Kiaulienos tušonkės receptas su daržovėmis ir marinuotais agurkais

Kiaulienos tušonkės receptas su daržovėmis ir marinuotais agurkais

Tušonkė – tai vienas iš lietuviškos kaimo virtuvės simbolių, kuris daugeliui žmonių asocijuojasi su namų šiluma, vaikystės prisiminimais bei jaukiais šeimos susibūrimais. Tai troškinys, gaminamas iš įvairių rūšių mėsos, dažnai su daržovėmis, kuris ilgai verdamas, kad visi ingredientai susijungtų į išties aromatingą, sočią ir tirštą masę. Šis patiekalas garsėja paprastumu, sotumu ir universaliu panaudojimu tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Neretai tušonkės gamybos tradicijos perduodamos iš kartos į kartą, o receptus kiekviena šeima adaptuoja pagal savo skonį. Lietuvoje tušonkės receptai dažnai ieškomi internete dėl noro atkartoti klasikinius skonius ir išmokti improvizuoti su šiuo universaliu patiekalu.

Ingredientai

  • 800 g kiaulienos sprandinės (galima maišyti su jautiena arba vištiena)
  • 2 didelės morkos
  • 2 vidutinės bulvės
  • 1 didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 dideli marinuoti agurkai (nebūtina, bet tradiciškai pasitaiko)
  • 1 raudonoji paprika (nebūtina, bet suteikia spalvos ir saldumo)
  • 1 lauro lapas
  • 1 šaukštelis pipirų grūdelių
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio arba majorano
  • 1 arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (nebūtina, jei norisi dūmo poskonio)
  • 2–3 šaukštai pomidorų padažo arba 1 šaukštas pomidorų pastos
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepimui
  • 700–900 ml vandens arba sultinio (mėsos arba daržovių)

Gaminimo eiga

  1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite 2–3 cm kubeliais. Įkaitinkite storadugnį puodą ar troškinimo indą su trupučiu aliejaus ir apkepkite mėsą ant stiprios ugnies, kol ji gražiai apskrus. Jei reikia, kepkite keliais etapais, kad mėsa nevirtų savo sultyse, o iš tikrųjų apskrustų.
  2. Į apkepintą mėsą sudėkite smulkintą svogūną. Kepinkite kelias minutes, kol svogūnai taps auksinės spalvos, tuomet dėkite smulkintus česnakus, toliau maišydami apkepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
  3. Sudėkite stambiai tarkuotą ar juostelėmis pjaustytą morką, pjaustytas bulves, jeigu naudojate – ir papriką. Viską perpilkite ar permaišykite, kad daržovės susimaišytų su mėsos sultimis, leiskite šiek tiek apkepėti, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
  4. Dėkite pomidorų pastą ar padažą, trumpai pakepinkite su daržovėmis ir mėsa, kad atsiskleistų skonis. Supilkite tiek vandens arba sultinio, kad viskas būtų apsemta, bet neplauktų laisvai. Užvirinkite.
  5. Įdėkite lauro lapą, pipirų grūdelius, druską, rūkytos paprikos miltelius, raudonėlį arba majoraną. Uždenkite indą ir virkite ant silpnos ugnies apie 60–90 min., priklausomai nuo to, kokia mėsa naudojama ir kokio švelnumo norite gauti. Periodiškai patikrinkite, ar nereikia papildyti skysčio.
  6. Likę ingredientai, kaip marinuoti agurkai, dedami likus 15 minučių iki virimo pabaigos – juos galite supjaustyti nedideliais kubeliais ar stambesniais gabaliukais, kad atsiskleistų jų rūgštis ir traškumas.
  7. Troškinį paragaukite, jei reikia, papildomai pasūdykite ar pagardinkite prieskoniais. Kuomet mėsa visiškai suminkštėja, o daržovės įsigeria skonio – tušonkė paruošta!
  8. Patiekimas tradiciškai paprastas – į dubenėlį semkite norimą kiekį troškinio, papuoškite šviežiomis žolelėmis (krapai, petražolės) ir mėgaukitės tiek vieną, tiek su duonos riekele ar bulvių koše.

Naudingi patarimai

Tušonkės gamyba – ypač lankstus procesas, kuris leidžia improvizuoti praktiškai su kiekvienu ingredientu. Svarbiausia – neskubėti troškinti, kad mėsa taptų minkšta ir aromatinga. Naudokite mėgstamą mėsos kombinaciją: kiauliena – klasikinis pasirinkimas, tačiau jautiena suteiks ryškesnį skonį, o dalis vištienos išryškins troškinio lengvumą.

Bulves galite keisti ar papildyti kitomis šakninėmis daržovėmis – salierais, pastarnokais, net moliūgu. Ypač skanus variantas gaunamas įdėjus rūgštesnių daržovių, kaip minėti marinuoti agurkėliai, ar įlašinus šlakelį alyvuogių aliejaus, kuris išryškina bendrą skonį ir sumažina riebumo pojūtį.

Jei troškinio metu skystis labai nugaruoja, nepamirškite papildyti sultinio ar vandens, kad tušonkė nebūtų pernelyg tiršta. Jei norisi, kad padažas būtų kremiškesnis, paskutinėmis virimo minutėmis galite įdėti šaukštą grietinės – patiekalas įgaus švelnumo.

Prieskonių kiekį ir pasirinkimą drąsiai derinkite pagal savo skonį. Vertinant tradicinius tušonkės receptus, patiekalo paprastumas ir jaukumas visada būna svarbiau už tikslų prieskonių sąrašą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tušonkę galima gaminti ne tik su kiauliena. Populiarios variacijos – jautienos, vištienos ar net avienos tušonkė. Galima kombinuoti skirtingas mėsos rūšis bei papildyti patiekalą šonine ar dešrelėmis, ypač jei norisi dūmo ir ypatingo sūrumo. Vasarą, kai gausu šviežių daržovių, į tušonkę drąsiai dėkite šparaginių pupelių, cukinijų, net pomidorų ir baklažanų – taip troškinys taps spalvingesnis bei gaivesnis.

Išskirtinei nuotaikai galima tušonkę pagardinti prieskoninėmis žolelėmis ar lauro lapų maišiniu. Jei norite išplėsti patiekimo galimybes, tušonkę siūloma tiekti su virtomis bulvėmis, bulvių koše, šviežių daržovių mišiniu ar net troškinti duonos „krepšyje“ – išimkite duonos minkštimą ir įdėkite karštą troškinį, kuris susigers į duoną ir taps ypatingu gardumynu.

Jei lieka tušonkės kitai dienai, ją galima pašildyti keptuvėje ar tiesiog užpilti ant makaronų, ryžių ar net netradiciškai panaudoti kaip įdarą zrazoms arba pyragėliams. Skonio sodrumas kitą dieną dažnai būna dar stipresnis, todėl verta gaminti didesnį kiekį.

Šilti troškiniai, tokie kaip tušonkė, dažniausiai skaniausi vėsesniu metų laiku, tačiau lengvesnes versijas su daugiau daržovių puikiai galima mėgautis ir vasarą. Leiskite sau improvizuoti, eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais – būtent tuo tušonkės receptai ir žavi kiekvieną lietuviškos virtuvės gerbėją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *