Užgavėnių mieliniai blynai – vienas iš ryškiausių Lietuvos kulinarinio paveldo gardėsių, kasmet kepamų ypatingai progai – Užgavėnėms. Tai puikus storų, purių blynų pavyzdys, kuriuos tradiciškai valgoma žiemai išvaryti ir sočiai pavasarį pasitikti, tikint, kad po linksmybių ateis sotūs ir sėkmingi metai. Užgavėnių blynai išsiskiria ne tik ypatingu minkštumu, bet ir skoniu, kuris sugrąžina į vaikystę ar kaimo šventes. Kuo ypatingi šie blynai? Mielinė tešla – jų paslaptis. Ji leidžia blynams iškilti, išlikti minkštiems ir puriems, o tuo pačiu suteikia ir šiltą, jaukų aromatą. Patiekiami jie dažniausiai su uogiene, grietine ar cukrumi, bet kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamą variantą. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra Užgavėnių mieliniai blynai, kokie ingredientai būtini, tiksliai kaip juos išsikepti, pateiksime naudingų patarimų bei idėjų, kuo dar galima būtų šį gardumyną papildyti ar patiekti pagal šiuolaikinį skonį.
Ingredientai
- 500 ml šilto pieno
- 500 g kvietinių miltų
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų mielių)
- 2 kiaušiniai
- 50 g sviesto (ištirpdyto)
- Aliejaus (kepimui)
- Patiekimui – grietinės, uogienės arba cukraus
Gaminimo eiga
- Pirmiausia pasiruoškite šiltą pieną (apie 35–40°C). Į jį įdėkite mieles ir išmaišykite, kol ištirps.
- Sudėkite cukrų, palikite uždengtą šiltoje vietoje 10–15 min., kol pasirodys pirmieji burbuliukai – tai reiškia, kad mielės pradėjo veikti.
- Į dubenį persijokite miltus. Į miltus lėtai pilkite pieną su mielėmis, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų.
- Pilnai įmaišius pieną, sudėkite kiaušinius, druską ir ištirpintą sviestą. Maišykite, kol tešla taps vientisa ir šiek tiek tirštesnė nei įprasta lietiniams blyneliams.
- Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje be skersvėjų vietoje 1–1,5 valandos, kol tešla iškils ir padidės beveik dvigubai.
- Kai tešla iškilusi, švelniai išmaišykite, kad pašalintumėte didelius oro burbulus, tačiau nepermaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus. Šaukštu semkite tešlą ir dėkite ją į keptuvę suformuodami nedidelius, apvalius blynelius.
- Kepkite ant vidutinės ugnies, kol apačia gražiai apskrus, paviršiuje atsiras burbuliukų – tada apverskite ir iškepkite kitą pusę iki auksinės spalvos.
- Kepkite likusią tešlą, patiekite dar šiltus su pasirinktai priedais: grietine, uogiene ar apibarstytus cukrumi.
Naudingi patarimai
- Pirmiausia pasiruoškite šiltą pieną (apie 35–40°C). Į jį įdėkite mieles ir išmaišykite, kol ištirps.
- Sudėkite cukrų, palikite uždengtą šiltoje vietoje 10–15 min., kol pasirodys pirmieji burbuliukai – tai reiškia, kad mielės pradėjo veikti.
- Į dubenį persijokite miltus. Į miltus lėtai pilkite pieną su mielėmis, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų.
- Pilnai įmaišius pieną, sudėkite kiaušinius, druską ir ištirpintą sviestą. Maišykite, kol tešla taps vientisa ir šiek tiek tirštesnė nei įprasta lietiniams blyneliams.
- Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje be skersvėjų vietoje 1–1,5 valandos, kol tešla iškils ir padidės beveik dvigubai.
- Kai tešla iškilusi, švelniai išmaišykite, kad pašalintumėte didelius oro burbulus, tačiau nepermaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus. Šaukštu semkite tešlą ir dėkite ją į keptuvę suformuodami nedidelius, apvalius blynelius.
- Kepkite ant vidutinės ugnies, kol apačia gražiai apskrus, paviršiuje atsiras burbuliukų – tada apverskite ir iškepkite kitą pusę iki auksinės spalvos.
- Kepkite likusią tešlą, patiekite dar šiltus su pasirinktai priedais: grietine, uogiene ar apibarstytus cukrumi.
Naudingi patarimai
Užgavėnių mielinius blynus visada verta ruošti su šviežiomis mielėmis, jei tik yra galimybė – jos suteikia blynams ypatingą aromatą ir tekstūrą. Mielės mėgsta šilumą, tačiau būkite atsargūs – pernelyg karštas pienas gali jas nužudyti, o per šaltas – nepradės veikti, todėl laikykitės rekomenduojamos pieno temperatūros. Tešlai pakilti labiausiai tinka šilta vieta be skersvėjų, pavyzdžiui, netoli šilto radiatoriaus ar įkaitintos orkaitės (ne karštos!). Jei norite tobulos tekstūros, visada persijokite miltus – taip blynai bus puresni, be gumuliukų.
Kepant mielinius blynus, nereikėtų keptuvės perkaisti – per didelė ugnis apkepins paviršių, o vidus liks žalias. Idealiausia kepti ant vidutinės ugnies, stebint, kad blynai neskubėtų apkepinti per greitai. Blyneliams suformuoti geriausiai tinka šaukštas ar nedidelė samtelis – taip bus lengviau išlaikyti vienodą dydį ir blynų neperkrauti keptuvėje. Jei norite kasdien lengviau gaminti, galite tešlą maišyti ir su virtuviniu kombainu arba rankiniu plakikliu.
Jei norite, kad blynai liktų šilti ir minkšti net kepant kelias partijas, laikykite juos uždengtus virtuviniu rankšluosčiu ar pakaitinkite orkaitėje (maždaug 70°C), kol sumaistysite visus.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Nors klasikiniai Užgavėnių mieliniai blynai ruošiami tik iš bazinių produktų, galima išbandyti ir įdomias variacijas. Į tešlą galite įberti razinų, smulkintų džiovintų vaisių, tarkuoto obuolio ar net trupučio vanilės. Norėdami gaivesnio skonio – išbandykite šlakelį citrinos žievelės arba nedidelį kiekį malto cinamono.
Blynai puikiai tinka tiek su saldžiais, tiek su sūriais pagardais. Tradiciškai jie patiekiami su naminėmis arba pirktinėmis uogienėmis (avos, vyšnių, obuolių), grietine ar tiesiog apibarstomi milteliniu cukrumi. Šiltesniam pateikimui – užpilkite šaukšteliu medaus, šlakeliu šokoladinio ar klevų sirupo. Jei mėgstate sūresnius skonius, patiekite su plakta varške, lengvai pasūdytu varškės kremu ar net spirgučiais. Užgavėnių blynai tiks ir kaip šventinis pusrytis, ir kaip desertinis užkandis prie popietės arbatos.
Nepamirškite – Užgavėnės neapsieina be vaišingumo ir linksmybių, tad ruošdami blynus dalinkitės jais su šeima, draugais ar kaimynais ir leiskite kiekvienam pasirinkti mėgstamus pagardus. Puoškite stalą įvairiomis uogienėmis, šviežiais vaisiais, plakta grietinėle – taip šventė bus dar jaukesnė, o kiekvienas skonis atras savo vietą. Kiekvienais metais bandykite naujus variantus ir atraskite savo ypatingą mielinių blynų receptą!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.