Varškės tortas su želė – populiarus, dailiai atrodantis ir itin gaivus desertas, kuris puikiai tinka ir kasdienai, ir šventėms. Šis tortas žavi švelniu varškės kremu, lengvu pagrindu ir spalvingu želė sluoksniu su vaisiais arba uogomis. Tai ne tik paprastas ir skanus pasirinkimas, bet ir puikus variantas, jei ieškote lengvesnio, gaivesnio torto, kuris patiktų tiek vaikams, tiek suaugusiems. Žemiau aptarsime, kas sudaro tokį varškės tortą, kokie ingredientai būtini, detalią gaminimo eigą, naudingus patarimus bei galimas variacijas, kad kiekvienas galėtų pritaikyti receptą pagal savo skonį.
Ingredientai
- 500 g varškės (kuo kremiškesnės, galima trinti per sietelį arba naudoti trintą varškę)
- 250 ml grietinėlės (35 % rieb. arba min. 30 % rieb.)
- 120 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį)
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
- 25 g želatinos (apie 2,5 v. š.)
- 100 ml vandens želatinai išbrinkinti
- 1 pakelis biskvitinių sausainių arba apie 200 g paprastų sausainių*
- 80 g sviesto (ištirpinto)
- 1 didelis pakelis (apie 80 g) vaisinės želė (pagal pasirinktą skonį/dažniausiai naudojama raudona – braškinė, vyšninė)
- 500 ml vandens želė sluoksniui (pagal instrukciją ant pakelio)
- Vaisiai ar uogos papuošimui (pvz., šviežios braškės, vyšnios, mėlynės, mandarino skiltelės)
- Žiupsnelis druskos (nebūtina, bet gali pagyvinti skonį)
*Sausainiai naudojami kaip torto pagrindas, bet vietoje jų galima rinktis šviežiai keptą biskvitą ar net trapios tešlos lakštą.
Gaminimo eiga
- Pagrindo paruošimas: Susmulkinkite sausainius iki trupinių. Galite naudoti virtuvinį kombainą arba uždėti sausainius į sandarų maišelį ir permušti kočėlu. Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su trupiniais, kad gautumėte drėgną vientisą masę. Paruoštą masę suberkite į torto formą (geriausiai 22–24 cm skersmens su nusegamais kraštais), tolygiai paskirstykite ir gerai paspauskite šaukštu ar stikline. Dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų ir neskystėtų, kol ruošite kremą.
- Želatinos paruošimas kremui: Želatiną suberkite į nedidelį indelį, užpilkite 100 ml šalto vandens ir leiskite išbrinkti pagal instrukciją ant pakuotės (dažniausiai 10–15 minučių). Kai išbrinks, pašildykite ant silpnos ugnies ar vandens garų vonelėje, nuolat maišydami, kol visiškai ištirps. Užvirinti nereikia!
- Kremo gamyba: Varškę pertrinkite per sietelį arba naudokite jau trintą, kad gautųsi glotni, kremiška masė. Suberkite cukrų, vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą, įpilkite žiupsnelį druskos. Viską gerai išplakite, galima naudoti rankinį ar stacionarų plaktuvą. Atskirai iki standžių putų suplakite atšaldytą grietinėlę.
- Kombinavimas: Per kelis kartus, nuolat maišydami, į varškės masę supilkite atvėsusią, bet dar skystą želatiną (svarbu, kad nebūtų karšta, kitaip grietinėlė gali suskystėti). Tuomet atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę – masė turi likti puri ir vientisa.
- Surinkimas: Paruoštą varškės kremą pilkite ant atvėsusio sausainių pagrindo. Paviršių išlyginkite. Dėkite į šaldytuvą sustingti bent 2–3 valandoms, kad kremas būtų pakankamai tvirtas prieš užpilant želė.
- Vaisių sluoksnis: Kai varškės kremas sustingsta, papuoškite torto paviršių norimais vaisiais ar uogomis – galite išdėlioti žiedu, rombu, banguotais raštais ar tiesiog išmėtyti atsitiktinai, priklausomai nuo sezono ar savo fantazijos.
- Želė paruošimas: Pagal instrukciją ant pakuotės paruoškite želė – dažniausiai želė išmaišoma verdančiame vandenyje, atvėsinama iki kambario temperatūros (kad nekaršta nenukviestų varškės ir vaisių). Kai želė pravėsta, atsargiai pilkite ant torto paviršiaus per šaukšto nugarėlę ar tuo pačiu šaukštu, kad neužlietumėte paviršiaus per stipriai ir neišderintumėte vaisių kompozicijos.
- Galutinis stingimas: Dėkite varškės tortą su želė atgal į šaldytuvą ir laikykite bent 2–4 valandas, kol želė visiškai sustings. Geriausia laikyti pernakt, kad visi sluoksniai idealiai susijungtų.
- Patiekimas: Pjaustykite tortą aštriu peiliu, kuris prieš tai šiek tiek pašildytas karštame vandenyje – taip gausite lygius ir dailius gabalėlius. Papuošimui galima naudoti šviežių mėtų lapelių ar papildomų uogų.
Naudingi patarimai
Norint, kad varškės tortas su želė būtų ypatingai purus ir švelnus, rinkitės kuo riebesnę grietinėlę ir varškę. Grietinėlė turi būti gerai atvėsinta, kad gerai išsiplaktų į standžias putas. Jei norite švelnesnio skonio, naudokite trintą varškę, o jei mėgstate grūdėtumą – galima dalį varškės netrinti.
Želatiną visuomet statykite brinkti į šaltą vandenį ir stenkitės neperšildyti, nes per aukšta temperatūra ją „užmuša“. Jei norite, kad vaisiai ant viršaus būtų spalvingi ir neliptų prie želė, galite juos vos vos aptirpinti ar apibarstyti plonučiu sluoksniu cukraus pudros prieš užpilant želę.
Pagal skonį galite reguliuoti cukraus kiekį: jei renkatės saldesnius sausainius ar labai saldžią želę, sumažinkite cukraus kiekį kreme. Jei norite gaivumo, į varškės masę galima įtarkuoti citrinos žievelės ar įlašinti šiek tiek citrinos sulčių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės tortas su želė gali turėti daugybę variacijų. Pagrindą galite keisti – vietoj sausainių naudokite natūralų biskvitą, viso grūdo arba šokoladinius trapučių trupinius. Kremui galima naudoti mascarpone sūrį arba vietoje dalies varškės pridėti jogurto – taip gausite lengvesnį, rūgštesnį tortą.
Žėlė sluoksniui rinkitės skirtingų skonių ar spalvų želė, galite sluoksniuoti kelis žėlės sluoksnius, dekoruoti uogų ar vaisių tarpinėmis eilėmis. Ypač subtilus skonis gausis, jei ant torto viršaus išdėliosite miško uogas: mėlynes, avietes, gervuoges.
Jeigu norisi įspūdingesnio efekto, išbandykite mini varškės tortukus su želė – gaminkite masę į silikonines ar nedideles kepimo formeles, ant viršaus dėkite po uogą ir užpilkite želė. Tokie vieno kąsnio desertai puikiai atrodo ant šventinio stalo.
Patiekite tortą su šviežiomis mėtomis, ledų rutuliuku arba apibarstykite trupučių miltelinio cukraus. Tai – puikus pasirinkimas vasaros šventėms ar vaikų gimtadieniui, o forma ir uogų dekoras kas kartą gali būti vis kitoks. Drąsiai eksperimentuokite ir sužavėkite savo svečius!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.