„Uošvienės liežuviai“ – tai tradicinis lietuviškas užkandis, kuris žavi išskirtine forma, traškia tekstūra ir galimybe lengvai eksperimentuoti su įvairių rūšių įdarais. Nors pavadinimas gali sukelti šypseną ar nuostabą, iš tiesų šis patiekalas su tikra uošvienės liežuviu neturi nieko bendro – taip vadinami trapūs, pailgos formos suktinukai, dažniausiai gaminami iš mielinės ar sluoksniuotos tešlos ir gardinami pačiais įvairiausiais priedais: daržovėmis, sūriais, mėsa ar paštetu. „Uošvienės liežuviai“ dažnai patiekiami ant šventinio stalo, nes tinka ir kaip užkandis su karštais gėrimais, ir kaip gardus priedas prie sriubos ar salotų. Šis patiekalas – skanus būdas nustebinti svečius ir, žinoma, pademonstruoti kulinarinę išmonę.
Ingredientai
- 250 g sluoksniuotos bemielės tešlos (galima naudoti ir mielinę, jei norite minkštesnių užkandžių)
- 1 vidutinė cukinija (apie 200 g)
- 150 g fermentinio sūrio (galima rinktis ir fetą ar mocarelą)
- 1 vidutinio dydžio morka
- 1 kiaušinis (patepimui)
- 1 šaukštas sezamo sėklų (nebūtina, bet suteikia puikų traškesį ir dekoratyvumą)
- Žiupsnelis druskos ir pipirų
- Šiek tiek aliejaus daržovėms pakepinti
Gaminimo eiga
- Iš pradžių pasiruoškite daržovių įdarą. Cukiniją ir morką nuplaukite, nulupkite (jei pageidaujate) ir sutarkuokite stambia tarka.
- Pakepinkite tarkuotas daržoves šlakelyje aliejaus ant vidutinės kaitros apie 4–5 minutes, kol suminkštės. Svarbu neleisti daržovėms prarasti visų sulčių – jos turi likti šiek tiek sultingos. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Atvėsinkite daržovių mišinį, kad dėdami ant tešlos nesugadintumėte sluoksniuotumo.
- Atšildytą ir iškočiotą sluoksniuotą tešlą (jei reikia, šiek tiek pakočiokite, kad gautumėte tolygų 2–3 mm storiaus lapą) supjaustykite į stačiakampius – optimalūs gabaliukų dydžiai: 6–7 cm pločio ir 12–15 cm ilgio, bet galite pritaikyti pagal norimą suktinukų dydį.
- Ant kiekvieno tešlos gabaliuko dėkite po šaukštelį atvėsusių keptų daržovių, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu arba plonai supjaustytu fetos ar mocarelos gabalėliu.
- Susukite tešlos lapelius taip, kad gautųsi ilgi voleliai ar „liežuviai“. Kraštus galite šiek tiek užspausti šakute, kad uždarumas būtų geresnis.
- Dėkite gautus suktinukus į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Patepkite kiekvieną suktinuką išplaktu kiaušiniu, kad gražiai apskrustų. Pabarstykite sezamo sėklomis, jei mėgstate.
- Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol „uošvienės liežuviai“ taps gražiai auksinės spalvos ir traškūs.
- Ištraukus iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite, patiekite šiltus arba visiškai atvėsusius.
Naudingi patarimai
- Iš pradžių pasiruoškite daržovių įdarą. Cukiniją ir morką nuplaukite, nulupkite (jei pageidaujate) ir sutarkuokite stambia tarka.
- Pakepinkite tarkuotas daržoves šlakelyje aliejaus ant vidutinės kaitros apie 4–5 minutes, kol suminkštės. Svarbu neleisti daržovėms prarasti visų sulčių – jos turi likti šiek tiek sultingos. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Atvėsinkite daržovių mišinį, kad dėdami ant tešlos nesugadintumėte sluoksniuotumo.
- Atšildytą ir iškočiotą sluoksniuotą tešlą (jei reikia, šiek tiek pakočiokite, kad gautumėte tolygų 2–3 mm storiaus lapą) supjaustykite į stačiakampius – optimalūs gabaliukų dydžiai: 6–7 cm pločio ir 12–15 cm ilgio, bet galite pritaikyti pagal norimą suktinukų dydį.
- Ant kiekvieno tešlos gabaliuko dėkite po šaukštelį atvėsusių keptų daržovių, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu arba plonai supjaustytu fetos ar mocarelos gabalėliu.
- Susukite tešlos lapelius taip, kad gautųsi ilgi voleliai ar „liežuviai“. Kraštus galite šiek tiek užspausti šakute, kad uždarumas būtų geresnis.
- Dėkite gautus suktinukus į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Patepkite kiekvieną suktinuką išplaktu kiaušiniu, kad gražiai apskrustų. Pabarstykite sezamo sėklomis, jei mėgstate.
- Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol „uošvienės liežuviai“ taps gražiai auksinės spalvos ir traškūs.
- Ištraukus iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite, patiekite šiltus arba visiškai atvėsusius.
Naudingi patarimai
Norėdami pasiekti skaniausią rezultatą, naudokite kuo kokybiškesnę, gerai iškočiotą sluoksniuotą ar mielinę tešlą. Jei gaminate su sluoksniuota tešla, būtinai prieš kepdami atšaldykite ją bent 10–15 minučių šaldytuve – taip užkandžiai bus dar traškesni. Įdaras gali būti labai įvairus: daržovių mišinius galite drąsiai keisti virtais kiaušiniais, keptų vištienos ar kitų mėsos produktų likučiais, žaliomis ar keptomis pievagrybėmis. Jei norite pikantiškesnio skonio, įberkite šiek tiek česnako, krapų ar petražolių. Nepersistenkite su skysčiais – drėgnas įdaras gali pažeisti tešlos sluoksnius ir neleis tolygiai iškepti. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų orkaitės, todėl stebėkite spalvą – „uošvienės liežuviai“ turi būti auksinės spalvos, lengvai traškūs ir neperkepti.
Variacijos ir patiekimo idėjos
„Uošvienės liežuviai“ puikiai prisitaiko prie skirtingų skonių ir šventės tematikos – nuo klasikinio daržovių įdaro iki egzotiškesnių variantų su šonine, paukštiena, žuvimi ar net jalapeño pipirais bei rūkytais sūriais. Norite saldaus užkandžio? Pamėginkite įdarą iš varškės ir vanilės, obuolių bei cinamono ar džiovintų vaisių – tešla ir šie priedai puikiai tinka vienas kitam. Galite eksperimentuoti su prieskoniais bei sėklomis, pridėdami kmynų, aguonų ar saulėgrąžų ant viršaus.
Patiekti šiuos užkandžius galite vienus, su grietinėlės, jogurto ar gaivia daržovių salsa. Ingredientų derinius derinkite prie bendro stalo, norimos nuotaikos ir metų laikų – vasarą rinkitės daugiau daržovių, per šventes gaminkite mažyčius „liežuviukus“, kurie gražiai atrodys užkandžių lėkštėje. Be to, „uošvienės liežuviai“ puikiai tinka išsinešimui į gamtą, pikniką ar kelionę – jie išlaiko tekstūrą ir gardų skonį net atvėsę. Tai universalus užkandis, kurį nesunku pritaikyti pagal kiekvienos šeimos tradicijas ir skonių įvairovę.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.