Varškės ir bananų pyragas – tai ypatingai mėgstamas desertų mėgėjų patiekalas, garsėjantis savo švelnia tekstūra, natūraliu saldumu ir subalansuotu skoniu. Šis pyragas ne tik puikiai tinka kasdieniams desertams, bet ir tampa puošnia vaišių stalo puošmena šventėms ar jaukiems pasisėdėjimams su artimaisiais. Varškė suteikia pyragui kremiškumo bei baltymų, o bananai papildo skonį natūraliu saldumu, dvelkia namų šiluma ir gera nuotaika. Gaminant šį pyragą nereikia ypatingų konditerinių įgūdžių – svarbiausia laikytis aiškių nurodymų ir nebijoti improvizuoti. Dalinuosi klasikine ir patikrinta varškės ir bananų pyrago versija, kurią nesudėtinga papildyti mėgstamais priedais ar patiekti įvairiais būdais.
Ingredientai
- 400 g varškės (9 % riebumo arba pagal skonį)
- 3 vidutinio dydžio, prinokę bananai
- 3 dideli kiaušiniai
- 120 g cukraus (galima keisti ruduoju arba medumi)
- 80 g minkšto sviesto (arba neutralaus aliejaus)
- 150 g kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos
- Žiupsnelis druskos
- Pagal norą – saujelė razinų, riešutų ar šokolado gabalėlių
- Aptepimui: 1 šaukštas cukraus pudros (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Bananų paruošimas. Prinokusius bananus nulupkite ir sutrinkite šakute iki vientisos tyrės. Jei norite itin tolygaus pyrago, naudokite trintuvą arba blenderį.
- Varškės masės ruošimas. Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite su blenderiu – taip pyragas bus švelnesnis ir kremiškesnis. Dubenyje išsukite varškę su minkštu sviestu, kol masė taps vientisa.
- Kiaušinių ir cukraus suplakimas. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Dar skanesniam desertui naudokite rudąjį cukrų arba dozuokite pagal norimą saldumą. Įvykus cukraus tirpimui, pridėkite pagal skonį žiupsnelį druskos.
- Sudėkite varškę ir bananus. Į kiaušinių masę įdėkite trintą varškę ir bananus. Maišykite, kol viskas gerai susijungs.
- Miltų įmaišymas. Išmaišykite miltus su kepimo milteliais ir įsijokite į paruoštą masę. Maišykite šaukštu ar mentele – masė turi išlikti puri. Nepersistenkite, kad pyragas būtų minkštas.
- Papildomi ingredientai. Jei norite – įmaišykite saujelę razinų, riešutų ar smulkintų šokolado gabalėlių. Tai papildys skonį ir maloniai praturtins struktūrą.
- Kepimas. Paruoškite kepimo formą (geriausia 22–24 cm skersmens), išklokite ją kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais. Supilkite tešlą ir tolygiai paskirstykite.
- Kepimo laikas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite pyragą apie 40–50 minučių, priklausomai nuo orkaitės ypatybių. Tikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus jo paviršius sausas, pyragas iškepęs.
- Atvėsinimas ir patiekimas. Išimkite pyragą iš orkaitės, palikite formoje 10 minučių, tada perkelkite ant grotelių pilnai atvėsti. Prieš patiekiant galite apibarstyti cukraus pudra arba aptepti šviežiu jogurtu.
Naudingi patarimai
Norėdami tobulai kreminės tekstūros, rinkitės kiek riebesnę varškę ir nepamirškite jos pertrinti ar permaišyti blenderiu. Jei nemėgstate razinų ar riešutų – drąsiai jų nenaudokite, tačiau eksperimentuokite su šokolado gabalėliais, apelsino žievele, džiovintomis spanguolėmis. Pyrago saldumą reguliuokite pagal vaisių brandumą: kuo bananai tamsesni, tuo jie saldesni, tad galite ir sumažinti pridėtinio cukraus kiekį. Norėdami ypatingo kvapo, įdėkite šviežio tarkuoto muskato riešuto ar trupinėlį cinamono. Kepimo laikas priklauso nuo naudojamos formos – kuo aukštesnė, tuo ilgiau reikės kepti, todėl visada tikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Jei pyrago paviršius ima stipriai ruduoti, o vidus dar skystokas – pridengite folija. Bananų pasirinkimas labai svarbus: rinkitės gerai prinokusius, net šiek tiek patamsėjusius vaisius – jie užtikrins skonį ir aromatą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės ir bananų pyragas yra universalus pagrindas, kuriame galima laisvai derinti mėgstamus ingredientus. Norite sveikesnio varianto? Vietoje dalies kvietinių miltų naudokite avižinius arba viso grūdo miltus. Drėgnesniam pyragui įdėkite dar vieną bananą arba įmaišykite šiek tiek graikiško jogurto. Be laktozės versijai tinka augalinė varškė, avižų jogurtas ir augalinis aliejus. Prieš kepant ant viršaus galite gražiai išdėlioti pjaustytų bananų griežinėlius ar išbarstyti rupaus cukraus – taip iškeps traški plutelė.
Šį pyragą skanu patiekti tiek šiltą, tiek atšaldytą. Jei mėgstate šaltus desertus – šaldytuve atšaldytas pyragas tampa tvirtesnis, puikiai tinka su ledais, natūraliu jogurtu ar šaukštu aviečių džemo. Šviežiai iškeptas puikiai dera su puodeliu kavos ar arbatos, o savaitgalio pusryčiams verta pyragą papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, pabarstyti cinamonu ar kakava. Mini pyragėlių variantui tą pačią tešlą paskirstykite į keksiukų formeles – taip iškepsite individualias porcijas vaikams ar šventėms. Išbandykite ir desertinius sumuštinius: supjaustykite pyragą storais trapiais griežinėliais, aptepkite riešutų sviestu, uogiene ar šviežia uogų tyre. Taip šis nostalgiškas desertas kiekvieną kartą atgaus naują skonį ir formą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.