Tuno sumuštinio receptas su daržovėmis ir lengvu užpilu

Tuno sumuštinio receptas su daržovėmis ir lengvu užpilu

Tuno sumuštiniai jau seniai tapo populiariu pasirinkimu tiek greitiems pietums, tiek lengvai vakarienei – jie džiugina paprastumu, maistine verte ir plačia variacijų įvairove. Tačiau ką iš tiesų reiškia tuno sumuštinis? Tai sumuštinis, kuriame pagrindiniu ingredientu – tunu – derinami švieži, traškūs daržovės ir gardūs padažai. Dažniausiai tunas naudojamas konservuotas savo sultyse arba aliejuje, sumaišomas su majonezu ar natūraliu jogurtu, papildomas įvairiais prieskoniais, tada tepamas ant duonos ir patiekiamas kartu su mėgstamomis daržovėmis. Tokie sumuštiniai yra ne tik labai sotūs, bet ir turi baltymų, naudingų riebalų bei svarbių maistinių medžiagų. Tuno sumuštinis – universali klasika, kurią galima pakoreguoti pagal savo skonio pageidavimus, o jo ruošimas užtruks vos keletą minučių, todėl puikiai tiks tiek užimtiems, tiek rūpestingai rinktis maistą mėgstantiems žmonėms.

Ingredientai

  • 1 skardinė konservuoto tuno (apie 120–150 g, gali būti sultyse arba aliejuje pagal pageidavimą)
  • 2 valg. šaukštai majonezo (arba natūralaus jogurto jei norite lengvesnės versijos)
  • 1 arbat. šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 arbat. šaukštelis garstyčių (nebūtina, bet suteikia pikantiškumo)
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 mažas raudonasis svogūnas arba keli svogūnų laiškai, smulkiai pjaustyti
  • 1 saliero stiebas, smulkiai supjaustytas (arba traški agurko juostelė)
  • Šviežių žalumynų: petražolių, krapų ar salotų lapų
  • 4 duonos riekės (tinka batonas, pilno grūdo duona, ciabatta ar rauginta duona)
  • Papildomai: pomidoro griežinėlių, agurko, avokado (pagal norą)

Gaminimo eiga

  1. Atidarykite tuno skardinę, nupilkite skysčio perteklių ir sudėkite tuną į dubenį.
  2. Šakute atskirkite gabalėlius, kad tunas būtų purus, bet liktų tekstūros.
  3. Į tuną įberkite druskos bei pipirų pagal skonį, įspauskite citrinos sulčių, įdėkite garstyčių, supilkite majonezą ar jogurtą. Viską gerai sumaišykite.
  4. Į tą pačią masę sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną (arba laiškus), saliero stiebus ir, jei norite, dalį šviežiai kapotų žalumynų. Vėl viską sumaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  5. Paruoškite duoną: jei mėgstate traškesnį variantą, riekeles galite lengvai paskrudinti keptuvėje arba skrudintuve.
  6. Ant vienos duonos riekės dėkite dosnų kiekį tuno užtepėlės. Uždėkite norimus priedus: pomidoro griežinėlius, agurką, avokado riekeles ar šviežius salotos lapus.
  7. Uždenkite antrąja duonos riekele (jei ruošiate uždarą sumuštinį) arba palikite atvirą, jei norite patiekti kaip užkandį.
  8. Perpjaukite sumuštinį per pusę stilingam pateikimui ir iš karto patiekite. Jeigu norite pasiimti į darbą ar mokyklą – įvyniokite į kepimo popierių ar dėkite į sandarų indelį.

Naudingi patarimai

Geriausiai tuno sumuštiniams tinka natūralus tunas be aliejaus perteklių – taip patiekalas bus lengvesnis ir pilnesnio skonio. Jei mėgstate sodresnius, intensyvesnius skonius, vietoje paprasto majonezo galite naudoti graikišką jogurtą ar šaukštą maskarponės, pagardintą žiupsneliu česnako. Nepamirškite citrinos – ji išryškina žuvies skonį ir sumažina tuno stiprumą.
Vietoje svogūnų galima naudoti ir marinuotus agurkėlius – jie pridės malonios rūgštelės ir traškumo. Į tuno masę galima įmaišyti ir dalį smulkintos raudonosios paprikos ar alyvuogių, kurios suteiks viduržemio regiono atspalvį.
Sumuštinėms naudokite kokybišką duoną – jei norite sveikesnio varianto, rinkitės pilno grūdo arba rūgščią duoną, o jei ieškote šiltos, traškios tekstūros – pamėginkite ciabattą ar paprastą užmiesčio batonus.
Jei tuno užtepėlė gaminama iš anksto ir laikoma šaldytuve, prieš tepant ant duonos patartina ją dar kartą išmaišyti – tuomet ji vėl įgaus gaivią konsistenciją.
Tuno sumuštiniai tinka pietų dėžutei, piknikui ar net netikėtai svečių vakarienei, nes paruošiami greitai, o skonis – universalus, patinkantis daugeliui.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno sumuštiniai – improvizacijos laukas. Kiekvienas gali pritaikyti ingredientus pagal savo mėgstamus skonius ar turimus produktus namuose. Vietoje majonezo pamėginkite naudoti avinžirnių arba pupelių tyrę, jei siekiate veganiškos užtepėlės. Puikiai tinka išmėginti įvairias garstyčias, pakeisti žalumynus baziliku, kepintais kedrinių pinijų riešutais ar mangų kubeliais saldesnei gaidai.

Sumuštinius galima kepti orkaitėje su šviesiu sūrio sluoksniu – tokiu atveju jie taps šiltu, tirpstančiu burnoje užkandžiu (dažniausiai žinomi kaip „tuna melt“). Tuno užtepėlę taip pat galima naudoti tortilijų sukamoms suktinukėms, jie puikiai tinka dalintis vakarėlių metu ar pasiimti iškylai. Atviras tuno sumuštinis gali būti papuoštas virtais kiaušiniais, marinuotais svogūnais arba daigintais žalumynais – tokį sumuštinį valgyti itin patogu šakute ir peiliu.

Jei mėgstate ryškius skonius – berkite šlakelį Tabasco ar sriracha padažo. Norite daugiau traškumo? Įdėkite į užtepėlę kapotų kepintų migdolų ar graikinių riešutų. Norite daugiau spalvų – papildykite burokėlių ar morkų juostelėmis.

Tuno sumuštinį galite patiekti su šviežių daržovių salotomis, raugintais agurkais ar net bulvių traškučiais šalia – toks pasirinkimas puikiai tiks sočiai pietų pertraukai, o vaikai gali pamėgti mini sumuštinukų versiją mažesnėse duonos riekelėse.

Nesvarbu, ar mėgstate klasikinį, ar modernų virtuvės sprendimą – tuno sumuštiniai visada bus greitas, sotus ir gardus pasirinkimas, tinkantis tiek paprastai darbo dienai, tiek ypatingoms progoms improvizuoti su skoniais!