Tušonkė orkaitėje – namų židinio šilumą primenantis patiekalas, puikiai tinkantis tiek šaltomis žiemos, tiek jaukiomis rudens ar net vasaros vakarienėms. Tai sodraus skonio troškinys, kuris dažniausiai gaminamas iš įvairios mėsos, daržovių ir kvapnių prieskonių, visus ingredientus leidžiant lėtai išsitroškinti viename inde. Orkaitėje ruošiama tušonkė įgauna ypatingą skonį: mėsa tampa nepaprastai minkšta, karameliškai saldžios daržovės persisunkia gardžiausiais sultiniais, o prieskoniai subtiliai išryškina bendrą aromatą. Tradiciškai tušonkė neapsiriboja griežtomis taisyklėmis – čia puikiai tinka ir jautiena, ir kiauliena, ir vištiena, todėl kiekvienas šeimininkas gali lengvai pritaikyti receptą prie savo poreikių ar to, ką turi šaldytuve. Susipažinkite su klasikiniu orkaitėje ruošiamu tušonkės receptu ir išmokite, kaip šį nostalgišką patiekalą pakelti į naują skonio lygį.
Ingredientai
- 600 g jautienos arba kiaulienos troškinimui tinkamos mėsos (pvz., mentės arba sprandinės)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 3 valgomosios šaukštai aliejaus arba sviesto
- 2 morkos
- 2–3 bulvės
- 2 česnako skiltelės
- 2 saliero stiebai (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 1 didelis raudonas arba geltonas paprikas
- 1 lauro lapas
- 1–2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų prieskonių: paprikos milteliai, raudonėlis, čiobreliai
- 100 ml sauso raudono arba balto vyno (nebūtina, tačiau pagilina skonį)
- 700 ml sultinio (mėsos, vištienos arba daržovių)
- Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės arba krapai papuošimui
Gaminimo eiga
- Mėsą supjaustykite stambiais kubeliais (apie 3×3 cm dydžio), apibarstykite druska ir pipirais.
- Didelį keraminį arba storadugnį puodą ar kepimo indą (gali būti ir gili kepimo skarda su dangčiu) įkaitinkite, įpilkite aliejaus arba ištirpinkite sviestą.
- Į įkaitintą indą dėkite mėsą ir gerai apkepkite iš visų pusių – kol gražiai paruduos. Geriau kepti porą partijų, kad gabalėliai nesusispaustų ir nepradėtų virti.
- Didžiojoje riebalų dalyje susidarius aromatingoms nuosėdoms, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, maišykite, kol suminkštės ir ims rusti (apie 5 minutes).
- Tuomet sudėkite susmulkintą česnaką, salierus (jei naudojate), morkas ir paprikas. Kepkite dar kelias minutes, kol daržovės truputį suminkštės.
- Supilkite vyną. Išmaišykite ir kelias minutes pavirkite, kol alkoholis nugaruos.
- Sukraukite visas keptas daržoves ir mėsą į didesnį orkaitės indą, jeigu visa nebetelpa į vieną puodą.
- Sukapokite bulves norimo dydžio gabalėliais ir taip pat sudėkite į indą.
- Berkite prieskonius, lauro lapą. Užpilkite karštu sultiniu taip, kad apsemtų visus ingredientus, bet jos neplaukiotų – tam, kad troškinys liktų tirštas.
- Sandariai uždenkite dangčiu arba stipriai uždenkite folija. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C (be ventiliatoriaus).
- Kepkite apie 2–2,5 valandas: pusę laiko gali pakakti (jei naudojate vištieną – užteks 1,5–2 val.), tačiau jautiena tvirtesnė, tad rekomenduojama ilgiau kepti.
- Išimkite patikrinimui – mėsa turi būti be galo minkšta, o bulvės ir kitos daržovės – visiškai išvirusios. Jei reikia – baikite kepti be dangčio, kad padažas sutirštėtų ir gražiai apskrustų paviršius.
- Išėmę iš orkaitės, leiskite troškiniui šiek tiek subresti – apie 10–15 minučių, kad skoniai susimaišytų ir būtų lengviau pjaustyti porcijas.
- Patiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais. Skanaus!
Naudingi patarimai
- Mėsą supjaustykite stambiais kubeliais (apie 3×3 cm dydžio), apibarstykite druska ir pipirais.
- Didelį keraminį arba storadugnį puodą ar kepimo indą (gali būti ir gili kepimo skarda su dangčiu) įkaitinkite, įpilkite aliejaus arba ištirpinkite sviestą.
- Į įkaitintą indą dėkite mėsą ir gerai apkepkite iš visų pusių – kol gražiai paruduos. Geriau kepti porą partijų, kad gabalėliai nesusispaustų ir nepradėtų virti.
- Didžiojoje riebalų dalyje susidarius aromatingoms nuosėdoms, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, maišykite, kol suminkštės ir ims rusti (apie 5 minutes).
- Tuomet sudėkite susmulkintą česnaką, salierus (jei naudojate), morkas ir paprikas. Kepkite dar kelias minutes, kol daržovės truputį suminkštės.
- Supilkite vyną. Išmaišykite ir kelias minutes pavirkite, kol alkoholis nugaruos.
- Sukraukite visas keptas daržoves ir mėsą į didesnį orkaitės indą, jeigu visa nebetelpa į vieną puodą.
- Sukapokite bulves norimo dydžio gabalėliais ir taip pat sudėkite į indą.
- Berkite prieskonius, lauro lapą. Užpilkite karštu sultiniu taip, kad apsemtų visus ingredientus, bet jos neplaukiotų – tam, kad troškinys liktų tirštas.
- Sandariai uždenkite dangčiu arba stipriai uždenkite folija. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C (be ventiliatoriaus).
- Kepkite apie 2–2,5 valandas: pusę laiko gali pakakti (jei naudojate vištieną – užteks 1,5–2 val.), tačiau jautiena tvirtesnė, tad rekomenduojama ilgiau kepti.
- Išimkite patikrinimui – mėsa turi būti be galo minkšta, o bulvės ir kitos daržovės – visiškai išvirusios. Jei reikia – baikite kepti be dangčio, kad padažas sutirštėtų ir gražiai apskrustų paviršius.
- Išėmę iš orkaitės, leiskite troškiniui šiek tiek subresti – apie 10–15 minučių, kad skoniai susimaišytų ir būtų lengviau pjaustyti porcijas.
- Patiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Norint, kad tušonkė orkaitėje pavyktų dar sotesnė ir aromatingesnė, naudokite kuo kokybiškesnius ingredientus – ypatingai mėsą. Troškiniams tinka net ir kiečiau pjūčiai, kuriuos kepant keptuvėje būtų sunku suminkštinti, tačiau ilgas troškinimas orkaitėje pavers net jautienos kumpį nepaprastai švelniu. Prieš pilant sultinį, visada apkepti mėsą būtų naudinga – būtent ši procedūra suteikia sodrumo bei lengvos karamelės užuominų.
Jei mėgstate tirštesnį padažą, tušonkės gale, likus 20-30 minučių iki kepimo pabaigos, galima nuimti dangtį arba foliją. Taip didžioji dalis skysčio išgaruos, o visas skonis koncentruosis likusioje masėje.
Tušonkę galima paruošti iš vakaro – nakčiai palikus subręsti šaldytuve skoniai dar labiau persipins, o kitą dieną tereikės tik pašildyti.
Beje, drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais: kelios žiupsneliai maltos rūkytos paprikos, šiek tiek kmynų ar net aitriosios paprikos suteiks naujų skonio atspalvių. Norint pateikti be glitimo – naudokite daržovių ar kukurūzų pagrindo priedus, venkite miltų ar kitų rišiklių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tušonkė – itin universalus patiekalas, kuris puikiai prisitaiko prie turimų ingredientų:
- Vištienos tušonkė – vietoj jautienos naudokite šlaunelių filetą arba sparnelius, pasiruoškite pagal tą patį principą, laiko prireiks kiek mažiau.
- Vegetariška tušonkė: mėsą keiskite avinžirniais, raudonomis pupelėmis, žiediniais arba Briuselio kopūstais. Sultinį naudokite daržovių, pridėkite daugiau morkų, cukinijų, paprikų, baklažanų.
- Sodraus skonio variantai: įpilkite šaukštą pomidorų pastos, įdėkite kelis šviežius česnako skilteles ar porą džiovintų slyvų.
- Patiekimui puikiai tiks šviežios naminės bulvės, duonos riekelės arba net šviežias batonas, kuris puikiai sugeria sočius troškinio padažus. Taip pat galite patiekti su trupučiu ryžių ar grikių, jei norite pakeisti įprastus garnyrus.
- Vasarą šalia patiekite traškias šviežias daržoves, salotas ar pagardinkite žalumynais – toks šiltas troškinys puikiai dera su gaiviomis sezono dovanomis.
- Tušonkė dažnai ruošiama didesnėms šeimos ar draugų šventėms, tad likučius galima supilti į stiklainius ir saugoti šaldytuve – šis patiekalas puikiai išsilaiko net keletą dienų.
Apibendrinant, tušonkė orkaitėje – tai paprastas, bet nepaprastai skanus ir universalus patiekalas, kurį verta išbandyti ne tik žiemą, bet ir bet kuriuo metų laiku. Leiskite sau kurti, ragaukite, dalinkitės šiluma ir gardžiais aromatais su artimaisiais!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.