Varškės vafliai – tai vienas universaliausių ir maloniausių pusryčių ar desertų patiekalų, kuriame susijungia purumas, švelni tekstūra ir subalansuotas skonis. Kasdien vis populiarėjant įvairiems sveikesniems kepiniams, varškės vafliai tapo puikiu pasirinkimu ieškantiems baltymingesnio, sotesnio bei įmantresnio patiekalo nei tradiciniai vafliai, bet tuo pačiu norintiems išlaikyti jų gardų traškumą ir aromatą. Jie puikiai tinka šeimos pusryčiams, vaikiškiems užkandžiams ar net ypatingesniam savaitgalio stalui, nes savo skoniu papildo tiek saldžias, tiek pikantiškas variacijas. Šiame straipsnyje aptarsime, ką iš tikrųjų reiškia varškės vafliai, kaip juos paruošti nesudėtingai, kokius ingredientus pasirinkti ir kaip šį patiekalą pritaikyti įvairioms progoms.
Ingredientai
- 250 g šviežios varškės (geriausia lengvai trintinės)
- 2 dideli kiaušiniai
- 50 g cukraus (arba mažiau, jei norisi mažiau saldžių vaflių)
- 1 pakelis vanilinio cukraus arba žiupsnelis natūralios vanilės
- 200 ml pieno (gali būti ir augalinis)
- 70 g sviesto (ištirpinto)
- 180 g kvietinių miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Jeigu naudojate grūdėtą varškę, ją pirmiausia sumalkite ar pertrinkite iki vientisos masės. Taip vafliai bus purūs ir lygūs.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išplakite, kol masė taps gana šviesi ir puri.
- Pridėkite varškę ir suplakite iki vientisos, be gumulėlių konsistencijos.
- Pamažu supilkite pieną, visą laiką lengvai maišydami masę su varške.
- Ištirpintą ir pravėsusį sviestą taip pat supilkite į varškės masę.
- Atskirkite sausas sudedamąsias dalis: miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei žiupsneliu druskos.
- Sausus produktus suberkite į varškės-plakinio mišinį ir kruopščiai, bet atsargiai išmaišykite. Geriausia maišyti ne per ilgai, kad tešla liktų puri ir neišsivaikščiotų oras.
- Įkaitinkite vaflinę (elektrinę arba paprastą ant ugnies) pagal gamintojo instrukcijas, o kepimo paviršių patepkite šiek tiek sviestu ar aliejumi, kad išvengtumėte prilipimo.
- Ant vaflinės šaukštu dėkite nedidelį kiekį paruoštos tešlos, tolygiai paskirstykite ir uždarykite vaflinę.
- Kepkite 3–4 minutes arba pagal savo vaflinės tipą, kol paviršius įgaus gražią, auksinę spalvą ir vafliai bus traškūs. Neišsigąskite, jeigu kepimo laikas skirsis nuo kitų vaflių receptų – varškė suteikia kiek kitokią tekstūrą.
- Iškeptus vaflius dėkite ant grotelių, kad atvėstų – taip jie liks traškūs. Tiekiant galima pabarstyti cukraus pudra, cinamonu arba patiekti su mėgstamais gardumynais.
Naudingi patarimai
Varškės kokybė turi didžiulę reikšmę vaflių skoniui ir tekstūrai. Stenkitės rinktis šviežią, natūralią varškę be priedų – neriebus ar riebesnis variantas priklauso nuo asmeninių pageidavimų: riebesnė varškė leis kepti minkštesnius, drėgnesnius vaflius, tuo tarpu purus ir grūdėtas produktas duos trapesnį rezultatą.
Jeigu trūksta laiko ir reikia dar greitesnio rezultato, visus ingredientus galima sudėti į plaktuvę ir išplakti iki vientisos konsistencijos – ypač patogu pusryčių metu.
Vaflių saldumą verta derinti prie pasirinktų pagardų: jei planuojate patiekti su saldžia uogiene, medumi ar kitais saldžiais priedais, cukraus kiekį recepte galite sumažinti.
Svarbu neperkrauti vaflinės tešla – tuomet vafliai iškeps tolygiai ir neišbėgs pro šonus.
Iškepusius vaflius galite laikyti iki dviejų dienų sandariame inde, tačiau traškumą gražinsite trumpai pašildę orkaitėje arba skrudintuve.
Pieną recepte gali keisti bet kokios augalinės kilmės alternatyvos, o įprastą sviestą – kokosų ar augalinis aliejus.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės vafliai pasižymi didžiuliu universalumu, tad drąsiai eksperimentuokite su įvairiais pagardais, priedais bei pateikimo būdais:
• Saldžios variacijos: Į tešlą galite įmaišyti tarkuoto obuolio, smulkintų uogų, razinų, banano gabaliukų ar net kakavos, kad gautumėte šokoladinius varškės vaflius.
• Pikantiškas variantas: Atsisakykite cukraus ir vanilės, vietoje to įberkite trupintų sūrių (pavyzdžiui, fetos ar fermentinio sūrio), šviežių žalumynų, vos paskaninkite šviežiu maltu pipiru. Toks prašmatnus pasirinkimas tiks pusryčių patiekalams su avokado, rūkyta lašiša ar keptu kiaušiniu.
• Vaikiškas stalas: Kepkite mažus vafliukus, papuoškite vaisiais, natūraliu jogurtu ir paskaninkite kakavos milteliais – mažieji dažnai maloniai nustebina vaflius valgydami rankomis.
• Sveikesnės versijos: Pusę miltų galima pakeisti avižiniais miltais, į tradicinius kvietinius miltus įmaišyti grikių ar net viso grūdo miltų – tai suteiks daugiau maistingumo ir pakeis skonį.
• Sezoniniai priedai: Pavasarį ir vasarą vaflius patiekite su šviežiomis uogomis ir lengva varškės arba mascarpone kremu; rudenį – su keptais obuoliais ir cinamonu, o žiemą – gardinkite medumi, riešutais ar obuoliene.
• Desertui: Vaflius galite naudoti kaip pagrindą desertams stiklinaitėse, sluoksniuojant su grietinėlės ar rikotos kremu, vaisiais ar net ledais.
Rinkitės tai, kas labiausiai patinka jūsų šeimai ir svečiams, o varškės vafliai tikrai taps vienu mėgstamiausių pasirinkimų bet kuriuo metų laiku.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.