Varškės virtinukų receptas puriems ir švelniems naminiams pietums

Varškės virtinukų receptas puriems ir švelniems naminiams pietums

Varškės virtinukai yra vienas mėgstamiausių lietuviškų pusryčių ar pietų patiekalų, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Šis patiekalas gaminamas iš paprastų ir lengvai randamų ingredientų, o rezultatas – purūs, švelnūs, šiek tiek salstelėję virtinukai, puikiai tinkantys ir mažiems, ir dideliems. Dažniausiai varškės virtinukai patiekiami su grietine, uogų padažu ar sviestu – jie ne tik gardūs, bet ir sotūs, paprasti pasigaminti net ir pirmą kartą bandantiems gaminti. Šiame straipsnyje rasite patikimą varškės virtinukų receptą, pagrindinius gamybos žingsnius, naudingus patarimus bei variacijas, kurios padės atrasti šį patiekalą iš naujo.

Ingredientai

  • 400 g varškės (geriausiai – 9% riebumo, sausos tekstūros)
  • 1 kiaušinis
  • 2–3 valg. šaukštai cukraus (pagal skonį)
  • 1/2 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 100–120 g kvietinių miltų (+ šiek tiek pabarstymui)
  • 1 valg. šaukštas manų kruopų (nebūtina, bet padeda išgauti geresnę tekstūrą)
  • Grietinės, lydyto sviesto ar uogų padažo patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškės masę. Varškę sudėkite į dubenį. Jei varškė grūdėta ar sausa, geriausia ją sutrinti per sietelį arba pertrinti šakute, kad masė būtų vientisa ir be gumulėlių. Taip virtinukai bus purūs ir švelnūs.

  2. Sumaišykite ingredientus. Į varškę įmuškite kiaušinį, berkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir (jei naudojate) manų kruopas. Gerai išmaišykite, kad cukrus ištirptų, o visi ingredientai susilietų į vienalytę masę.

  3. Suberkite miltus. Miltus suberkite dalimis ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Konsistencija turi būti lipni, bet tokia, kad galima būtų formuoti virtinukus. Jeigu masė per skysta, įdėkite dar šiek tiek miltų.

  4. Formuokite virtinukus. Ant stalo pabarstykite šiek tiek miltų. Rankomis imkite gabalėlį tešlos ir suformuokite maždaug 1–1,5 cm storio volelį. Jį supjaustykite nedideliais gabalėliais (apie 2–3 cm ilgio). Norėdami, galite pabarstyti paviršių miltais, kad gabalėliai neliptų.

  5. Užvirinkite vandenį. Didelį puodą pripilkite vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir užvirkite.

  6. Virkite virtinukus. Paruoštus virtinukus dėkite į verdantį vandenį. Virtinukai pradžioje nugrims į dugną, o iškilę į paviršių virkite dar 2–3 minutes. Išimkite kiaurasamčiu ir dėkite į lėkštę.

  7. Patiekite. Padažui naudokite grietinę, išlydytą sviestą, cukrų arba uogų padažą pagal savo skonį. Patiekite karštus, tik išvirusius virtinukus – mėgaukitės puriu skoniu!

Naudingi patarimai

Gaminant varškės virtinukus svarbiausia – teisingai parinkti varškės ir miltų santykį. Sausesnė, riebesnė varškė leidžia dėti mažiau miltų, todėl virtinukai bus minkšti ir purūs. Jei varškė labai drėgna, prieš gamindami galite ją trumpam nusausinti per marlę arba švarų rankšluostį.

Svarbu nepersūdyti vandens, kuriame virs virtinukai – užtenka tik lengvo žiupsnelio. Nenaudokite per daug miltų: nuo to virtinukai taps kieti ir praras savo išskirtinį švelnumą.

Kiekvieno kiaušinio dydis bei varškės drėgnumas skiriasi, todėl miltus suberkite dalimis ir stebėkite, kad tešla išliktų pakankamai lipni, bet nesmuktu nuo pirštų. Jei norite labai švelnių virtinukų, sviestu patepkite rankas prieš formavimą.

Išvirus virtinukams, galite juos trumpai apkepti keptuvėje su sviestu – taip jie įgaus malonų traškumą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės virtinukai yra itin universali klasika, kurią galima paruošti įvairiais būdais. Jei norisi šiek tiek kitokių skonių, į tešlą galite įmaišyti razinų, citrusinių žievelių, tuomet virtinukai taps dar aromatingesni ir tiks kaip desertas.

Norėdami sveikesnės alternatyvos, dalį miltų galite keisti avižiniais miltais, o cukrų – medumi ar kitais natūraliais saldikliais; šiek tiek papildomų baltymų suteiks grūdėta varškė.

Klasikinis patiekimas – su grietine ir šviežiu medumi, paprastu cukrumi ar cinamonu – vaikų ir suaugusiųjų favoritai. Taip pat išmėginkite virtinukus su naminiu uogų padažu, į kurį tinka braškės, mėlynės, spanguolės ar vyšnios. Gardu – užpilti lydytu sviestu ir pabarstyti šviežiomis mėtomis, supjaustytais apelsinais ar trupučiu vanilinio cukraus.

Jei norite pasigaminti sočiau, virtinukus patiekite su svieste apkepta šonine arba keptais daržovių šiaudeliais – bus įdomus kontrasto efektas ir papildomas sotumas. Šaltuoju metų laiku išvirusius virtinukus galite trumpam pašauti į orkaitę su sviestu ir trupučiu cukraus – valgomas šiltas desertas sutirštins namų jaukumą.

Varškės virtinukus galima šaldyti – tereikia juos užšaldyti žalius ant lentelės ir, užšalus, suberti į maišelį. Prireikus išvirus jau nebereikės jų atitirpinti iš anksto – tiesiog dėkite į verdantį vandenį.

Tai patikimas, paprastas ir labai universalus patiekalas, kuris jaukiai pripildo namus vaikystės kvapais ir gali stebėti vis naujus skonius pagal kiekvieno norus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *