Tuno salotų receptas su kiaušiniais ir žirneliais

Tuno salotų receptas su kiaušiniais ir žirneliais

Tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – tai legendinis ir visų mėgiamas patiekalas, pelnytai laikomas vienu universaliausių užkandžių tiek darbo dienos pietums, tiek šventiniam vakarėliui. Šios salotos žavi savo paprastumu, sotumu ir švelniu skoniu, puikiai atliepiančiu lietuvišką prieskonį. Naudojant vos kelis pagrindinius ingredientus – konservuotą tuną, virintus kiaušinius ir žirnelius – galima akimirksniu paruošti maistingą, baltymingą ir subalansuotą valgį. Dėl lengvo paruošimo šios salotos yra ypač populiarios dirbantiems žmonėms ir tiems, kurie vertina greitą, tačiau gardų sprendimą. Be to, tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – puikus pasirinkimas, kai norisi gurmaniškai, bet ne per sudėtingai pavaišinti draugus. Išmokę ruošti šį patiekalą, galėsite drąsiai eksperimentuoti su ingredientais, nes salotos labai draugiškos improvizacijoms ir dera prie įvairiausių garnyrų bei prieskonių.

Ingredientai

  • 200 g konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje (išskirtinai – aliejuje kvapnesnis, bet sultyse gausesnis baltymų)
  • 4 virti kiaušiniai
  • 1 stiklinė konservuotų žirnelių (apie 150 g, galima šviežius arba šaldytus pašutinti ir atvėsinti)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas (arba švelnaus skonio poras)
  • 2 valgomieji šaukštai majonezo (galima keisti graikišku jogurtu ar natūraliu jogurtu lengvesnei versijai)
  • 1 arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių (nebūtina, jei norite itin subtiliai)
  • Keli šaukštai šviežių krapų arba petražolių
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių (nebūtina, tinka gaivumui pabrėžti)

Gaminimo eiga

  1. Iš viršaus nupilkite skystį nuo tuno ir perkrėskite žuvį į didelį dubenį. Jeigu naudojate tuną aliejuje, galite šiek tiek aliejaus palikti salotų padažui drėkinti ir skonį praturtinti.
  2. Kietai virkite kiaušinius (apie 9–10 minučių). Po to atvėsinkite po šaltu vandeniu ir nulupkite. Susmulkinkite didesniais ar vidutiniais kubeliais.
  3. Konservuotus žirnelius nupilkite ir nuplaukite po šaltu vandeniu, leiskite gerai nuvarvėti. Jei renkatės šviežius ar šaldytus – užpilkite trumpam verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir, gerai nukošę, dėkite į bendrą dubenį.
  4. Smulkiai supjaustykite svogūną. Jei norite švelnesnio skonio, pjaustytą svogūną užpilkite trumpam verdančiu vandeniu (blanširuokite) ir atvėsinkite, tuomet išryškės natūralus saldumas, o aitrumas sumažės.
  5. Dubenyje sumaišykite tuną, susmulkintus kiaušinius, žirnelius ir svogūną. Suberkite smulkintus krapus arba petražoles.
  6. Pagal skonį įmaišykite druskos, maltų juodųjų pipirų, užspauskite citrinos sulčių. Pagardinkite majonezu ir grūdėtomis garstyčiomis arba pasirinktu lengvesniu padažo variantu. Viską atsargiai, bet gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų, tačiau nesuirtų visiškai į košę.
  7. Palikite salotas 10–15 min. pastovėti šaldytuve – per tiek laiko skoniai „susidraugauja“. Patiekite šviežias, papuošus žalumynais arba papildomai kiaušinio griežinėliais ir žirneliais viršuje.

Naudingi patarimai

Tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – ne tik skanios, bet ir palankios sveikatai. Jeigu salotas norisi dar sveikesnių, dalį majonezo keiskite natūraliu arba graikišku jogurtu. Venkite per daug sočių užpilų, kad nepersvertumėte kalorijų kiekio – netgi šlakelis alyvuogių aliejaus kartu su citrinos sultimis gali būti puiki alternatyva.

Salotų konsistencija taip pat svarbi – ingredientus rekomenduojama pjaustyti šiek tiek stambiau, kad akį ir skonį džiugintų jų tekstūra. Būtinai išbandykite skonio derinį su garstyčiomis – jos suteiks švelnų aštrumą ir išskirtinumą, pabrėžiantį bendrą skonį.

Virti kiaušiniai geriausiai išlups, jei po virimo kelias minutes palaikysite juos šaltame vandenyje. Taip kiaušinio baltymas nesusklampsta ir lengviau atšoka nuo lukšto.

Rinkdamiesi tuną, atsižvelkite į jo rūšį – svarbu, kad žuvis būtų kokybiška, vientisa ir ne pernelyg susmulkinta. Jei norite išskirtinio skonio – išbandykite tuną alyvuogių aliejuje arba ekologišką variantą.

Salotas geriausiai laikyti šaltai ir suvartoti per 24 valandas, nes ilgai laikant jose esantys kiaušiniai gali pradėti skleisti nemalonų kvapą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šių salotų pagrindą lengvai galima pritaikyti savo skoniui ar turimiems ingredientams. Vietoje žirnelių galite įmaišyti virtos ar šviežios kukurūzų, pjaustyto agurko ar paprikos – visi jie suteiks gaivumo. Norite ryškesnio skonio? Įberkite smulkintų marinuotų agurkėlių ar keletą kaparėlių.

Tuno salotos puikiai dera su grūdėta rugine, juoda arba balta duona – tiek kaip užtepas ant sumuštinio, tiek kaip papildymas ant šviežių lapinių salotų. Taip pat galite įdėti salotų į lavašą ar tortiliją ir pasigaminti gardų suktinuką. Šventėms siūlome dailiai įdaryti kiaušinių puseles ar mažus pomidorus šiuo mišiniu – atrodys elegantiškai ir trauks dėmesį.

Jei ruošiate pietums į darbą, salotas suberkite į sandarų indą ant šviežių daržovių lapų – šis sprendimas padės ilgiau išlaikyti šviežumą ir traškumą. Nustebsite, kaip greitai ir skaniai šį paprastą patiekalą galima pritaikyti įvairioms progoms ir skoniams.

Jei norite sotesnio užkandžio, šalia salotų patiekite virtų bulvių arba jas sumaišykite tiesiai į salotas – tipiškas derinys Skandinavijos šalyse. Pasinaudokite šiuo universaliu receptu kaip pagrindu savo kūrybai ir mėgaukitės naujais skonio atradimais kiekvieną kartą!