei norite traškesnio paviršiaus)

Gaminimo eiga

  1. Sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, vientisos masės. Jei sviestas labai šaltas, jį galite šiek tiek pašildyti, tačiau nepersistenkite – jis neturi ištirpti iki skysčio.
  2. Į sviesto-cukraus masę po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno kiaušinio gerai išmaišykite. Masė turi tapti vientisa ir šiek tiek puri.
  3. Varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite šakute, kad ji būtų kuo tolygesnė (ypač svarbu, jei turite grūdėtą varškę). Sudėkite ją į tešlą ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
  4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sudėkite viską į varškės masę ir pamaišykite šaukštu, kol tešla taps vientisa, nelimpanti prie rankų. Jei matote, kad tešla per daug lipni, pridėkite dar šiek tiek miltų. Svarbu nepadauginti, kad sausainiai neišeitų kieti.
  5. Tešlą trumpai paminkykite rankomis. Jei ji labai lipni, trumpam padėkite į šaldytuvą (apie 20 minučių). Jei ne – galite formuoti sausainius iš karto.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (viršus/apačia). Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
  7. Imkite nedidelius gabalėlius tešlos (apie graikinio riešuto dydžio), susukite į rutuliuką ir lengvai suplokite. Galima formuoti ir įvairias kitas formas: pusmėnulius, žvaigždutes, naudoti sausainių formeles. Jei norite, apvoliokite sausainio viršų cukruje – taip jis taps traškesnis ir gražiai apskrus.
  8. Sausainius dėkite ant kepimo popieriaus, palikdami tarp jų šiek tiek tarpo, nes tešla kepant šiek tiek išsiplės.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18–22 minutes, priklausomai nuo sausainių dydžio ir orkaitės ypatybių. Stebėkite, kad sausainiai įgautų gražų, gelsvą atspalvį, bet neperkeptų – jie turi išlikti minkšti viduje.
  10. Po kepimo leiskite sausainiams pravėsti ant grotelių. Patiekite šiltus ar atvėsusius – jie bus purūs, švelnūs ir džiugins subtiliu varškės skoniu.

Naudingi patarimai

Renkantis varškę, stenkitės, kad ji būtų kuo natūralesnė, be priedų ir saldiklių – tuomet sausainiai išliks subtilaus, švaraus skonio. Jei naudojate grūdėtą varškę, būtinai ją pertrinkite, kad tešla taptų švelnesnė. Sviestą geriausia naudoti riebesnį – jis tešlą padarys minkštesnę, o jei neturite sviesto, galite keisti dalį kiekio kokybiška margarinu. Kepdami stebėkite sausainių spalvą – jie neturi pernelyg rudoti, kad neprarastų drėgmės. Nepadauginkite miltų: kuo jų mažiau, tuo švelnesni ir minkštesni bus sausainiai. Jei norite, kad sausainiai būtų traškesni, prieš kepant apibarstykite paviršių cukrumi. Sausainius veskite uždaroje dėžutėje, kad jie neišdžiūtų ir išliktų minkšti ilgiau.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šio pagrindinio recepto pagrindu galite lengvai sukurti įvairių skonių variacijas. Į tešlą pridėkite tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, įmaišykite razinų, įvairių džiovintų vaisių ar riešutų. Norint elegantiškesnio ar šventiškesnio rezultato, pabandykite į sausainių vidų įdėti šaukštelį uogienės arba gabaliuką šokolado – jie maloniai nustebins ragautojus. Prie tešlos galite įberti šlakelį cinamono, kardamono ar net šiek tiek kakavos – taip praturtinsite skonių paletę. Varškinius sausainius skanu patiekti šalia vakarienės arbatos, kavos, pieno ar šilto kakavos puodelio. Mažieji juos mėgsta ir kaip lengvą užkandį į mokyklą ar žygį. Jei ruošiate šventei, sausainius galite apibarstyti cukraus pudra, glaistyti lengvu citrininiu glaistu ar papuošti šokolado juostelėmis. Šį gerą, nebrangų ir jaukų skanėstą nesunkiai pritaikysite kiekvienos šeimos skoniui ir proga. Tai – gurmaniška klasika, kuri visada sulaukia pagyrų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *