Uspaskicho marinuotų agurkų receptas salstelėjusiam skoniui

Uspaskicho marinuotų agurkų receptas salstelėjusiam skoniui

Uspaskicho marinuoti agurkai – tai visiems žinomas ir itin populiarus lietuviškas konservavimo būdas, kurį išgarsino žinomas verslininkas bei politikas Viktoras Uspaskichas. Kaip teigia daugelis, šių „Uspaskicho agurkų“ paslaptis: maloniai salstelėjęs marinatas, gerai subalansuotas česnakų ir prieskonių aromatas bei tobulas agurkų traškumas. Šis marinuotų agurkų receptas puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek kasdienai prie įvairių patiekalų – nuo bulvinių patiekalų iki užkandžių sumuštiniams. Uspaskicho marinuoti agurkai dažnai vadinami vienais gardžiausių Lietuvoje – juos lengva paruošti namuose ir rezultatas džiugins ilgą laiką. Išbandykite šį receptą, nes jo pavykusiu rezultatu didžiuosis kiekviena šeimininkė ar šeimininkas.

Ingredientai

  • 2 kg šviežių mažų (arba vidutinio dydžio) agurkų
  • 1 l vandens
  • 100 ml 9% acto
  • 200 g cukraus
  • 70 g druskos (stambesnės, be priedų)
  • 6–8 skiltelės česnako
  • 1 didelė galva krapų (arba dvi mažesnės su stiebais ir skėčiais)
  • 5 juoduosius pipirus žirneliais kiekvienai stiklainio porcijai
  • 2 kvapiųjų pipirų žirneliai kiekvienai stiklainio porcijai
  • 1 lauro lapas kiekvienai stiklainio porcijai
  • Nepilna sauja krienų lapų ar šaknies (pageidautina, bet ne privaloma)
  • Kelios juodųjų serbentų arba vyšnių lapų (traškumui išsaugoti, pasirenkama)

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite agurkų ruošimą nuo kruopštaus nuplovimo. Jei agurkai ką tik nuskinti – pamirkykite juos šaltame vandenyje 2–4 valandas, kad įgautų daugiau traškumo.
  2. Kol agurkai mirksta, paruoškite stiklainius: juos gerai nuplaukite ir išplaukite verdančiu vandeniu arba sterilizuokite garuose (10–15 min.). Dangtelius taip pat užpilkite verdančiu vandeniu.
  3. Į kiekvieno stiklainio dugną dėkite po truputį krapų (galvos ir stiebai), 2–3 česnako skilteles (dalį pjaustykite, dalį dėkite sveiką), šiek tiek krienų (jei naudojate), vieną lauro lapą, juoduosius bei kvapiuosius pipirus, keletą juodųjų serbentų ar vyšnių lapų.
  4. Sutalpinkite agurkus į stiklainius kuo standžiau, bet nesuspauskite per daug, kad nesusitrintų.
  5. Paruoškite marinatą: puode užvirkite vandenį, suberkite druską ir cukrų, išmaišykite, kol ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir supilkite actą. Marinatas turi būti karštas, tačiau neverdamas su actu.
  6. Užpilkite agurkus karštu marinatu, apie 1–1,5 cm palikdami laisvos vietos iki stiklainio krašto. Užsukite sterilizuotais dangteliais, kol marinatas dar karštas.
  7. Agurkų stiklainius dėkite apverstas (dangteliu žemyn) ant rankšluosčio, apklokite antru rankšluosčiu arba antklode ir palikite atvėsti 24 valandoms. Šis metodas padeda užtikrinti sandarumą ir teisingą konservaciją.
  8. Atvėsusius stiklainius perkelkite į vėsią tamsią vietą – rūsyje ar sandėliuke agurkai laikosi iki metų.

Naudingi patarimai

Norint, kad Uspaskicho marinuoti agurkai būtų iš tiesų traškūs, nesinaudokite pernelyg perbrendusiais ar dideliais agurkais – rinkitės kuo šviežesnius ir standesnius vaisius. Pamirkymas lediniame vandenyje tikrai padeda atgaivinti agurko traškumą. Nepamirškite, kad kokybiška druska be priedų lemia sūrymo švarą – venkite joduotos ar su priedais praturtintos druskos. Jei norite ypatingai aromatingų agurkų, galite papildyti prieskonių rinkinį mažyčiu garstyčių sėklų kiekiu, šviežiu krapų sėklų ar kraprūdžių intarpu.

Acto kiekį galima minimaliai pritaikyti pagal asmeninį skonį, tačiau svarbu nepadauginti – salstelėjęs, švelnus marinatas yra šio recepto išskirtinumas. Jei patinka švelnesnis rūgštumas, naudokite dalį obuolių sidro acto. Stiklainius visada užsukite būnant tikri, kad dangteliai nepraleidžia oro – kitaip agurkai gali gauti pelėsio ar sugesti. Nepamirškite nuvalyti stiklainio kraštų prieš užsukant. Gaminant didesnį kiekį, marinato proporcijas galima dauginti pagal agurkų kiekį, svarbiausia išlaikyti tas pačias proporcijas, ypač laikantis cukraus ir acto kiekio.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors Uspaskicho stiliaus marinuoti agurkai yra puikūs vieni, tačiau galite paruošti ir jų variacijas. Jei mėgstate pikantiškesnius skonius, papildykite keliais raudonais aitriųjų pipirų griežinėliais. Jei norisi gaivesnio tono – dėkite daugiau citrinos griežinėlių ar keletą grūdelių šalavijų. Taip pat vietoje tradicinių krapų kurkite spalvingas daržovių kombinacijas: kartu įdėkite mažų morkų gabaliukų, žiedinių kopūstų arba saldžiosios paprikos. Marinatas puikiai tiks ir kitoms daržovėms – agurkus galite keisti jaunučių cukinijų griežinėliais, mažais pomidoriukais ar perlinių svogūnėlių galvutėmis – visi jie įgaus salstelėjusio, traškaus ir aromatingo skonio.

Patiekimo idėjų rasite gausybę: skanauti šiuos agurkus siūlome šalia bulvinių blynų, keptų mėsos patiekalų, dėti į šaltibarščius ar tradicinį lietuvišką mišrainę. Ypač gerai marinuoti agurkai dera prie rūkytų mėsos gaminių, mėsainių, sumuštinių, taip pat tapkite puiku užkanda prie taurės gėrimo ar vasaros iškyloms gamtoje. Agurkus galite supjaustyti griežinėliais, sumaišyti su svogūnėliais ir aliejumi ir patiekti kaip lengvą užkandėlę ar garnyrą prie karštų patiekalų. Nepamirškite, jog šis receptas tobulai tinka dovanoms ar turtingam žiemos sandėliuko papildymui – jūsų artimieji įvertins tokį namuose pagamintą gardėsį!